Hopp til innhold

Dette bildet viser hvordan Gokstadskipet forfaller

Gokstadskipet har vært skannet med fem års mellomrom, og sammenligningen gir ingeniøren som har jobbet med det hakeslipp.

For fem år siden var bildet av vikingskipet Gokstadskipet grønt i fargen. Nå viser fargene gult, rødt og turkis at det har skjedd mye med skipet og at det har seget.

For fem år siden var bildet av vikingskipet Gokstadskipet grønt i fargen. Nå viser fargene gult, rødt og turkis at det har skjedd mye med skipet og at det har seget.

Bildene har aldri vært vist frem før. Metoden ingeniør Bjarte Aarseth har brukt på Gokstadskipet på Vikingskipshuset viser bekymringsfulle forandringer på fem år. 3D-bildene som er gjort med en avansert skanner viser forfallet til vikingskatten.

– Det er litt sjokkerende å for første gang virkelig se hva som er i ferd med å skje med skipet, sier Aarseth.

Han forklarer at bildene av hele skipet skulle være grønnfarget. Det var de for fem år siden. De mange fargene, rødt, gult og turkis viser tydelig at det er ting som skjer med det.

– Jeg får hakeslipp. Det er ikke morsomt å se på. Det er deprimerende. Her ser du svart på hvitt hva som skjer med skipet, sier ingeniøren.

Sammenligningen viser at på fem år har skipet seget opptil fem millimeter. Og det siger både innover og utover. Skipet forandrer rett og slett fasong.

Les også: Frykter for vikingskipenes framtid

Skanningen viser helt ned til 0,005 millimeters nøyaktighet. Det fungerer som et veldig sterkt mikroskop. Kanskje synes folk ikke fem millimeter høres mye ut. Men når dette har skjedd på fem år, sier det mye om skipets tilstand. Det blir som en historiebok, forklarer Aarseth.

Scanning av vikingskipet

Ingeniørene Bjarte Aarseth og Justin Kimball har skannet Gokstadskipet med fem års mellomrom. For første gang kan man se hvordan tilstanden til vikingskatten har forandret seg til det verre.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Store endringer

Direktøren for Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad forklarer at de nye skanne-metodene gir mulighet til å se store endringer i skroget.

– En endring på opptil fem millimeter på fem år, viser at det er store bevegelser i skipet, sier han.

Glørstad legger til at hvis det hadde seget en millimeter i de 90 årene det har stått der, ville man ikke kjent det igjen.

Han peker på at bildene viser at det er en sterk belastning på deler av skroget og en deformasjon og endring av skipsplankene. Skipet er støttet på et gammelt oppstøttingssystem som er 90 år gammelt.

Mange besøker

Lenge har ledelsen ved museet bedt om at det må settes en tid for byggestart for et nytt museum som skal ligge vegg i vegg med det nåværende bygget. Regjeringen har ikke gitt noen løfter om når byggingen skal starte. Men forskningsminister Iselin Nybø skriver til NRK at et nytt museum vil koste 2 milliarder kroner og må tas over et ordinært budsjett. Men de 35 millionene til byggestart har museet ikke fått ennå. Det er ikke satt noen dato. Ministeren understreker at regjeringen er svært opptatt av å ta vare på skipene.

Besøkstallene til museet går stadig oppover. I det nåværende museet blir det mange vibrasjoner når folk skal gå rundt å se på skipene.

– De er ikke vibrasjonssikret, forklarer Glørstad.

Han forteller at det ikke er verken plass eller muligheter til å lage moderne støttesystemer i det nåværende bygget. Også klimaendringer og luftfuktighet, gjør at tilstanden for skipene forverres.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.