Hopp til innhold

Slik blir barnas lesevår

Lyst til å finne nye bøker til barna denne våren? Her er noe av det mest spennende som skjer på barnebokfronten de kommende månedene.

Bokvåren 2011, barn og ungdom

Her er noen av bøkene du kan lese for barna i vår.

Foto: Gyldendal, Cappelen, Dansklærerforeningen, Mangschou, Samlaget

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Samuraier, afrikansk Tinga Tinga og Shakespeare. Det er mye man kan se frem til når forlagene legger frem sine vårlister for barne- og ungdomsbøker.

Oversettelser fra viktige forfattere

– Vi gleder oss til de to titlene som Kitty Crowther gir ut denne våren. Det er bra at det satses på å få oversatt viktige forfattere, sier Dag Larsen og Lina Undrum Mariussen ved Norsk barnebokinstitutt, som har kikket på vårlistene til en rekke norske forlag.

Kitty Crowther

Kitty Crowther

Foto: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Belgiske Crowther, som er illustratør og forfatter, fikk Alma-prisen i fjor , og kommer, ifølge Barnebokinstituttet, til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i år.

Dag Larsen ved Barnebokinstituttet

Dag Larsen.

Foto: Barnebokinstituttet

I februar gir Cappelen ut to av hennes bøker i norsk oversettelse: Morgenstund og Fotballspilleren, for barn mellom tre og seks år.

Larsen og Mariussen mener også at det er interessant at Aschehoug satser på småbarnsserien Tinga Tinga av Claudia Lloyd.

– Dette er en fargerik tegne- og malestil fra Tanzania vi har sett lite av i Norge, forteller Mariussen.

Lina Undrum Mariussen ved Norsk barnebokinstitutt

Lina Undrum Mariussen.

Foto: Barnebokinstituttet

Hele seks bøker fra serien skal etter planen gis ut i løpet av februar.

Gode nyheter fra Danmark

Danske Oskar K. og Dorte Karrebæk er aktuelle i Norge i vår med en illustrert, nytolket versjon av Shakespeares Hamlet, for ungdom fra 14 år og oppover.

– De er et produktivt par som har stått for mange spennende danske utgivelser, sier Mariussen.

Andre dansker som står bak noen av vårens nyheter på barne- og ungdomsfronten er Kenneth Bøgh Andersen, Benni Bødker og Kim Fupz Aakeson.

Bøgh Andersen har vunnet Orla-prisen (danskenes svar på Arks barnebokpris) tre ganger, sist for både Djevelens læregutt og Dødens terning. I April gir Aschehoug ut Ondskapens engel.

Kimura, av Benni Bødker

Benni Bødkers Kimura-serie er inspirert av japansk tegneserie og forteller historien om gutten Kimura.

Foto: Gyldendal

Neste måned kommer Benni Bødkers Kimura 5 Dragens vei og Kimura 6 Ærens vei, de nyeste bøkene i serien om Kimura, en gutt som vil leve som en samurai.

Aakeson er aktuell med Kong Karsten. Boken handler om Karsten, som blir kalt Grisen av andre barn fordi han er tjukk. Kong Karsten kommer ut i februar, ifølge forlaget Gyldendal.

Bøkene er beregnet for barn mellom seks og ni år.

Enquist for store og små

P.O. Enquist, Den tredje grottens hemmelighet
Foto: Gyldendal

En av Nordens fremste nålevende forfattere, svenske Per Olov Enquist, er i vår aktuell for både store og små.

Enquists Magnetisørens femte vinter fra 1964 kommer på norsk i slutten av februar. Da kommer også hans andre fortelling for barn, Den tredje grottens hemmelighet, ut på Gyldendal.

– Et slikt navn på lista er i seg sjøl spennende! sier Mariussen om boken.

I mars kommer Enquist til Oslo for å møte forfatterne Dag Solstad og Linn Ullmann, og lørdag 5. mars kommer skuespilleren Trond Brænne til å lese og vise bilder fra Den tredje grottens hemmelighet på Litteraturhuset.

Spent på debutantene

Mariussen sier at det alltid er spennende å se om det kommer sterke debutanter man ikke kjenner til.

Blant de norske forfatterne nevner hun Gro Fykse, som debuterte i fjor høst med den første boken om 14 år gamle Nelia, Nelias gåte, og kommer med bok nummer to i vår, Nelias natt.

Både Larsen og Mariussen ser dessuten frem til den nye boken i Tore Renbergs og Øyvind Torseters serie om Ine og Hasse, for barn mellom tre og sju år. Den første boken fra serien, Gi gass, Ine, kom ut i fjor.

Barneboksuksess på iPad

Tambar er et troll
Foto: Gyldendal

Av norske utgivelser er det også verdt å se på Fam Ekman, som kommer med Mitt Navn er Fox i April, mener Mariussen. Ekman har fått en rekke priser, bl.a. Riksmålsprisen i 2007 og Kritikerprisen i 2008.

– Tambar-bøkene til Tor Åge Bringsværd og Lisa Aisato er også spennende småbarnstitler, sier hun.

Boken om trollet Tambar er en av få norske barnebøker som har vært tilgjengelig i Apples App Store for bruk på iPhone og iPad.

Harald Fougner, som er ansvarlig for Gyldendals Litteraturs digitale satsinger, sier til DagensIT at forlaget har solgt en del tusen siden oktober, og både Gyldendal og Aschehoug har nå lyst til å eksperimentere mer med denne typen innhold for barn.

Si din mening!

Gleder du deg til å lese noen av disse bøkene? Vet du om flere barne- og ungdomsbøker som kommer ut i vår? Har du tips om gode titler som du nylig har lest for dine barn?

Legg igjen en kommentar nederst i saken, gå inn på Bok i P2s Facebook-side eller bruk #bok2011 på Twitter.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober