Barn vil ha kule grønnsaksnavn

Spiser dobbelt så mange gulrøtter hvis de heter noe annet.

Barn med gulrothorn
Foto: Sinar 2

Rynker barna på nesa over brokkoli og spinat? Gi dem "dinosaurus-brokkoli" og "sjørøver-spinat", er rådet fra forskerne.

En amerikansk studie viser at fireåringer spiser dobbelt så mange gulrøtter hvis de får et nytt og kult navn. "X-ray Vision Carrots" gikk ned på høykant hos 186 smårollinger, skriver Livescience .

Og ikke nok med det. Effekten holdt seg også etter at man gikk tilbake til å kalle gulrøttene ved sitt rette, kjedelige navn.

Det morsomme navnet fikk barna til å tenke at det også er morsomt å spise gulrøttene, tror forskerne.

Lettlurte? Det er voksne også

Det er ikke bare barn som lar seg påvirke av hva maten heter. Da blodappelsin skiftet navn til rød appelsin for få år siden, økte salget med 50 prosent.

Derfor bør du spise appelsiner

Andre studier viser også at endringer i menynavn kan gjøre mye med både omsetningen og smaksopplevelsen. En "saftig italiensk fiskefilet" selger 28 prosent bedre enn "fiskefilet" - og smaker 12 prosent bedre.

Den samme maten, men ulik forventning og ulik opplevelse. Slik forklarer forskerne hvordan navnet påvirker apetitten.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.