Hopp til innhold

Mette-Marit: – Spennende å se Munch i nytt lys

Kronprinsesse Mette-Marit var på plass da utstillingen "Edvard Munch – Det moderne øyet" åpnet i Frankfurt. – Spennende å se utstillingen i et nytt lys, sier Kronprinsessen.

Mette-Marit på Munch-åpning
Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Mens norske politikere krangler om hvor vi skal gjøre av Munchs verker, går utstillingen "Edvard Munch – Det moderne øyet" sin seiersgang over Europa.

Onsdag kveld var Kronprinsesse Mette-Marit til stede under utstillingsåpningen i Schirn Kunsthalle i Frankfurt.

– Det har vært veldig spennende å være her i dag og se Munch i et nytt lys. Vi som nordmenn har vokst opp med Munch i skolen og jeg selv har tatt med barna mine med til Nasjonalgalleriet og tegnet etter Munch, sier Mette-Marit til NRK.

– Munch er ein del av vår nasjonale historie og veldig tydelig i vår bevissthet, sier Kronprinsessen, som legger til at hun ble veldig nysgjerrig og fikk lyst til å lære mer om Munch etter utstillingen.

Kronprinsessen skryter også av kuratorene bak utstillingen, som hun mener har klart å sette sammen utstillingen på en ny måte.

– Det gjør at vi blir nysgjerrige på vår egen historie på en ny måte, sier Mette-Marit, som etter omvisning og tale satte kursen rett tilbake til flyplassen og hjem mot Norge.

Fransk suksess

Utstillingen kommer til Frankfurt fra Pompidou-senteret i Paris.

Franskmennene har virkelig fått øynene opp for Munch, og nesten en halv million besøkende har vært innom utstillingen der.

Målet med utstillingen er å gi et nytt og moderne blikk på Munch, for å gjøre den norske kunstneren interessant for et europeisk publikum.

Edvard Munch selvportrett

Edvard Munch tok bilder av seg selv ved å holde kameraet foran seg, ikke ulikt måten mange tar bilder av seg selv med mobilkamera i dag.

Foto: Edvard Munch © Munch-museet

En moderne Munch

Utstillingen legger vekt på Munchs sene arbeider og hans orientering mot moderne medier som film og fotografier.

– Edvard Munch hentet inspirasjon til egen billedkunst fra blant annet datidens stumfilm og magasiner. Dette kommer fram i utstillingen og gir et forfriskende perspektiv på Munch, sier sjefkonservator ved Munch-museet Ingebjørg Ydstie til NRK.no.

Ingebjørg Ydstie

Sjefskonservator ved Munch-museet Ingebjørg Ydstie.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Blant de utstilte verkene er rundt femti fotografier.

– Munch utforsket verden visuelt gjennom fotografiet. Det var ikke akkurat feriebilder han tok, og i motsetning til mange andre billedkunstnere brukte han fotografiene i liten grad til å jobbe fram malerier, sier Ydstie.

Tok bilder av seg selv

Mange av fotografiene som nå stilles ut i Frankfurt er selvportretter.

– Fra 1930 og utover tok han mange selvportretter, der han holdt kameraet opp foran seg og tok bilde på samme måte som mange unge tar bilder av seg selv med mobilkamera i dag, forteller Ydstie.

Norsk samarbeid

Utstillingen er et resultat av et forskningsbasert samarbeid med Munch-museet, og hovedtyngden av verkene som stilles ut kommer fra Munch-museets samling.

Video Se Edvard Munchs egen film

Se Edvard Munchs egen film

– Munch-museet har drevet forskning på Edvard Munch i flere tiår, og det er denne forskningen, spesielt boken til Arne Eggum, som ligger til grunn for utstillingen, sier Ydstie.

Men utstillingen bringer også fram noe nytt.

– Det nye er at utstillingen setter Munchs visuelle eksperimentering i sammenheng med hans eksperimentelle tilnærming til teater og kinobesøk, forteller hun.

Edvard Munch selvportrett 2

Utstillingen i Frankfurt legger vekt på den sene perioden i Edvard Munchs kunstnerskap.

Foto: Edvard Munch © Munch-museet

Til Tate Modern

Den moderne tilnærmingen til Munch har virkelig slått an i Europa, og nå har også det toneangivende museet Tate Modern i London meldt sin interesse for utstillingen.

Dermed tar de rundt 140 verkene turen over kanalen før de kommer tilbake til Norge.

Vel hjemme i Munch-museet på Tøyen skal utstillingen sparke i gang feiringen av Munch-året 2013, som markerer at det er 150 år siden kunstneren ble født.

Utstillingen "Edvard Munch – Det moderne øyet" består av 140 verker, og de aller fleste kommer fra Munch-museet på Tøyen.

Større i utlandet

Mens Munch hylles i Europa, krangler norske politikere fremdeles om hvordan vi skal huse Munchs verker.

Edvard Munch selvportrett 3

Dette er ett av de rundt femti fotografiene man kan se på Munch-museet, etter at utstillingen har vært i Frankfurt og på Tate Modern.

Foto: Edvard Munch © Munch-museet

– Har du inntrykk av at det er større interesse for Munch ute i Europa enn her hjemme?

– Det er jo en følelse mange av oss som jobber på Munch-museet har hatt lenge. Munch er veldig tung ute, mens vi kanskje ikke er like klare over hvor nyansert og rikt kunstnerskapet hans er, sier Ydstie.

– Mange kjenner Skrik og Madonna, men kanskje ikke så mye mer. Vi håper at denne utstillingen kan bidra til nysgjerrighet, og gleder oss til vi skal vise den fram her hjemme, avslutter Ydstie.

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.