Hopp til innhold

Kjærlighet ved første kritikk

Amerikaneren Max Estes fikk gode kritikker i Norge for sin første tegneserieutgivelse. Han ble stormende forelsket i anmelderen, og endte opp med å flytte til Oslo. Se hvilken favorittbok han tok med seg i bagasjen!

Video «Bok i bagasjen» (4:1) USA

I vår serie «Bok i bagasjen» forteller førstegenerasjonsinnvandrere om sine favorittbøker. I denne episoden møter du amerikaneren Max Estes. Se hele intervjuet her!

– Jeg snakker litt norsk, men ikke offentlig! Det er litt pinlig, men jeg forstår knapt nok til å kunne lese en avis, spøker den amerikanske illustratøren Max Estes.

Estes forlot sitt hjemland for to år siden, og reiste til Norge for å bli. Han er med i denne ukens episode av vår nettserie om innvandrere og bøker, «Bok i bagasjen».

Se tidligere episoder:

Lot seg fascinere av barnebok

NRK.no møter Estes i et lyst og romslig designstudio på Ensjø i Oslo, hvor han har jobbet i litt over ett år. Snart skal han åpne sitt eget studio sammen med kollega Ragnar Aalbu.

– Jeg hadde pakket alt sammen ned, så det er umulig å finne ting her nå, sier han mens han leter etter et eksemplar av den første boken han selv skrev.

I dag har han imidlertid lovet å snakke om en annen bok, nemlig favorittboken som han tok med seg i bagasjen da han flyttet til Norge.

– Jeg kunne selvsagt ha valgt en våre mange klassikere, Den store Gatsby for eksempel, men det ville vært for forutsigbart, sier Estes.

Max Estes

Amerikaneren Max Estes har bodd i Norge siden 2009.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Boken han hadde mest lyst til å snakke om er ikke en great american novel, men en barnebok som ikke engang er fra tiden da han selv var barn: Night Driving, skrevet av John Coy og illustrert av Peter McCarthy.

Kjenner seg selv igjen

Hva er det da som er spesielt med Night Driving?

– Boken handler om far og sønn som skal på campingtur sammen. Men for å komme til plassen hvor de skal campe, må de kjøre hele natten, og det blir en lang biltur, sier Estes.

As we drive, Dad unscrews the cap of his thermos.
«Can you take the wheel?»
«Sure.»

I watch the lines and steer straight while Dad pours coffee.
Steam rises from the cup. I like the smell of coffee, but the taste is too strong.

As he looks ahead, my dad tells stories about when he was a boy. I look at his face and imagine what he was like.

Behind him, the sky is black. In front of us, it’s purple.
«These summer sunsets on the prairie seem to last forever.»
«How late can I stay up?»
«As late as you want.»

John Coy, «Night Driving»

– Det som begeistret meg mest var at forfatteren klarer å vise hvordan et barn fascineres av helt hverdagslige ting, som vi ikke engang legger merke til, forteller han.

John Coys Night Driving

Night Driving var forfatter John Coys debutbok.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Boken har fått en helt spesiell betydning for illustratøren, selv om han innrømmer at han aldri pleide å dra på lignende turer med sin familie da han var liten, og at han ikke engang har førerkort.

– Nå som jeg bor i Norge, kjenner jeg på mange måter meg selv igjen i denne lille gutten. Alt her er nytt for meg, og selv de små tingene som alle tar for gitt, er eventyrlige for meg, forteller Estes.

– Bare det å sykle opp til Maridalen her i Oslo, er noe jeg setter stor pris på. Jeg lar meg fortsatt begeistre av små, hverdagslige ting her, og det er kanskje nettopp fordi jeg aldri hatt eller sett dem før.

We stop at a wayside rest where the outhouse smells bad. Inside, it’s dark and flies buzz. I hold my breath, hurry to finish, then rush outside.

My dad laughs. «Let’s go down to the water.»
As we walk, a cloud crosses the moon.
«Use your night vision, and let your eyes adjust to the dark.»

At the river, I put my hands in.
«That water’s cold.»
«It’s from snow in the mountains.»

My dad bends down, cups water and splashes his face.
I do too. The cool air on my face feels good. We squat together and listen to the gurgling water.

As we walk to the car, I look up at a million stars and find Polaris.

John Coy, «Night Driving»

Giftet seg med anmelder

Max Estes har kanskje ikke vært i Norge lenge, men han må allerede kunne regnes som en av landets mest kjente serieskapere. I løpet av de siste to årene har amerikaneren rukket å gi ut fire bøker, og er snart klar med nummer fem.

Den krokete kniv

Den krokete kniv var Estes' norsk debut.

Foto: Jippi

Den første boken han ga ut var den ordløse krimtegneserien Den krokete kniv i fjor. Senere kom også oppfølgeren Den krokete kanalen, og senere i år er han klar med Det krokete sporet. Det siste året har han også skrevet to barnebøker, Søppel og den helt nye Alfabetfesten.

Men det var en av tegneseriene han lagde mens han fortsatt bodde i USA som gjorde at han til slutt flyttet til Norge.

Det hele startet da en norsk journalist fikk øynene opp for Estes’ debutbok Hello Again. Hun anmeldte boken og ringte Estes for å be om et intervju.

De forelsket seg i hverandre, og vekslet e-poster før Max flyttet til Norge. Nå bor de sammen i Oslo.

– Som å trykke på «omstartknappen»

Selv om han fortsatt føler seg litt som en turist og ikke behersker språket så godt, sier Estes at hans nye liv i Norge har påvirket han enormt.

– Når man går gjennom såpass drastiske endringer som det å flytte til helt nye omgivelser, blir man selv forandret. Man må finne seg selv igjen, og spørre seg hvem man egentlig er og hva man vil prioritere i livet, sier amerikaneren.

– Dette er ting som jeg har tenkt på nesten daglig siden jeg kom hit. Når man flytter, er det nesten som å trykke på «omstartknappen». Jeg hadde et fantastisk liv før jeg flyttet til Norge, men nå føler jeg at jeg har startet et nytt kapittel i mitt liv.

Har du også lest en barnebok som har betydd mye for deg? Legg igjen en kommentar nederst i saken eller bruk #bokibagasjen på Twitter.

Vil du delta i «Bok i bagasjen»?

Bor du i Norge og er født i et annet land? Har du lyst til å snakke med oss om din favorittbok?

Send en e-post til kulturnett@nrk.no hvor du forteller litt om deg selv og boken du ville valgt.

Hvis du er norsk, men kjenner noen som kanskje har lyst til å være med i serien, send oss gjerne tips!

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP