Hopp til innhold

Kokke-Lise sine pepperkaker er best

Dei beste pepperkakene er hjemmelaget, og kokke-Lise sine er fantastiske!

Pepperkaker
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Frokost-TV fikk med seg en liten jury, der det ble blindtest på pepperkaker. Noen ferdigkjøpte og kokke-Lise sine pepperkaker var blant kakene de skulle smake på.

Og det var en spent Lise Finckenhagen som fikk høre juryen sin dom.

Sjekk ut resultatet her.

Nett-TV: Den store pepperkaketesten del 1

Nett-TV: Den store pepperkaketesten del 2

Vil du og lage dei perfekte pepperkakene, det kan du. her er oppskriften!

Dette trenger du:

Julebakst
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Til ca. 100 stykker

150 g smør

1 1/2 dl sirup

3 dl sukker

1 1/2 dl fløte

2 ts malt kanel

1 ts malt ingefær

1 1/2 ts malt nellik

1/2 ts malt sort pepper

2 1/2 ts natron

ca 8 dl hvetemel

Slik gjør du:

Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett sirup og rør sammen.

Avkjøl blandingen til lunken og ha den over i en stor bolle.

Tilsett sukker, fløte og krydder. Bland godt. Tilsett natron blandet med litt av melet.

Arbeid inn resten av melet. Deigen skal være litt løs. Pakk deigen godt inn i plast og la den ligge kjølig natten over.

Kna deigen på et melet bakebord. Kjevl den ut og stikk ut figurer. Stek pepperkakene ved 180 grader i 10-12 minutter til de har pen farge.

La de ferdigstekte kakene ligge litt på platen før du flytter dem.

Lag også eg herlig gløgg til kakene

Gløgg

Gløgg kan du ganske enkelt lage selv og sette din personlige smak på den varme drikken. Hovedingrediensen er vin, både hvit og rød kan brukes, men mest vanlig er nok rødvin.

Velg en helt "grei" vin, ikke den dyreste eller flotteste, men den bør heller ikke være vond.

Kan vere alkoholfri

Gløgg kan selvfølgelig også være alkoholfri, laget av f.eks solbærsaft og eplemost.Søt vinen med sukker, brunt sukker eller honning.

Tilsett "julekrydder" etter ønske, f.eks. anis, kanel, kardemomme, nellik, ingefær og pepper. Appelsinskall og sitronskall smaker også godt.

Varm gløggen sakte opp slik at alle smakene får utviklet seg. Gløggen skal være rykende varm men må ikke koke.

Piff den gjerne opp med litt rom, vodka eller madeira rett før servering. Mandler og rosiner er et "must".

Her kommer en av mine favoritter hvor jeg først lager en kryddersirup og så tilsetter vinen.

Lises julegløgg
Foto: Marie Melgård / NRK

Lises knallgode julegløgg

2 1/2 dl vann

1 dl sukker, evt. lyst brunt sukker

1 kanelstang

3 nellik

1 stjerneanis

noen skiver frisk ingefær

1 vaniljestang, splittet

1 appelsin

7 1/2 dl rødvin

1/2 dl rom eller portvin

Mandler og rosiner til servering

Slik gjør du:

Kok opp krydder, appelsinskall i tynne strimler og saften fra appelsinen, sukker og vann. La blandingen koke i ca. 10 minutter.

Tilsett vinen, varm opp forsiktig og tilsett rom eller portvin rett før servering.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters