Hopp til innhold

- Kongorettssak dekkes ensidig!

Rettssaken mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo får ensidig dekning i norske medier. Det mener medie- og Afrika-kjenner Helge Rønning.

Moland og French i retten
Foto: VATN, VEGAR, Vegar K. Vatn / SCANPIX

Han sier ukritisk journalistikk preger norsk mediedekning av rettssaken.

Saken om har fått mye mediedekning i Norge den siste tida. Vi har sett karikaturbilder av to hårete nordmenn i ei stor svart gryte over ilden. Eller latterliggjøring av et annet lands rettsvesen, og stereotype forestillinger om Afrika.

- Hva gjør de der?

Helge Rønning
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Norsk media tar tak i rettssaken, ikke saken, sier Helge Rønning. Han er professor ved Institutt for Medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

- Det er mye av bakgrunnen deres vi ikke har fått vite noe om. Det har vært antydet deres involvering i et sikkerhetsfirma, men vi har fått vite alt for lite om dette. Hvorfor har norsk media dekket så lite av bakgrunnen til at disse to mennene er i Kongo. Hva gjør de der? Hva har de gjort der?

Hvorfor har norsk media dekket så lite av bakgrunnen til at disse to mennene er i Kongo. Hva gjør de der? Hva har de gjort der?

Helge Rønning

Rønning sier han savner den kritiske journalistikken og etterlyser norske journalisters bakgrunnskunnskaper om situasjonen i Kongo.

- En årsak kan være at de har funnet ut ting som ikke vil fremme disse to guttenes sak. En annen spekulasjon er at dette er veldig vanskelig journalistikk; Kongo er et vanskelig land å jobbe i og det blir dermed ikke så enkelt for journalisten.

Journalistene forstår ikke fransk

Rønning sier også at det i noen av reportasjene har kommet frem at de norske journalistene som er der ikke behersker fransk.

- Dette er en rettssak som foregår på fransk, hvor de må følge rettssaken via tolker. Det er vel heller ikke så enkelt.

Rønning mener at fordi nordmenn flest har liten kunnskap om Kongo, kan journalistene skrive nesten hva som helst. Grunnen til at norsk media gir denne rettsaken så mye plass er fordi det er eksotisk, en slags gutta på tur i det farlige Afrika, sier Rønning.

Aurdal ikke enig

Martine Aurdal
Foto: Ny Tid

Martine Aurdal i Dagbladets utenriksredaksjon tar ikke kritikken innover seg.

- Jeg synes vi har hatt en veldig god dekning av denne hendelsen og rettssaken i Kongo, sier Aurdal.

Aurdal sier Dagbladet er forsiktig med den informasjonen de går ut med så lenge rettssaken varer.

- Det er vår plikt å være spesielt forsiktig med å skrive andre ting enn de som blir lagt frem i rettsaken og som er vanskelig for oss å bevise som presse på dette tidspunktet.

Kongolesere opptatt av saken

Kongolesere i Norge er opptatt av det mediebildet som nå skapes. Katungula Hamba mener det ligger en undertone av mer skepsis til det kongoleserne sier i forhold til det nordmennen sier i dekningen.

- Jeg forstår jo det at det er lettere å stole på de man kjenner, men det er litt vanskelig for oss kongolesere å forstå hvorfor man ikke skal stole på begge, sier Katungula Hamba, som opprinnelig er fra Kongo.

Les flere saker fra Kulturnytt her: Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.