Hopp til innhold

Mubarak-sønnene kranglet om faren

I farens siste 24 timer som president, skal sønnene Gamal og Alaa Mubarak ha endt i håndgemeng over spørsmålet om Hosni Mubaraks og Egypts fremtid.

Suzanne, Gamal og Alaa Mubarak

Suzanne, Gamal (i midten) og Alaa Mubarak har vært uenige i Egypts vei videre.

Foto: AMRO MARAGHI / Afp

Hva som foregikk i kulissene timene før Egypts president gjennom 30 år Hosni Mubarak overlot makten til landets militærråd, begynner nå å sive ut til egyptiske medier.

Det er særlig den uavhengige nettavisen al-Masry al-Youm og den statseide avisen al-Akhbar som de siste dagene har kommet med opplysninger om presset og dramaet som utspilte seg de siste dagene i forrige uke.

Etter hvert som støtten til demonstrantene på Tahrir-plassen bare økte, både i hovedstaden Kairo og andre steder i landet, begynte de sterke menn i militæret å forstå at den eneste måten å redde Egypt fra fullstendig kaos hvis man ikke skulle slå ned opprøret med makt, var å be presidenten om å gå.

Sønnen imot avgang

De siste dagene skal flere ha forsøkt å få Mubarak til å skjønne alvoret i situasjonen og trekke seg. Deler av familien og en krets i regjeringen presset på for at han skulle bli sittende.

Det skal spesielt ha vært sønnen Gamal og den forhatte innenriksministeren som bad faren stå imot presset.

Gamal har de siste årene tydeligere og tydeligere blitt bygget opp som farens etterfølger. Den antatte planen var at han skulle settes inn som president etter at faren først hadde sikret seg gjenvalg i det kommende valget til høsten. Tillegg i grunnloven åpnet for en slik løsning.

Den andre sønnen Alaa har holdt seg til en karriere som forretningsmann.

Det var i forrige uke uklart hvor mange i Mubarak-familien som fortsatt befant seg i Egypt. Utifra de siste rapportene synes det klart at begge sønnene var i landet og presidentpalasset.

Endret talen

Nøkkelfolk i det egyptiske forsvaret presset de siste dagene stadig hardere på for at presidenten frivillig skulle gå med på å trekke seg.

På formiddagen forrige torsdag kom deler av det egyptiske maktapparatet og USAs etterretning med signaler om at presidenten kom til å sitt farvel til folket i en direktesendt tale på egyptisk fjernsyn samme kveld.

Blant annet ble det vist bilder på egyptisk statlig fjernsyn av det mektige militærrådet som kun under store kriser fremtrer i offentligheten. Det første kommunikeet var også utstedt fra rådet, et tydelig tegn på at noe kom til å hende.

Mubarak skal – etter endelig å ha gitt sitt ja til forsvarsledelsen – fått overlevert manus til talen hvor han kunngjorde sin avgang som Egypts president. Den militære makten skulle overføres til militærrådet, den sivile til visepresident Omar Suleiman.

Det skjedde ikke.

Sønnen Gamal skal ha mistet besinnelsen da han hørte utkastet til talen. Han og en indre krets av rådgivere skal ha fått presidenten til å ikke overholde løftet til militæret og endre teksten i talen.

I den omskrevne versjonen som ble sendt på TV, gjentok Mubarak at han ville sitte som president frem til en etterfølger var valgt til høsten.

Dette var verken hva demonstrantene, militærrådet eller USA hadde ventet å høre. Forsvarsledelsen hadde informert sine nærmeste kontakter i Washington om hva som var på trappene.

Ordlyden og tonen i talen ble også gjenstand for timesvis med diskusjoner innad i presidentpalasset. Noen mente det ville gagne presidenten å holde en mykere og mer sentimental tone, med flere innrømmelser. Gamal var motstander av dette.

Talen endte på grunn av alle omskrivningene å bli så uklar at få skjønte hva som egentlig var presidentens budskap da det kom.

Hosni Mubarak i sin siste tale

Hosni Mubarak holder sin siste tale til nasjonen 10. januar. Mange ble tatt på senga av innholdet.

Foto: Anonymous / Ap

Mer og mer Gamal

Ifølge tjenestemenn i regjeringsapparatet, lyttet Mubarak de siste årene stadig mindre til rådene fra sine rådgivere og ministre og lente seg mer og mer mot sønnen Gamal.

Også i kriserådslagningene fra demonstrasjonene startet, skal Gamal vært sentral. Blant annet hadde han hånd om farens første TV-tale den 1. februar, hvor presidenten sa at han ikke kom til å søke gjenvalg når hans presidentperiode gikk ut i september.

Ifølge al-Ashram skal Gamal ha håndtert krisen med mer enn ett øye på mulig fremtidig makt. Og det skal ikke ha vært før på slutten at han innså at heller ikke han kom til å spille en politisk rolle videre.

Endte i slåsskamp

Mens faren holdt sin siste tale, skal Gamal og broren Alaa begynt å diskutere heftig. De endte til slutt i håndgemeng og måtte skilles fra hverandre.

Alaa mente faren burde holde seg til avtalen og overlate makten til visepresidenten og militærrådet, og si det som var avtalt å si.

Alaa skal også ha beskyldt sin bror for å ha ruinert landet med korrupsjon og nepotisme, ved at Gamal sørget for at hans venner og forretningsforbindelser - som har ervervet store rikdommer som følge av privatiseringsprogrammer - endte som ministre i regjeringen.

– Du har korrumpert landet ved å åpne døren for alle dine forretningsvenner, og dette er resultatet. I stedet for å bidra til at din far fikk heder på slutten av sitt liv, så har du med dette bidratt til å knuse bildet av ham, skal Alaa ha skreket til Gamal.

Moren Suzanne skal ha besvimt to ganger under brødrenes oppgjør, ifølge avisen al-Akhbar.

«Vennene» arrestert

Gamal Mubarak har de siste årene stått i spissen for en rekke liberaliseringsreformer. Han er assisterende generalsekretær i det Nasjonaldemokratiske parti (NDP) og leder av partiets mektige programkomiteen.

Innad i partiet har det vært sterke spenninger mellom reformistene, med Gamal som frontfigur, og tradisjonalistene.

Egypt hadde i flere tiår en sterk sentralstyrt økonomi, og gjennom privatiseringen og liberaliseringen som ble presset på av internasjonale institusjoner og forbindelser, har en krets rundt Gamal - som skulle være statens forlengede armer - tjent seg søkkrike.

De har i tillegg endt opp som politikere for NDP, flere med ministerposter.

Gamal-vennene var de første som ble ofret på opprørets alter. De er sparket fra regjeringen og under etterforskning, har forbud mot å forlate landet og har fått frosset sine bankkonti.

Nå skal det nevnes at også familien Mubarak på egenhånd har sikret seg sin andel av midler, selv om anslagene varier mellom noen hundre millioner til flere titalls milliarder dollar.

Det skal også på den siste dagen, ifølge hva tilstedeværende har fortalt til al-Masry al-Youm , vært en krangel mellom far og sønn Mubarak hvor faren skal ha glefset til Gamal:

– Du har ødelagt mitt renommé og min arv i Egypt.

Dagen etter kunngjorde visepresident Omar Suleiman - Mubaraks mangeårige etterretningssjef og fortrolige - at presidenten hadde gått av og overlatt makten til militærrådet.

Suleiman - som var utnevnt til visepresident 10 dager tidligere - var også den som en uke tidligere lovet at Gamal ikke skulle være å se i presidentvalget.

Video Den historiske meldingen om Mubaraks avgang

Stressreaksjon

Hosni Mubarak og hans britisk-egyptiske kone Suzanne skal fortsatt være i presidentens ferieresidens i Sharm el Sheik.

Helsetilstanden til den 82 år gamle mannen skal være dårlig. I går ble det observert en rekke ambulanser og legebiler som kom til stedet.

Ryktene om at han er falt i koma, er ikke bekreftet. Men han skal lide av en psykisk stressreaksjon etter å ha blitt tvunget fra embetet. Mubarak har de siste årene hatt en forestilling om at det bare er han som kan holde Egypt sammen.

Ifølge en sikkerhetsvakt utenfor feriestedet, som den britiske avisen The Times refererer, skal presidenten føle seg svært uvel.

– Han er en veldig syk mann, sier en sikkerhetsvakt som har arbeidet for presidenten de tre siste årene.

En ikke navngitt kilde sier imidlertid til Reuters i kveld at han snakket med eks-presidenten i ettermiddag klokken 14.00 norsk tid, og at alt da sto bra til.

– Han har det bra. Han er i residensen sin i Sharm el Sheikh med familien sin, og tar imot telefonsamtaler, sier kilden.

Mubarak var senest i fjor til behandling og operasjoner i Tyskland. Men presidentens helse var betegnet som statshemmeligheter, og en journalist som skrev at Mubarak var relativt syk og skulle til behandling utenlands, ble fengslet.

Isolert

Ifølge Al Arabiya skal Mubarak de siste dagene som president ha vært svært isolert. Han skal ha ønsket å komme med innrømmelser til demonstrantene som sønnen Gamal holdt igjen.

Da demonstrasjonene på Tahrir-plassen startet, skal han blitt desinformert, spesielt av innenriksminister Habib al-Adly. Innenriksministeriet i Egypt kontrollerer hele det sivile maktapparatet, inkludert det forhatte sikkerhetspolitiet.

Innenriksministeren skal ha minimalisert betydningen av demonstrasjonene og overbevist presidenten om at «regimefienden» Det muslimske brorskapet hadde mobilisert en håndfull unge på instruks fra utenlandske makter.

Habib al-Adly skal ha gitt et inntrykk av at demonstrasjonene enkelt kunne slås ned og at alt var under kontroll. Etterhvert som protestene vokste, ble rådgiverne rundt presidenten rådville, og de var mer eller mindre lammet i hvordan håndtere situasjonen.

Habib al-Adly er i likhet med sin sjef – presidenten – avsatt.

SISTE NYTT

Siste nytt