NRK Meny
Normal

Fryser verdier Mubarak kan ha i landet

Sveits fryser alle verdier Hosni Mubarak og hans nærmeste måtte ha i landet. Hvor store verdier familien kan ha i utlandet er uklart.

Egypts president Hosni Mubarak i Sharm el-Sheik 16. januar 2008

Egypts president Hosni Mubarak i Sharm el-Sheik 16. januar 2008, hvor han også nå befinner seg med familien.

Foto: MANDEL NGAN / Afp

Det opplyser en talsperson for det sveitsiske utenriksdepartementet til nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Verdiene Mubarak-familien satt på før Mubarak gikk av som president, var etter noen anslag mellom 40 og 70 milliarder dollar, ifølge den amerikanske TV-kanalen ABC.

Det tilsvarer mellom 240 og 420 milliarder norske kroner.

Ifølge magasinet Forbes er det usannsynlig at familien har vært god for så mye som 420 milliarder kroner. Han ville da ha vært verdens rikeste mann, kongelige og styrtrike forretningsmenn inkludert.

  • LES OGSÅ:

Sveits og Storbritannia

Mubarak og familien dro fredag fra Kairo til byen Sharm el-Sheik ved Rødehavet. Selv om det er uklart hvor store verdier de sitter på, har i hvert fall noen formening om hvor eventuelle verdier kan være.

Britiske Guardian skriver at mye av rikdommen er knyttet til investeringer i banker i Sveits og Storbritannia, samt i dyre eiendommer i London, New York, Los Angeles og langs deler av rødehavskysten.

Ifølge avisen kan ikke Bank of England gripe inn mot Mubaraks verdier, som flere antar er store, med mindre banken ikke mottar en formell henvendelse fra EU, FN eller en ny egyptisk regjering. Det har foreløpig ikke kommet noen slike formelle henvendelser.

Eks-presidentens familie har ikke selv opplyst om sine økonomiske forhold. Men anonyme kilder i Egypt og andre land opplyser ifølge medier i Midtøsten at Mubarak, hans kone og to sønner har en formue på til sammen 40 milliarder dollar.

Korrupsjon og lokale partnerskap

Flere medier har skrevet om hvordan Mubarak og hans familie skal ha fått tak i penger oppgjennom årene.

Ifølge den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger har Mubarak blitt rik på korrupsjon og en spesiell «forretningsmodell»: Eks-presidenten og hans familie har gjort krav på, og fått, 50 prosent av overskuddet i store selskaper i Egypt.

ABC har sitert en formulering i egyptisk lov som fastslår at utenlandske bedrifter skal gi en lokal partner 51 prosent av overskuddet.

Formuen skal ha blitt grunnlagt mens Mubarak var offiser i flyvåpenet, før han ble president i 1981. Han skal ha skaffet seg penger ved å stille betingelser når kjøpekontrakter gikk til utenlandske selskaper.

Forbes sår tvil om hvor mye penger familiemedlemmer kan ha tjent på slike avtaler, og konkluderer med at det bare blir gjetting.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt