Hopp til innhold

– De trodde ikke at afrikanere kunne skrive slik

– Før denne boken kom, visste ikke folk i Vesten hvor rik den afrikanske fortellertradisjonen var, sier tanzanianeren Nasibu Mwanukuzi, aka Ras Nas. Se hvilken bok han tok med seg i bagasjen da han flyttet til Norge!

Video «Bok i bagasjen»: episode 2

I vår serie «Bok i bagasjen» forteller førstegenerasjonsinnvandrere om sine favorittbøker. I denne episoden møter du tanzanianeren Nasibu Mwanukuzi. Se hele intervjuet her!

– Jeg lengter etter landet mitt av og til. Men nå har jeg barn og familie her, og det hjelper litt på savnet, sier musiker og poet Nasibu Mwanukuzi, også kjent under artistnavnet Ras Nas.

Han er hovedpersonen i denne ukens episode av vår nettserie om innvandrere og bøker, «Bok i bagasjen».

Klassiker i afrikansk litteratur

NRK.no møtte Nasibu i Oslo for å snakke om favorittboken som han tok med seg da han flyttet til Norge.

– Min yndlingsbok er uten tvil Things fall apart av Chinua Achebe. Det var den første afrikanske romanen skrevet på engelsk som ble en suksess verden over, forteller Nasibu.

– Før den kom, visste ikke folk i Vesten så mye om afrikansk litteratur, og mange trodde sikkert ikke at afrikanere kunne skrive slik.

Things fall apart er Achebes debutbok, som han ga ut i 1958. Den kom ut i Norge i 1966 med tittelen Mønsteret rakner, oversatt av Carl Fredrik Engelstad.

I romanen møter vi Okonkwo, en høyt respektert innbygger av landsbyen Umuofia. En dag dreper han en mann ved et uhell, og blir sendt i eksil sammen med sin familie. Når han vender tilbake, syv år senere, har landsbyen blitt forandret av britiske kolonister og kristne misjonærer, og Okonkwos verden begynner å rakne.

Boken regnes i dag som startskuddet for den moderne afrikanske roman.

Han var høy og svær, og de buskete øyenbrynene og den brede nesen fikk ham til å se svært streng ut. Han pustet tungt; og det ble sagt at når han sov, kunne konene og barna hans i de andre hyttene høre ham puste.

Beskrivelse av Okonkwo i «Mønsteret rakner»

Viktig tid for Afrika

– Jeg ble født samme år som boken kom ut, 1958. Det var begynnelsen på en viktig periode i afrikansk historie, da mange av landene sør for Sahara begynte å få sin uavhengighet, forteller Nasibu.

Nasibu Mwanukuzi

Nasibu kommer fra Dar-es-Salaam i Tanzania, og har bodd i Norge i over 20 år.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Han leste Mønsteret rakner for første gang som 18-åring, og boken gjorde stort inntrykk på han:

– Jeg tenkte bare «Wow»! Boka ga meg mye å reflektere over. For eksempel, over hvor vanskelig det hadde vært for afrikanere å verne om sine tradisjoner i møtet med kolonialismen, forklarer han.

– Vi tapte mye, men man må akseptere at samfunnet forandrer seg og at vi ikke kan holde fast ved fortiden. Dette er fortsatt en aktuell diskusjon i Afrika i dag.

Han sa at han var en av dem, som de også kunne se det på hudfarven hans og høre det på sproget. De andre fire sorte mennene var også deres brødre, selv om en av dem ikke snakket ibo. Den hvite mannen var også deres bror, fordi de alle var Guds sønner. Og så fortalte han dem om denne nye Gud, som hadde skapt hele verden og alle menn og kvinner. Han fortalte dem at de dyrket falske guder, guder av tre og sten. Det gikk en dyp mumling gjennom mengden da han sa dette.

«Mønsteret rakner»

Inspirasjonskilde og forbilde

Things fall apart, Chinua Achebe

Omslaget til en utgave av «Things fall apart» gitt ut av forlaget Fawcett i 1985.

Foto: Fawcett

Det var i 1985 at Nasibu forlot sitt hjemland Tanzania og satte kurs mot Norge.

Selv om han har lest en del nordisk litteratur siden den gang (han forteller blant annet at han likte Ibsens En folkefiende), er fortsatt Mønsteret rakner den boken som har betydd mest for han.

– Boken har vært en inspirasjonskilde for mange afrikanske forfattere. Unge forfattere ser også på Achebe som et forbilde. Jeg synes ikke at han har fått den anerkjennelsen han fortjener enda, sier Nasibu.

– Språket er ikke det viktigste

Det at Achebe har valgt å skrive sine bøker på «kolonispråket», er ikke noe Nasibu har brydd seg om.

– Hvorfor snakker du og jeg norsk nå? Det er fordi vi skal forstå hverandre. Poenget må være å kommunisere på best mulig måte. Det er bokens budskap og innhold, ikke språket, som er viktigst, sier han.

Del dine tips og delta!

Kjenner du andre afrikanske bøker eller forfattere som du vil anbefale? Bruk #bokibagasjen på Twitter.

Bor du i Norge og er født i et annet land? Har du lyst til å snakke med oss om din favorittbok? Send en e-post til kulturnett@nrk.no hvor du forteller litt om deg selv og boken du ville valgt.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.