NRK Meny
Normal

Franskmennene i kø for å se Munch

PARIS/NRK.no: Mens politikerne krangler om plassering av Munch-museet i Oslo, besøker 5.000 mennesker daglig Edvard Munch-utstillingen i Paris.

Det er smekkfullt med folk på Pompidou-senteret når NRK besøker utstillingen «Edvard Munch – Det moderne øyet».

Hege Moe Eriksen, Paris
Foto: NRK

På hvite vegger henger Edvard Munchs verker, og foran dem en saktegående kø på hundrevis av mennesker.

– Jeg er her for andre gang, sier Claire Hebert. Jeg liker Munchs moderne blikk. Det er skremmende, men samtidig vakkert, sier hun.

Claire Hebert sammen med venninnen Marie Masi på Munch-utstilling

Claire Hebert sammen med venninnen Marie Masi på Munch-utstilling i Paris.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

– Blant de største suksessene

Høstens store utstilling på Pompidou-senteret har skapt Munch-feber i Paris. Senteret er ett av verdens største museum for samtidskunst.

Sébastien Gravier ved Pompidou-senteret

Sébastien Gravier ved Pompidou-senteret forteller om enorm interesse for Munch.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Takket være Edvard Munch er det blitt lange køer – med nær 5000 besøkende hver dag.

– Denne utstillingen er en av våre største suksesser siden museet ble åpnet i 1977. Vi har hatt 270.000 besøkende til nå. Mange mennesker står i lange køer for å få den med seg, og på grunn av suksessen har vi bestemt å forlenge utstillingen med to uker til 23. januar, sier museets pressekontakt Sébastien Gravier.

Får øynene opp for Munch

Det er bare litt over måneder siden dronning Sonja åpnet utstillingen med brask og bram.

140 verker ble fraktet fra Norge og pakket opp i Paris. Malerier, men også fotografier og en sjelden video filmet av Munch selv.

Pompidou-senteret ville gi et nytt og moderne blikk på Munch i et land hvor Munchs kunst tidligere aldri har slått helt igjennom.

Men nå begynner franskmenn for alvor å få øynene opp for Edvard Munch – også de helt minste.

En skoleklasse med niåringer er også på besøk. I detalj blir Munchs stil tolket og diskutert av niåringene.

– Jeg liker ham. Jeg liker hvordan han har malt hesten veldig stor, mens alt rundt er lite, sier Anna, en av elevene.

Hør saken fra Kulturnytt:

Vil nyansere bildet

Ved Pompidou-senteret er man overveldet over interessen.

– Munch er ganske berømt først og fremst på grunn av «Skrik». Men folk er nysgjerrige på å se mer og derfor kommer de hit, sier pressekontakt Sébastien Gravier.

Dronning Sonja i Paris på Munch-utstilling

Dronning Sonja fra åpningen av utstillingen i september.

Foto: Thibault Camus / Ap

– Jeg tror Munch har vært et offer for fordommer. Folk har trodd at han er veldig mørk og depressiv. Han var det, men han var også åpen for nye ideer og prøve nye ting, og vi håper vi kan bidra til å nyansere bildet av Munch i Frankrike, fortsetter han.

Men ikke alle besøkende er like entusiastiske.

– Jeg liker ikke det overdimensjonerte egoet hans, sier Marie Agnes Bennett, som med kritisk blikk ser på alle hans selvportretter.

– Å hele tiden male seg selv, ta bilde av seg selv og repetere motivene sine. Kunst må være noe annet enn psykoanalyse, sier hun.

LES OGSÅ:

Marie Agnes bennett og Sabine Dumont er skeptiske til Munch.

Marie Agnes Bennett og Sabine Dumont er skeptiske til Munchs kunst.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP