Hopp til innhold

- Mubarak leker med ilden

President Hosni Mubaraks tale var ekstremt provoserende for demonstrantene i Egypt.

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen om Egypt 10.02.2011

SE VIDEO: NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen om situasjonen i Egypt etter president Hosni Mubaraks tale torsdag kveld.

Det sier NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

– De hadde i hele dag signalisert at han skulle gå på skjermen og annonsere sin avgang, og så går han på skjermen og holder en nedlatende tale. Dette er farlig, dette er å leke med ilden, sier han.

Falkenberg Mikkelsen har selv nettopp kommet hjem fra Kairo og forteller at det er et voldsomt sinne mot Mubarak blant demonstrantene som befinner seg på Tahrir-plassen.

– Det går veldig fint for seg der, folk er vennlige og hyggelige, men det er klart at det ligger et politisk alvor her. Dette er med på å framprovosere en reaksjon, sier han.

Massive protester i morgen

Hosni Mubarak

Egypts president Hosni Mubarak.

Foto: Amr Nabil / Ap

Han forteller at det har kommet meldinger om at folk begynner å bevege seg mot presidentpalasset, som ligger rundt 10 kilometer unna Tahrir-plassen.

– Vi får se hvordan kvelden arter seg, men morgendagen tror jeg kommer til å bli stor, sier han.

Falkenberg Mikkelsen sier at man ble overrasket over hvor mange som stilte til bønnen på plassen på tirsdag.

– Jeg tror fredagsbønnen etter dette kommer til bli enda større, fordi det er det eneste de har å stille opp med; menneskemasser så lenge regimet ikke vil trekke seg.

– Propaganda og taktikk

I sin tale sa Mubarak blant annet at han ikke finner seg i å bli diktert av utlandet.

– Dette er også noe av den propagandaen og taktikken de har brukt mot demonstrantene for å si at det er utlendinger som styrer dem, men alle som har vært på Tahrir-plassen vet at det ikke er tilfelle. Dette er en egyptisk revolusjon, den kommer nedenfra og den kommer til å drives framover nedenfra, sier Falkenberg Mikkelsen.

Torsdag ettermiddag begynte det å komme meldinger om at Mubarak hadde hatt samtaler med visepresident Omar Suleiman. Statsminister Ahmed Shafiq sa blant annet til BBC at Mubarak trolig ville trekke seg snart.

Et spill

Ifølge Falkenberg Mikkelsen kan det virke som disse ryktene og uttalelsene er en del av et spill.

– At de prøver å late som og demoralisere demonstrantene. Og også forsøke å dra med seg den passive delen av Egypt som kanskje føler at demonstrantene skaper kaos, og som føler at de har fått det de ba om, nemlig at Mubarak lover at han skal gå av. At de dermed prøver å vinne deres støtte, sier han.

Demonstranter på Tahrir-plassen

Forventningene fra demonstrantene på Tahrir-plassen i Kairo om at president Hosni Mubarak ville annonsere sin avgang som president ble ikke innfridd da presidenten talte til nasjonen på egyptisk fjernsyn torsdag kveld.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt