Hopp til innhold

Slik får du barna til å spise grønnsaker

- Du må ikke gi deg. Barn må se samme grønnsak mange ganger før de aksepterer dem, forteller kokken Lise Finckenhagen.

Middag

Et spennende navn gjør det spennende å smake på nye ting.

Foto: colourbox.com

Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Fem om dagen gjelder ikke bare for oss voksne.

Også barna bør få i seg nok frukt og grønnsaker.

- Frukt vil nok de fleste barn spise, men nye grønnsaker er det nok ikke alltid like lett å få dem til å smake på, sier kokken Lise Finckenhagen.

Les også: Kresne barn? Ikke gi opp!

Små porsjoner

Når du introduserer en ny grønnsak til måltidet, er det lurt å starte med bare en liten bit.

- Legg den nye grønnsaken på tallerken sammen med noe annet du vet barnet liker. Og husk små porsjoner, for eksempel en liten bunt brokkoli, anbefaler Finckenhagen.

Nye ting kan se litt skumle ut hvis de er for store og tar mye plass på tallerkenen.

- Når barna ser en ny grønnsak, må de se den mange ganger før de aksepterer den - kanskje hele 16 ganger. Derfor må du ikke gi deg om de ikke vil smake på grønnsakene. Prøv igjen noen dager senere, råder kokken.

Det er også viktig at grønnsaken blir liggende på tallerkenen selv om de ikke vil spise dem.

- Til slutt vil de kanskje smake på den fordi de er vant til at den ligger der.

Les også: Norske barn elendige på grønnsaker

Morsomme navn

Det kan også hjelpe å kalle grønnsakene for noe annet. Et spennende navn gjør det spennende å smake på nye ting.

- Gi navn etter ting de er opptatt av. Er barnet glad i dyr kan du kalle grønnsakene for løvebrokkoli eller tigergulrøtter. Er Spiderman det store kan du oppkalle grønnsakene etter det, foreslår hun.

Kokken anbefaler også å lage forskjellige pureer. En eventyrpuré av pastinakk eller en solpuré av gulrøtter og appelsin kan kanskje friste.

- Hvis du lager pureer og bakte grønnsaker, kommer den naturlige sødmen i grønnsakene som barna ofte liker frem, forklarer kokken.

Er barna glad i dipp, kan du bytte ut potetgullet eller tortillachipsen med oppskårne gulrøtter, agurk eller stangselleri.

- Både barn og voksne spiser mer grønnsaker når de er skåret opp. Får vi ting i små biter smaker det bedre enn store, robuste og kanskje skremmende biter.

Les også: Matpakker til hele familien

Lur inn rester

Lise Finckenhagen erfarer også at barna ikke alltid merker hva som er i grytene.

- I en bolognese kan du godt putte oppi paprika, løk og små buketter med blomkål. Hvis du steker det sammen med litt bacon, og deretter lar det koke sammen med kjøttet og tomatpuré, vil det smake godt uten at man tenker over at det er flere grønnsaker der, sier hun.

Nå som det er grillsesong kan du også lage bakte grønnsaker i folie, eller grille grønnsakene på et grillspidd.

- Erfaringsmessig går alt som er på en pinne rett ned. Det er lett for barna å spise det, og det er ikke sikkert de merker at det er sopp eller løk mellom kjøttbitene, erfarer Finckenhagen.

Les også: Poteten ut av «5 om dagen»

Inkluder barna

Far og datter lager mat

La barna være med på matlagingen.

Foto: Laurence Mouton / Colourbox

Ofte vil det virke artigere å spise noe man har vært med på å lage selv. Er barna store nok kan de røre i gryta, skjære opp paprikaen eller tre soppen på grillspyd.

Ta på den lille poden et lite forkle og gjør et poeng ut av at dere er to kokker som skal lage god mat sammen.

Når dere skal handle inn råvarene er det også fint å ta barna med i butikken. La de plukke ut tomater og gulrøtter slik at de føler seg inkludert hele tiden.

Les også: Slik får du barna til å spise sunt

Start tidlig

Jo mer du får i barna når de er små, dess mer åpne blir de til å smake på nye ting.

- De er villige til å smake på masse når de er mellom ett og to år. Da glir alt ned. Sønnen min spiste faktisk lutefisk da han var liten. Mange blir preget av det de ser og hører i barnehagen. Når de andre barna sier «liker ikke» til både det ene og det andre blir de lett påvirket, sier hun.

Da er det likevel bare å fortsette og legge frem nye grønnsaker de kan smake på. Har de fått mye forskjellig før, vil de begynne å smake på nye ting igjen etter en stund.

- Men det er selvfølgelig noe vi rett og slett ikke liker, derfor er ikke tvang noen god løsning. Alle kan ikke like alt, det gjør ikke voksne heller, poengterer Finckenhagen.

Les også: - Kjøkkenet er mannens nye garasje

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)