Hopp til innhold

Tre millioner så siste episode av Broen

– Det er bare Lilyhammer som kan måle seg, sier NRKs medieforsker.

Broen 2

Sofia Helin og Kim Bodnia er sett av om lag tre millioner skandinaver hver uke. I går kveld gikk siste episode på NRK.

Foto: SVT

Nesten tre millioner skandinaver samlet seg foran TV-skjermen søndag og mandag, for siste episode av den dansksvenske spenningsserien Broen.

Blant dem var 780 000 nordmenn, som fikk se seriens høydramatiske avslutning - en seerandel på 34,5 prosent.

På TV fulgte 645 000 seere i snitt hver episode. I tillegg kommer 130 000 seere per episode på nett-tv.

– Det er en dramasuksess. Det er bare Lilyhammer som kan måle seg med disse tallene, og det er sterkt å levere disse tallene i den tøffe konkurransen på høsten, sier NRKs medieforsker Lotte Andersen til NRK.no.

Svensk-dansk krimserie. Saga og Martin innser at saken ikke er oppklart, og at det finnes ytterlig en gjerningsmann. Mange liv står i spill, og jakten blir en kamp mot klokken. Med Sofia Helin og Kim Bodnia. Sesong 2 (10:10)

Broen

Danskene øker mest

Tallene er de samme som for forrige sesong av Broen, men forskjellen er at første sesong ble sendt i januar. Da er konkurransen mindre med de kommersielle aktørene, for de store seriene lanseres tradisjonelt på høsten.

Også naboene i øst og sør har benket seg foran serien i år. I Danmark hadde første sesong 697 000 seere i snitt før danskene fikk øynene opp for Saga Norén og hennes svenske kollega. I år har seertallene økt med en kvart million i snitt - til 926 000 - og siste episode ble sett av over én million dansker.

I Sverige er ikke tallene for siste episode klare ennå, men snittet har så langt vært på imponerende 1 263 000 seere.

Se de siste fem episodene av serien her

– Ekstremt gode tall

– Tre millioner ja? Det er ekstremt gode tall, sier Per Christian Strand Teslo i analysebyrået Carat til NRK.no.

Teslo klarer ikke å komme på en serie som har fenget alle tre landene på samme måte, og med samme seertall.

– Hvorfor sitter tre millioner skandinaver og følger denne serien?

– De har vært flinke til å bruke skuespillere fra de forskjellige landene i castingen, og det er en nøkkel i at det er Broen som knyter landene sammen. Sesong to svarte til forventingene, og det er en ekstremt god kvalitet på produksjonen, sier Teslo.

Han er imponert over at seertallene har holdt seg høye, til tross for konkurransen fra de kommersielle aktørene.

– Denne sesongen gikk i et trangere marked, og måtte slåss med TV2s Farmen og TVNorges Brille, så det har gått i tøff konkurranse. Det viser jo at krim fungerer veldig bra som sjanger, sier han.

Ny dramatikk under Broen

Den første sesongen ble avsluttet på dramatisk vis da Martin Rohde mistet sønnen sin. I sesong to får seerne vite hvordan det går med danske etterforskeren og hans svenske kollega, Saga Noren, ett år etter de fatale hendelsene utspant seg på Broen.

Etterforskerne settes på prøve av miljøaktivister som går hardt verks for miljøsaken. I sesong to starter ikke serien på broen, men under. Et kystvaktfartøy dukker opp av intet, og Martin og Saga kalles inn for å etterforske.

De ruller opp en sak som er større enn den først virker.

Solgt til 150 land

Broen har blitt solgt til en rekke land, både som tv-serie og som konsept. Nye land kommer stadig til, men så langt skal serien gå i om lag 150 land verden over.

Flere av landene er også i god gang med produksjon og sending av Broen-kopier.

Sequels, prequels og remakes. Filmbransjen har for lengst tatt innover seg at det er tryggest er å gjenbruke gammelt materiale og ideer, og i år tok det helt av. Hvorfor vil vi ha de samme historiene på nytt og på nytt? Program om film og fjernsynsdrama. Programleder Vegard Larsen. (2:8)

Filmbonanza

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.