Hopp til innhold

– Ingenting på TV for folk på min egen alder

Standupkomiker Siri Seljeseth (27) manglet en norsk TV-serie hun kunne identifisere seg med. Derfor laget hun serien «Unge lovende».

Elise på en stand up-scene

KOMIKER: I «Unge lovende» møter vi Elise, spilt av Siri Seljeseth, som er standupkomiker med manglende USA-visum. Ikke veldig ulikt noe som skjedde med Seljeseth for to år siden.

Foto: Monster scripted

Sammenligningene med HBO-serien «Girls» kom måneder før noen hadde sett «Unge lovende». På sommerens presselansering kom spørsmålene om ikke dette lignet veldig på Lena Dunhams populære TV-serie.

Og serieskaper Siri Seljeseth (27) svarer det samme i høst som hun svarte i sommer:

– «Girls» banet vei for at man kan lage serier om jenter på vår alder. Men dette er vår egen greie.

Seljeseth har fått med seg at «Unge lovende» allerede har blitt kalt både «Girls-serie» og «jenteserie».

– Jeg skjønner sammenligningen, for det er ikke så mange andre serier om jenter på vår alder.

– Noe som er synd i seg selv, sier skuespiller Alexandra Gjerpen, som spiller en av hovedrollene i serien.

Følte seg mislykka

Seljeseth fikk ideen til «Unge lovende» etter et besøk til den amerikanske ambassaden i Oslo. Hun skulle fornye turistvisumet sitt for å dra tilbake USA, men fikk i stedet en smørbrødliste med grunner til at hun ikke kunne reise. Lista så omtrent sånn ut:

  • Hun bodde hos foreldrene sine
  • Hun hadde ikke noen ordentlig jobb eller inntekt
  • Hun hadde heller ingen penger

– Da må jeg kanskje gjøre noe med det, tenkte jeg og skrev om hvordan det var å føle seg såpass mislykka, sier Seljeseth, som har skrevet serien med Mads Løken og Birgitte Wegener.

Serien tar utgangspunkt i denne hendelsen på ambassaden. Elise, spilt av Seljeseth selv, får avslag på turistvisumet og er nødt til å tilbringe lengre tid i Oslo enn hun hadde planlagt.

Dermed er hun nødt til å forholde seg til en bestevenn hun har hatt sex med (spilt av Jakob Oftebro) og et foreldrepar som håndterer utroskap på en litt utradisjonell måte.

Inga spiller brud i Unge lovende

GIFTEKLAR: Inga Ibsdotter Lilleaas spiller søsteren til hovedpersonen Elise.

Foto: Eirik Evjen Photography

Hos de andre to hovedrollene, Alex (spilt av Gjerpen) og Nenne (spilt av Pedersen), er det også enkelte likhetstrekk mellom rollefigurenes og skuespillernes liv.

I «Unge lovende» gjør Alex alt i sin makt for å komme inn på Teaterhøgskolen – Alexandra Gjerpen er også skuespiller og prøvde selv å komme inn på skolen. Karakteren Nenne har store ambisjoner om å bli forfatter, mens Gine Cornelia Pedersen allerede har gitt ut to bøker.

– Det er lånt elementer av ting som har skjedd, men serien er helt klart fiksjon, sier Pedersen.

Shot

BESTEVENN: Jakob Oftebro spiller Anders, en av Elises beste venner. De har hatt sex, men det snakker de ikke så mye om.

Foto: Monster A/S

Alle de seks episodene av «Unge lovende» blir lagt ut på nett fredag 6. november klokken 17.00. Du kan se dem her. Serien vil gå på lineær TV lørdager klokken 22.25.

Skuespillerne i Unge lovende utenfor teaterhøgskolen

DRØMMESKOLEN: Rollefiguren Alex drømmer om å komme inn på Teaterhøgskolen i «Unge lovende», etter å ha kommet helt til siste opptaksprøve. Skuespiller Alexandra Gjerpen søkte selv, men kom ikke inn.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.