Mubarak: - For sliten til å stille til gjenvalg

Egypts president Hosni Mubarak (83) sa tirsdag at han ikke stiller til gjenvalg, men at han blir sittende i sjefsstolen frem til valget i september.

Hosni Mubarak talte på egyptisk tv tirsdag kveld

President Hosni Mubarak sier i en TV-tale tirsdag kveld at han ikke orker å stille til nytt valg, men at han vil beholde sin posisjon frem til valget i september.

Foto: Egyptian Radio and Television Union

Demonstrasjon i Egypt

Folk i Egypt har demonstrert mot president Hosni Mubarak i flere dager.

Foto: Ben Curtis / Ap

– Jeg har ingen intensjoner om å stille til gjenvalg, det er jeg for utslitt til, sa Mubarak i en tale på egyptisk TV rundt klokken 22 tirsdag kveld.

83-åringen understreker at han likevel akter å bli sittende med makten frem til valget i september i år.

Gudfar for sitt folk

Mubarak har sittet som president i Egypt siden 1981.

Selv om presidenten nå er 83 år gammel, var det ventet at han ville stille til valg og prøve å bli valgt til sin sjette periode som president

Mubarak, som er under hardt press fra millioner av egyptiske regimekritikere som krever hans avgang, sier han har bedt nasjonalforsamlingen gå sammen for å sørge for at politiske, sosiale og økonomiske reformer blir satt i gang.

Han snakket om seg selv som nærmest en Gudfar eller en hyrde for sitt folk da han tirsdag kveld kunngjorde at dette blir hans siste periode på toppen av den egyptiske maktpyramiden.

Han gjorde det klinkende klart at hans rolle vil bli avgjørende for at maktoverføringen ved neste valg skjer i ordnede former.

– Jeg vil ende min politiske karriere med å gi ansvaret for landet over til en etterkommer på fredfullt vis. Jeg vil bane vei for dette valget, slik den egyptiske grunnloven også pålegger meg å gjøre.

– Historien vil dømme meg

Den stadig mer upopulære Mubarak fortalte i sin tale at han er stolt over å ha tjent sitt fedreland og det egyptiske folk i nærmere 30 år.

Han forsikret samtidig en hel verden om at han ikke har planer om å flykte landet, slik presidenten i Tunisia nylig gjorde da protestene stod på som verst der.

– Jeg har tjent mitt land i krig og i fred. Jeg har en militær bakgrunn, og det ligger ikke i min natur å skulle svike eller oppgi mine plikter.

– Jeg forsvarer mitt fedreland, og på egyptisk grunn vil jeg dø. Historien vil dømme meg for mine dåder og udåder, sa presidenten, som har styrt Egypt siden 1981.

– Ryk og reis

– Ryk og reis, var responsen fra de over èn million menneskene som i dag har samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo sentrum.

– Folk her er nå sjokkerte over at Mubarak ikke lar seg påvirke i større grad av den enorme misnøyen som er rettet mot han, sier en Al Jazeera-reporter som ikke blir navngitt av sikkerhetsmessige grunner.

Ber Mubarak ryka og reisa

Demonstrantene i Kairo var ikke fornøyd med budskapet i Mubaraks tale, og ba han dra dit pepperen gror.

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Demonstrantene har gitt Mubarak frist til fredag for å trekke seg fra president-vervet.

Beskjeden fra Mubarak om at han vil bli sittende frem til valget i september, falt dermed ikke i god jord hos aktivistene.

Allerede før den drøye 10 minutter lange talen var over, startet hylekoret i Kairo. De ønsker ikke at Mubarak skal ha en eneste finger med i spillet når folket skal velge sine nye ledere.

Uro i Alexandria

I Alexandria, som er Egypts nest største by, har temperaturen økt til kokepunktet etter at Mubarak holdt sin tale.

– De fleste reagerte på Mubaraks tale med vrede og skuffelse, mens andre ropte «ta fatt på reformene, og vi skal følge deg», sier en Al Jazeera-reporter som tar tempen på folkemassene i Alexandria.

Uenigheten i folkemassen nå har ført til voldelige konfrontasjoner mellom de som støtter Mubarak og de som vil kaste han., og det råder panikk. Folk kaster stein på hverandre, det høres skuddvekslinger.

– Vi måtte dukke for skuddene, sier reporteren som befinner seg midt i opptøyene som nå utfolder seg i sentrum av byen.

En tilhenger av opposisjonsgruppen Det Muslimske Brorskap, Mohamed Sudan, forteller til Al Jazeera at gjenger væpnet med kniver og pinner plutselig gikk til angrep på demonstranter som hadde tenkt å overnatte i en park i sentrum.

– Demonstrantene ropte på soldatene, som avfyrte skremmeskudd for å jage bort urostifterne.

Det er ennå ukjent om noen er skadet som følge av sammenstøtene.

Kritiserte demonstrantene

Mubarak benyttet også talen til å beklage den retning som situasjonen hadde tatt.

– Det som startet som en sivilisert demonstrasjon har resultert i beklagelige konfrontasjoner. Vi må velge stabilitet fremfor kaos, oppfordret han.

Han beskyldte samtidig demonstrasjonene for å være «manipulert av politiske krefter».

Utropene «frihet» og «la det skje i kveld» runget i Kairos gater tirsdag kveld, der hundretusener av håpefulle slo leir i det den 8.dagen med demonstrasjoner gikk mot slutten.

I morgentimene i dag er det fortsatt fullt av mennesker på Tahrir-plassen i Kairo.

Obama ber om ryddig maktskifte

I en direktesendt tale fra Det hvite hus i natt, sa USAs president Barack Obama at han personlig hadde snakket med Mubarak like etter kunngjøringen om at han ikke stiller til gjenvalg.

– Mubarak anerkjenner at dagens situasjon ikke holder mål. Stemmene til det egyptiske folk sier oss at dette er et øyeblikk for endring.

Obama påpekte at det er opp til egypterne og ingen andre å velge en ny leder.

– Men maktovergangen må være meningsfull, fredelig og den må starte nå.

Den amerikanske presidenten, som også tidligere i dag frarådet Mubarak å stille til enda et valg, satte flere krav til den kommende transisjonen i Egypt.

Han sa prosessen må inkludere et bredt spekter av politiske stemmer, at det må holdes frie og rettferdige valg som resulterer i et demokratisk styresett og en politikk som er i tråd med det egyptiske folks ønsker.

– Samtaler med opposisjonen

Al Arabiya rapporterer samtidig at visepresident Omar Suleiman har startet samtaler med representanter fra opposisjonen.

I går var flere hundre tusen mennesker, kanskje så mange som to millioner, demonstrert mot presidenten . De sier de vil fortsette demonstrasjonene helt til Mubarak trekker seg og forlater landet .

Neppe godt nok tilbud

Det er ikke ventet at Mubaraks tale vil tilfredsstille demonstrantene. De fleste som har protestrert mot Mubarak, krever at han skal gå av med en gang.

BBC meldte i går kveld at statsminister Ahmed Shafiq helt uventet har stilt opp på egyptisk TV uten skjorte og slips. Han sier han er bekymret, men at han er sikker på at han kan stabilisere landet igjen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt