Hopp til innhold

Advarte om flysikkerhet – fikk sparken

Ryanair sparket pilot som advarte om flyselskapets sikkerhetsrutiner i tv-dokumentar.

Ryanair

Lavprisselskapet Ryanair er i hardt vær denne uken etter en lite smigrende dokumentar om selskapets sikkerhetsrutiner.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Ryanair-piloten John Goss har fått sparken hos Ryanair og trues nå med søksmål etter at han advarte mot selskapets sikkerhet i en tv-dokumentar.

Mandag denne uken sendte den britiske tv-kanalen Channel 4 dokumentaren «Ryanair: Hemmeligheter fra cockpit». I programmet, som er en del av den kjente programserien Dispatches, advarer flere anonyme Ryanair-piloter om selskapets bensinrutiner og hevder at Ryanairs sikkerhetskultur preges av mangel på åpenhet.

I dokumentaren skildres tre episoder der Ryanair-piloter skal ha måttet alarmere om mulig forestående nødsituasjoner fordi flyene deres nesten var tomme for drivstoff.

Programmet trekker også frem en undersøkelse gjort blant Ryanair Pilot Group som viser at tusen av selskapets piloter og styrmenn er bekymret over selskapets sikkerhet. 89% av respondentene skal ha ment at selskapets sikkerhetskultur mangler åpenhet. To tredjedeler sa de syns det er vanskelig å ta opp bekymringer knyttet til sikkerhet med ledelsen.

Sagt opp på dagen

En av pilotene som deltok i dokumentaren var John Goss, som har jobbet hos selskapet i 27 år. Han er styremedlem i The Ryanair Pilot Group og var den eneste Ryanair-piloten som stilte opp med fullt navn i programmet.

Goss skulle egentlig gå av med pensjon i oktober i år, men har nå fått sparken på dagen.

«Vi tillater ikke at en Ryanair-ansatt krenker våre sikkerhetsrutiner på riksdekkende tv bare tre uker etter at han selv bekreftet skriftlig overfor Ryanair at han ikke har noen betenkeligheter med sikkerheten», skriver Ryanair i en kunngjøring.

En epost har blitt sendt ut til alle selskapets piloter der David O’Brian, en av selskapet sjefer, sier han er sjokkerte og overrasket over at Goss’ utspill. O’Brian understreker at sikkerhet er førsteprioritet for selskapet.

Truet med avskjedigelse

Michael o´Leary

Ryanairsjef Michael o´Leary advarte i april alle sine piloter om at alle som signerte underskriftskampanjen ville få sparken.

Foto: Rune A. hansen / NRK

Channel 4-dokumentaren ble laget etter at flere hundre piloter fra Ryanair i april deltok i en underskriftskampanje. Der ba de irske og europeiske luftfartsmyndigheter om å se nærmere på hvilke følger Ryanairs ansettelses- og personalpolitikk har å si for selskapets flysikkerhet.

Ryanair svarte med å sende ut et brev til alle sine piloter med følgende tekst:

«Alle Ryanair-piloter som deltar på denne såkalte sikkerhetsaksjonen vil være skyldige i alvorlig tjenesteforsømmelse og vil dermed kunne risikere avskjedigelse.»

Channel 4s dokumentar ble laget med utgangspunkt i denne konflikten. Mandagens program fastslo at hele 93% av de spurte i Dispatches' undersøkelse mener at IAA og tilsvarende organisasjoner i Europa burde undersøke hvilke følger Ryanairs personalpolitikk har for selskapets flysikkerhet.

– Usant og ærekrenkende

Dokumentaren har ikke blitt godt mottatt av Ryanairs ledelse som allerede har gått til søksmål mot Channel 4, over det de hevder er falske anklager.

«Ryanair avviser de usanne og ærekrenkende påstandene fra Channel 4 Dispatches-program som feilaktig betviler og rakker ned på Ryanairs fremragende 29 år lange sikkerhetshistorikk basert på intet annet enn anonyme rykter og anklager fra personer hvis identitet ikke fremkommer og/eller av representanter fra pilotunioner hos konkurrerende selskaper forkledt som en ikke-Ryanair pilotgruppe», skriver de.

Channel 4 sier på sin side at de står ved sin journalistikk.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters