Her bryter melkebilen sammen - og tiden renner ut både for sjåfører og bønder

Med 12.000 liter i tanken bryter lastebilen sammen i en snøstorm på fjellet. Samtidig venter bøndene på besøk nede ved fjorden.

Mikkel David må hente melken før den blir sur. Så bryter bilen sammmen i snøstorm.

VIDEO: Geir Ole Fredeng (til venstre) og Mikkel David Sara må forsøke å redde lasten fra havari i svært utfordrende forhold.

Torsdag er det premiere på NRKs nye dokumentarserie «Melkeveien».

Her følger vi blant andre melkebilsjåfør Mikkel David Sara, som kombinerer familieliv med å kjøre verdens nordligste melkerute.

Vinterstid kan det verste skje - nemlig at hjulnavet på Mikkel Davids Scania ryker i snøstormen på Børselvfjellet i Porsanger kommune i Finnmark.

– Det er et helvete der oppe på fjellet. Det blåser ganske heftig og er kaldt! Det er mye verre enn det som kan ses på TV, sier melkebilsjåfør Mikkel David Sara (38).

Hater spilt melk

I tanken har han 12.000 liter melk fra bønder i Porsangerfjorden i Finnmark,
fra Olderfjord til Lakselv og helt opp til Veinesklubben.

Når ulykken er ute må transportfirmasjef Geir Ole Fredeng (45) sette seg inn i sin Man-lastebil i Karasjok og komme til unnsetning.

Midt på fjellet må melken forsøkes omlastet til reservebilen, slik at den om mulig kan fortsette videre på den ekstreme melkeruten og hente melken hos bøndene i Bekkarfjord i Lebesby kommune, før kursen settes til Tines meieri i Tana.

Hvis da ikke veien over fjellet blir strengt.

Dyrt

I slike situasjoner er det lett at humøret daler for de involverte. Det kan også bli en kostbar affære.

– Det mest utfordende er været og at man må stå ute for å passe på at noe ikke går galt, sier melkebilsjåfør Mikkel David.

Geir Wirkola og Peder Jenssen i Bekkarfjord venter fremdeles på å få hentet melken fra sine tanker. Tine Meierier tar ikke imot melk som er eldre enn tre døgn gammel. Må melken helles ut?

Svaret får du i første episode av «Melkeveien», som sendes i morgen torsdag 22.30 på NRK1.