Hopp til innhold

TV-drama må bruke sparekniven

Forhåndsstøttede spillefilmer og TV-drama blir rammet av kutt på 31, 2 millioner kroner. – Det er trist fordi det går på tvers av det vi ser publikum ønsker seg, sier NRK-sjef.

Frank Tagliano er tilbake som gangster og småbarnsfar i Lilyhammers andre sesong.

Rubicon og «Lilyhammer» er ikke blant taperne når Norsk Filmfond kutter i støtten. Men det vil ramme fremtidige produksjoner

Foto: NRK/Rubicon


Etter budsjettforliket mellom regjeringen, Venstre og Kristelig Folkeparti ble budsjettrammen for filmfondet kuttet med kr 31,2 millioner fra 2013 til 2014.

Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen

Leif Holst Jensen er generalsekretær i Produsentforeningen

Foto: Marte Solbakken / NRK

Fordelingen av budsjettrammen ble behandlet av styret i Norsk filminstitutt i møte 28. november, og styret besluttet at hoveddelen av kuttene vil komme innen tilskudd til tv-drama og spillefilm, opplyser Norsk filminstitutt.

Generalsekretær Leif Holst Jensen i Produsentforeningen tror at kuttene vil føre til et svekket tilbud.

– Det kommer til å bli mye tøffere konkurranse om prosjektene, og tilbudet kommer ikke til å bli så bredt som før, sier han til NRK.no.

Kutt i fremtidens TV-drama

TV-drama kuttes med kr 9 millioner.
Størstedelen av det resterende kuttet blir tatt på forhåndstilskudd til spillefilm. I tillegg er det mindre justeringer på andre poster.

Nyutnevnt filmdirektør Nina Refseth

Filmdirektør Nina Refseth

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Kuttene var krevende, og det var et ønske om å beskytte de mindre budsjettpostene, der selv mindre kutt ville kunne ha svært store konsekvenser, sier direktør i Norsk filminstitutt, Nina Refseth.

– TV-drama har de siste årene fått en sterk økning i tilskuddene, fra 16 millioner kroner i 2010 til 41 millioner kroner i 2013. Produksjon av tv-drama har tilgang til kapital også fra tv-kanalene, og vi håper at disse også nå vil være med å ta ansvar for den videre kvalitetsutviklingen, sier Refseth.

De ulike postene for forhåndstilskudd til spillefilm blir fra 2014 slått sammen til en post. Filmene som har mottatt tilsagn om tilskudd etter pakkefinansiering blir realisert innenfor rammen, mens den øvrige fordelingen vil bli avklart senere.

Det er også forventet en økning i den automatiske ordningen for etterhåndstilskudd i 2014, noe som fører til en ekstra belastning på budsjettet for kinofilm.

– Svekker kvalitetsfilm

Petter Wallace

Petter Wallace er ansvarlig for innkjøp av eksterne produksjoner i NRK

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Kuttene vil isolert sett tilsvare en reduksjon med 2–3 forhåndstilskudd til kinofilmer fra totalt 13 i 2013. For tv-drama vil reduksjonen også svare til 2–3 tilskudd fra totalt 10 tilskudd i 2013.

– For 2014 håper vi å kunne dempe noe av effekten ved overførte midler fra 2013. Men på sikt vil dette kunne medføre en svekket satsing på kvalitetsfilmen, i og med at den er særlig avhengig av forhåndstilskudd, sier NFI-direktør Nina Refseth.

På kollisjonskurs med publikum

– Det er trist fordi det går på tvers av det vi ser publikum ønsker seg, sier Petter Wallace, som er ansvarlig for innkjøp av eksterne produksjoner i NRK.

Han mener vi ser en klar, tydelig og økt norsk interesse for TV-drama, både i Norge og i utlandet.

– Vi er inne i en utrolig god steam nå, og dette vil svekke mulighetene for den mest populære formen for fiksjon som vi har i dag, sier Wallace.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters