- VIdeo:
Nordmenn spiser minst grønnsaker av alle i Europa. Tall fra 2008 bekrefter bunnplasseringen nok en gang.
Nå viser en ny undersøkelse at hele tre av fire barn ikke spiser grønnsaker til middag. Undersøkelsen er utført av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
- Det er en høy oppmerksomhet og en høy vilje til å gjøre noe, men likevel ser vi at det ikke blir gjennomført i praksis. Her må foreldrene skjerpe seg, sier direktør i OFG Guttorm Rebnes.
Viktig å begynne tidlig
Et lavt inntak av grønnsaker tidlig i livet får betydning når man blir eldre.
- De som spiser lite grønnsaker vil være mer disponert for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer senere i livet, sier professor i ernæring Lene Frost Andersen.
Noen barn liker ikke smaken av grønnsaker, og undersøkelser har vist at barn ofte må smake noe nytt 10-15 ganger før de venner seg til det og begynner å like det.
Et puslespill for familien
Familien Olsen/Juklestad i Oslo har tre barn i alderen 3-10 år, og merker godt at det kan være en utfordring å få alle til å spise grønnsaker.
- Hvis alle skal spise grønnsaker hver dag, må det utrolig mye forskjellig på bordet, sukker Helene Juklestad.
For som hos mange andre barnefamilier, liker barna forskjellige ting.
- Og hvis barna hadde fått bestemme, hadde det ikke stått grønnsaker på bordet, ler hun, og forteller at familien i perioder har hatt leker under måltidene. For eksempel at man skal lukke øynene og gjette hva man spiser.
Barnas egne råd
- Hvis det er pannekaker til middag, kan man ha rå kålrot som forrett.
- Hvis det er dessert, kan de voksne si at man ikke får desserten før man har spist grønnsaker.
- Hvis man synes smaken er vond, kan man overdøve den med noe som er godt.
- Man kan gjemme grønnsaker under sausen.
- I stedet for å koke grønnsakene, kan man steke dem.