Hopp til innhold

Spellemann fjerner albumkravet

Til neste år trenger du ikke å ha gitt ut et album med minimumslengde for å bli vurdert til en Spellemannpris.

Moddi under Spellemann 2014

SPELLEMANN I ENDRING: Til neste år trenger du ikke å ha gitt ut et album som er minimum 25 minutter langt for å bli vurdert til en Spellemannpris. Her prisvinner Moddi og cellist Katrine Schiøtt under årets utdeling i Stavanger i januar.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Det vil heretter være nok å ha gitt ut musikk som til sammen tilsvarer en 25 minutter spilleliste for å kunne bli vurdert til Spellemann, melder VG.

Det vil si at artister som bare har gitt ut singler eller EP-er vil kunne bli vurdert i alle kategorier.

– Flere slipper enkeltlåter

Regelen til nå har vært at artister som vil bli vurdert til Spellemann må ha gitt ut et album i foregående år som er minimum 25 minutter langt.

Unntakene har vært kategoriene «årets hit», «årets Spellemann» og hedersprisen.

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

ENDRER REGLENE: Marte Thorsby sier det holder å ha gitt ut 25 minutter musikk for å bli vurdert til neste års Spellemann. Du må ikke lenger ha gitt ut et minimum 25 minutter langt album.

Foto: Tommy Normann

– Musikkbransjen er i endring, og flere slipper enkeltlåter og EP-er i stedet for tradisjonelle album. Det er viktig for oss å tilpasse oss trendene, og fange opp også de som utgir musikk i andre formater enn album, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby til VG.

Tror urban musikk vil tjene på det

Thorsby bruker hip hop og r'n'b som eksempler på sjangre der denne endringen vil slå positivt ut.

– Vi har jo til og med et år vært nødt til å avvikle hip hop som egen kategori på grunn av for få påmeldte album, sier hun til VG, og nevner Jaa9 og OnklP som et skrekkeksempel.

Lillehammer-rapperne slapp to EP-er i 2011, men verken «Lasse» (20 minutter) og «Geir» (23 minutter) var lange nok til å kunne bli vurdert til Spellemann. Duoen ble dermed utelatt fra de fleste kategoriene i den norske musikkprisen.

Spellemannprisene for 2014 deles ut i Stavanger 17. januar neste år.

LES OGSÅ:

OnklP

BLE IKKE VURDERT: Rapperen OnklP og hans kollega Jaa9 ga ut to EP-er i 2011 som var henholdsvis 20 og 23 minutter lange. Duoen ble dermed ikke vurdert til Spellemann det året. Disse reglene endrer nå seg.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.