Hopp til innhold

Mubarak gikk av som president

Hosni Mubarak (82) har trukket seg som president etter nesten 30 år ved makten, opplyste visepresident Omar Suleiman fredag ettermiddag.

Hosni Mubarak

Hosni Mubarak gikk fredag av som president, etter at han tidligere i dag dro til Sharm el Sheikh ved Rødehavet.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

I går kveld holdt Mubarak en TV-tale der han slo fast at han ville sitte frem til valget i september.

I en kort TV-uttalelse i dag opplyste Suleiman at Mubarak har gått av og overgitt makten til det øverste militærrådet i Egypt (les mer om rådet nedenfor).

– Gjennom en vurdering av de vanskelig forholdene landet nå gjennomgår, har president Hosni Mubarak bestemt seg for å gå av, sa visepresident Suleiman på TV.

Nyhetsbyrået AFP beskriver visepresidenten som askegrå og dyster da han kom med uttalelsen.

Folket har fått regimet i kne!

Demonstranter på Tahrir-plassen
Video Den historiske meldingen om Mubaraks avgang

Se visepresident Omar Suleiman komme med beskjeden om at president Hosni Mubarak har trukket seg.

Fest i Kairo

Mubaraks tale i går ble møtt av raseri og skuffelse av alle som nå i 18 dager har vært ute i gatene og demonstrert mot regimet.

Men nyheten om avgangen ble møtt med spontan glede på Tahrir-plassen og i gatene i Kairo. Hundretusener av Mubarak-motstandere kom ut i gatene og feiret med flagg og rop mens de omfavnet hverandre av glede, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

«Folket har fått regimet i kne», ble det ropt på Tahrir-plassen, sammen med «Egypt er fritt!» og «Gud er stor!»

AFP meldte at flere soldater la ned våpnene for å delta i feiringen sammen med demonstrantene i Kairo.

Google-lederen som ble arrestert et noen dager med demonstrasjoner og satt fri etter to uker, skriver på Twitter: «Gratulerer til Egypt, den kriminelle har forlatt palasset».

Se direkte fra Kairo nå:

Video Direkte fra Kairo

Mubarak til Sharm el Sheikh

Mubarak selv ankom tidligere i dag den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet, ifølge en talsperson i det egyptiske regjeringspartiet.

Det er ikke kjent om dette blir Mubaraks faste tilholdssted fra nå av. Han avviste i sin tale til folket torsdag at han kommer til å forlate landet.

Det var ventet at han skulle kunngjøre sin avgang i talen, og da presidenten avviste dette, skapte det nytt raseri og mobilisering blant demonstrantene.

Mohamed Hussein Tantawi

Mohamed Hussein Tantawi leder rådet som nå har fått makten i Egypt.

Foto: Master Sgt Jerry Morrison / Ap

Over en million mennesker samlet seg i en rekke byer i Egypt fredag. Tusenvis av demonstranter marsjerte mot presidentpalasset i kystbyen Alexandria fredag, mens hundretusener demonstrerte mot Mubarak i en rekke byer på Sinai-halvøya, der det også var skyting og sammenstøt.

Spente på hærens rolle

Det knytter seg spenning til hvilken rolle den mektige hæren skal spille også fremover.

Rådet som nå har fått makten, ledes av forsvarsminister Mohamed Hussein Tantawi.

Ifølge TV-kanalen Al Arabiya kommer rådet til å sparke regjeringen, suspendere begge kamrene i nasjonalforsamling og lede landet sammen med landets høyesterett.

Militæret lovet fredag morgen å stå som garantist for at Mubaraks varslede reformer blir gjennomført. Generalene lovet også å oppheve unntakslovene som har vært i kraft i snart 30 år, og ba samtidig folk vende tilbake til sine normale liv.

Muslimbrødrene ber hæren overføre makten

Det muslimske brorskapet i Egypt ber det egyptiske militæret gi fra seg makten til en sivil regjering så snart som mulig.

– Vi ber om en trygg og stabil overføringen av makten til en sivilt ledet regjering, sier visegeneralsekretær Rashad Bayoumi i Egypts største opposisjonsgruppe til DPA.

– Det må være en grunnlov som garanterer frihet og menneskerettigheter, og en sivil regjering ledet av teknokrater til det kan holdes frie, rettferdige og åpne valg, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt