Hopp til innhold

Erotikk og kjærlighet fra Romanias glanstid

Rumeneren Cristina Vikshåland hadde en vanskelig oppvekst under Ceausescus diktatur. Boken hun tok med seg i bagasjen da hun flyttet til Norge forteller imidlertid om en helt annen tid i landets historie.

Video «Bok i bagasjen» (3:1) Romania

I vår serie «Bok i bagasjen» forteller førstegenerasjonsinnvandrere om sine favorittbøker. I denne episoden møter du rumeneren Cristina Vikshåland. Se hele intervjuet her!

– Det jeg liker best her er å kunne bo ved sjøen. I Bucuresti hadde vi ikke sjø i nærheten, sier rumeneren Cristina Vikshåland, og ser ut vinduet fra sin stue i Karmsund.

Hun er hovedpersonen i denne ukens episode av vår nettserie om innvandrere og bøker, «Bok i bagasjen».

Se tidligere episoder:

Rumensk klassiker

NRK.no ba Cristina snakke om favorittboken som hun tok med seg i bagasjen da hun flyttet til Norge.

Camil Petrescu's "Prokrustes' seng"

Camil Petrescu's «Prokrustes' seng» ble oversatt til norsk i 2006.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Det er Camil Petrescus Patul lui Procrust, som er et av de viktigste verkene i rumensk litteratur, sier Cristina.

Petrescu ga ut Patul lui Procrust, eller Prokrustes' seng, i 1933. Likevel kom ikke romanen til Norge før Steinar Lone oversatte den i 2006.

– Petrescu skriver om Romanias storhetstid på 20-tallet, da landet hadde god økonomi og hovedstaden Bucuresti var en metropol som lignet på Paris, med poeter, bohemer, skuespillere og kunstnere, sier Cristina.

Navnene med aristokratisk, og noen ganger fyrstelig patina, samlet seg på den ene siden. Herrene og fruene, som etter siestaen hadde spilt bridge hele ettermiddagen, i hvite dresser eller fargede pullovere, trakk seg etter en tidlig middag tilbake, noen til sjeselongene, andre kjørte små turer med bil, og noen eldre fruer dukket opp i de åpne vinduene i vertshus-villaen, for alle bodde der, med rom bestilt et år i forveien, og så på som på teater.

«Prokrustes' seng»

– Jeg leste boken for første gang da jeg var 13 eller 14 år gammel. For meg som hadde levd under den vanskelige kommunisttiden, var det spennende å vite at Romania en gang hadde vært et godt land å leve i.

Cristina Vikshåland

Cristina Vikshåland kom til Norge i 1997. NRK.no besøkte henne hjemme i Karmsund.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen

– Opplevde mye vondt

Cristina flyttet til Norge i 1997 etter å ha tatt doktorgrad i fysikk i den rumenske hovedstaden. Hun fikk jobb som forsker i Statoil og forelsket seg i en norsk mann. Slik ble hun boende på Vestlandet, nær sjøen.

– Jeg vokste opp under Ceausescus diktatur, og det har satt sine spor i livet mitt, forteller Cristina.

Den kommunistiske diktatoren styrte Romania med jernhånd fra 1965 til han og kona Elena ble pågrepet og henrettet i 1989.

Under hans styre ble det fryktede sikkerhetspolitiet Securitate dannet, noe som gjorde det nesten umulig å være i politisk opposisjon.

– Min familie opplevde utrolig mye vondt. Min far ble politisk forfulgt. Han ble satt i fengsel og torturert, og alt vi hadde ble fratatt oss, sier Cristina.

President Ceausescu og Elena Ceausescu på offisielt besøk i Norge - 1980

Ekteparet Nicolae og Elena Ceausescu på offisielt besøk i Norge i 1980.

Foto: Thorberg, Erik / Scanpix

På slutten av 80-tallet var hun student i Bucuresti. Der opplevde hun den rumenske revolusjonen på nært hold, og mange av hennes venner ble drept.

– Jeg har lyst til å skrive en bok om alt jeg har vært gjennom. Da blir det kanskje lettere å komme meg videre i livet, og lettere for andre å forstå hva som skjedde i Romania på den tiden.

Kjærlighet og erotikk

Camil Petrescus roman Prokrustes' seng er en beretning om kjærlighet og erotikk. Vi følger skuespillerinnen Emilia, som viser sin elsker, rikmannssønnen Fred Vasilescu, en bunke brev som den lutfattige dikteren George Ladima skrev til henne før han begikk selvmord.

Mens han leser brevene, tenker Fred tilbake på sitt eget forhold til den erotiske Maria T. Manescu, også kjent som «fru T».

Etter hvert som handlingen skrider fremover, avsløres det flere detaljer om forholdet mellom Fred og fru T, Emilia og Ladima, Fred og Ladima og Emilia og Fred.

Brystkassen tegnet seg tydelig og viste de nederste ribbenas bøyning utover, omsluttet det lille øyet på midten som så ut som om det lå på en pute, lett sammentrukket, og forsvant så i den silkebløte trekanten. Hofteleddene kunne man også ane i den myke kanten på magen, der de fremhevet skjødets varme kvinnelighet, og hoftene var uvanlig runde, faste som epler, slik at man kunne føre hånden under den smale korsryggen som på en jentunge uten å løfte midjen for mye, der den kjærtegner hånden og dens utstrakte fingre under.

Freds beskrivelse av fru T. / «Prokrustes' seng»

– Fortjener mer anerkjennelse

Theseus and Procrustes

Det var helten Thesevs som drepte røveren Prokrustes i gresk mytologi.

Foto: Wikimedia Commons

Tittelen Prokrustes' seng viser til røveren Prokrustes fra gresk mytologi, som pinte veifarende til døde ved å strekke dem ut i en seng, eller ved å hugge av armer og ben, når de var for lange for sengen.

I Petrescus roman befinner karakterene seg «på sett og vis i en situasjon de ikke passer inn i - som på en prokrustesseng», skriver oversetter Steinar Lone i etterordet til boka.

Da Lones oversettelse kom ut for fem år siden, var Prokrustes' seng kun oversatt til fire andre språk: tysk, ungarsk, fransk og spansk.

– Jeg synes at boka fortjener mer anerkjennelse enn det den har fått utenfor Romania, og jeg håper at flere av Petrescus bøker blir oversatt til norsk, sier Cristina.

Det sies ofte at kvinner ikke må vise for meget av kroppen, for da forsvinner «mysteriet, tiltrekningen» (...) Men det finnes kvinner som nakne som en frukt har mer mysterium enn ti kvinner som er påkledd til haken. Bare de menn som ikke har hatt mange kvinner i sitt liv kan vurdere det slik, eller også de som bare har hatt kvinner hvis tre første ord fikk sjarmen til å fordufte.

«Prokrustes' seng»

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  Han står på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene, skriver NTB.

 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.