Hopp til innhold

Fråts i frukt og grønt

Fem om dagen, og gjerne mer. Men hvordan får du det til?

granateple
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Frukt og grønnsaker beskytter mot sykdom, og gir kroppen god energi. Fem om dagen gjør veldig mye, og du kan godt ta enda hardere i. I USA heter det faktisk "5-9 om dagen".

Men hvordan skal man få plass til minimum 2 porsjoner* frukt og 3 porsjoner grønnsaker i et kosthold som består av brødskiver, snop og pasta?

Frukt

Eple
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Dette er det enkleste for de fleste å få til. Drikk et glass juice til frokost og spis en frukt som mellommåltid i løpet av dagen, så er du i boks.

Det beste er å variere hvilke typer frukt og bær du får i deg. En av porsjonene kan gjerne være sitrusfrukt (appelsin, klementin, grapefrukt osv.).

Oppskåret frukt er mer fristende enn hel frukt. Skjærer du opp litt forskjellig frukt og setter på bordet etter middag, vil du antakelig bli overrasket over hvor mye frukt familien plutselig spiser.

Grønnsaker

Tomater
Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Tre porsjoner grønnsaker kan virke vanskeligere å få til. Men noen grønnsaker tenker du kanskje heller ikke over, for eksempel er tomatsaus laget av tomater - og de blir ikke usunne selv om de måtte komme fra en hermetikkboks.

Hvis halve tallerkenen alltid er grønnsaker når du spiser middag, kommer du langt. Den andre halvdelen kan du dele likt mellom pasta/poteter/ris og kjøtt/fisk/egg.

Gode råd for å komme i mål med grønnsakene:

  • Gjør en vane av å spise en gulrot mens du venter på middag, eller som mellommåltid i løpet av dagen. Skjærer du den i staver, spiser barna også.
  • Ta grønnsaker inn i brødmåltidene. Avocado og tomater smaker godt på brødskiva med litt salt og pepper. Legg et salatblad under kjøttpålegget. Rødbeter på leverposteien.
  • Grønnsaker som egner seg som fingermat: Sukkererter, gulrøtter, kålrot, blomkål- og broccolibuketter, cherrytomater.
  • Lag dine egne supper. Det er enkelt - du trenger ikke mer enn litt løk/purre, god buljong og grønnsaker som f.eks. blomkål, potet, gulrot eller tomater. Kok med så lite vann som mulig, jevn med stavmikser rett i gryta og spe til passelig konsistens med vann/melk/fløte.
  • Wok! Kort steking på høy temperatur gjør at grønnsakene fortsatt er sprø. De fleste, både voksne og barn, spiser mye grønnsaker når de er tilberedt på denne måten. Egner seg både som hovedrett og tilbehør.

Kjøp grønnsaker et sted der utvalget er stort og fristende, bruk øynene og kjøp det du får lyst til å spise. Hvis du ikke vet hva du skal lage av det, klarer du alltid å finne en oppskrift på nettet eller i en kokebok når du kommer hjem. Vegetariske kokebøker kan være en en god inspirasjon, også for de som er glad i kjøtt.

*1 porsjon = 1 middels stor frukt, 1,5 dl juice, 150 g kokte/rå grønnsaker, 1 porsjonsbolle blandet salat, 1-2 dl bær.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)