– Dette må være planlagt

– Dette er ikke vanlige demonstranter, det er bøller, sier NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen om Mubarak-tilhengerne.

Mubarak-tilhenger angriper i Kairo

Flere av de regimevennlige demonstrantene angrep med kameler og hester på Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: Mohammed Abou Zaid / Ap

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Sigurd Falkenberg Mikkelsen beskriver Mubarak-tilhengerne som bøller.

Foto: NRK

Han var vitne til de harde kampene mellom de regimekritiske demonstrantene og Mubarak-tilhengerne i Kairo sentrum.

– Det står om død og liv rett bortenfor oss, sier Falkenberg Mikkelsen om sin opplevelse på Tahrir-plassen i går.

– Folk vifter med de samme Mubarak-bildene i sort-hvitt. I front for en gjeng går tre kraftige karer i bar overkropp, bevæpnet med trekøller. Dette er ikke vanlige demonstranter, det er bøller, sier han.

Han kom seg i sikkerhet på hotellet, og kunne derfra se hvordan kampene utartet seg til blodige gateslag.

– Fra balkongen på hotellet ser jeg hvordan folk blir banket opp, hvordan steinene flyr, regimevennlige demonstranter tar over hustakene og kaster tunge steiner ned på motstanderne. Brannbomber eksploderer, og hæren gjør ikke noe. Og jeg tenker: Dette må ha vært planlagt, sier Falkenberg Mikkelsen.

– Får 100 kroner dagen for å slå tilbake

Han er ikke den eneste som mer enn antyder at det voldsomme motangrepet fra Mubarak-tilhengerne er iscenesatt av myndighetene.

Også NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold, som befinner seg i Kairo og måtte flykte fra de rasende Mubarak-støttespillerne i går, forteller at alle hun har snakket med, sier at pro Mubarak-kreftene i stor grad er folk som er betalt av regimet.

– Jeg har hørt at de skulle få rundt 100 kroner hver for å delta i dette, sier hun.

De egyptiske regimekritikerne har i flere dager deltatt i fredelige demonstrasjoner i Kairo og flere andre byer i Egypt. Wold forteller at de har vært svært vennlige mot journalistene, og de har vært glade for at pressen har vært til stede.

I går var det en helt annen type demonstranter som gikk til motangrep.

– De var mye mer aggressive og voldelige, og de var adskillig mer fiendtlig innstilt til oss, sier Wold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter i Kairo

Det ble blodige gatekamper da Mubarak-tilhengere barket sammen med regimekritiske demonstranter, som denne sårede mannen, i Kairo.

Foto: ANDREY SMIRNOV / Afp

– Ingen tvil om at det er satt i scene av myndighetene

NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent Odd Karsten Tveit er også i Kairo, og han er ikke i tvil om hvem som står bak motangrepet i går og i dag.

Odd Karsten Tveit rapporterer fra Kairo

Odd Karsten Tveit sier det utvilsomt er Egypts myndigheter som har regissert motdemonstrasjonene.

Foto: NRK

– Det er ingen tvil om at den siste utviklingen er satt i scene av myndighetene.

President Hosni Mubarak har sikret ro og orden i de årene han har styrt og er den som kan tjene på kaos nå.

– Det er klart at de har brukt tid på å organisere, og det er også betalt penger for en del av demonstrantene.

– Samtidig er det også mange Mubarak-tilhengere som lever fra hånd til munn, som er fattige, og som synes at demonstrasjonene som har pågått i ni dager, ødelegger livet deres. Bankene har vært stengt, de har ikke kunnet gå på jobb, så de vil ha slutt på dette. Så det er ikke bare et orkester dirigert av Mubaraks tilhengere.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt