Hopp til innhold

- Var ikke det som skulle komme

- Det var ikke det vi ble fortalt skulle komme, sier en amerikansk tjenestemann om president Hosni Mubaraks tale til nasjonen i går kveld.

President Barack Obama

- Vi vil støtte opp om en ryddig og ordentlig maktoverføring i Egypt, sa USAs president Barack Obama da han svarte studenter på Northern Michigan University i Marquette i går.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Barack Obama kalte inn det nasjonale sikkerhetsrådet da Egypts president Hosni Mubarak fortalte at han ikke reiser fra Egypt før han er begravd.

USA er usikker på hva Mubarak mente, og presidenten vil ha en forklaring.

I en skriftlig uttalelse fra Det hvite hus etter krisemøtet heter det «at Egypts regjering ikke brukte muligheten til å komme med en troverdig, konkret og entydig plan mot et ekte demokrati».

President Obama sier at det heller ikke er klart om den varslede overføringen av makta til visepresidenten skjer umiddelbart, om den er meningsfull eller tilstrekkelig.

«Det er regjeringens ansvar å snakke tydelig til egne innbyggere og omverdenen», står det i erklæringen.

«Var ikke det vi ble fortalt»

USA trodde Mubarak skulle kunngjøre sin avgang i går kveld.

- Vi er vitne til at historie skrives i Egypt, sa Barack Obama tre timer før den varslede talen.

Men hans ord var ikke press nok, og rapportene CIA-direktør Leon Panetta hadde om at Mubarak med stor sannsynlighet ville gå, stemte heller ikke.

- Det var ikke det vi ble fortalt, og det var ikke det vi ville, sier en amerikansk tjenestemann til CNN.

Det hvite hus sliter med å holde tritt med utviklingen i Egypt, og fra starten av har Obama balansert mellom forandring og kaos hos sin nære allierte i Midtøsten.

USA har, som demonstrantene, krevd at en overgang til demokrati må starte umiddelbart. Men president Obama har ennå ikke direkte sagt offentlig at mannen, som har tatt USAs skittentøyvask i Midtøsten i 30 år, må gå av.

Frykten i Washington er at krisa vil påvirke hele regionen i lang tid, og at Egypts opposisjonspartier ikke er klare til å ta over skulle Mubarak bli tvunget til å gå uten en ordnet overgang.

CIA-sjef Leon Panetta

CIA-sjef Leon Panetta samt sjefene for den militære etterretningen og den nasjonale etterretningen James Clapper kan ikke hoste opp informasjon om hva som nå skjer i Egypt.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Strategisk nasjon

Egypt har vært strategisk viktig for USA. De overvåker Suezkanalen, er en motvekt til Iran og spiller en sentral rolle i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Egypts militære er største mottaker av amerikanske penger etter Israel.

USA er også bekymret for at Israels sikkerhet settes i fare dersom maktoverleveringen i Egypt ikke skjer i ryddige former.

USAs viseutenriksminister James Steinberg forklarte utenrikskomiten i Representantenes hus i går kveld hva som står på spill.

- USA arbeider for at det ikke skal bli nye former for intoleranse eller et nytt autoritært regime i Egypt, sa Steinberg.

President Barack Obama overvåker utviklingen tett og har valgt ikke å ha noe offentlig program i dag.

For også i USA er det stor spenning foran fredagsbønnen i Egypt og hva demonstrantene vil gjøre på det som allerede i amerikanske media er døpt «martyrenes dag».

USAs ledelse har advart Egypts regjering og hær mot å bruke vold og undertrykkelse mot folkemassene, som krever endring.