Valg 2013

Hopp til innhold

Siste saker om stortingsvalget

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.

slottsplassen byggearbeid

Solberg valgte selv baksiden

Erna Solberg vil at den nye regjeringen skal feires av flest mulig. Derfor velger hun å vise fram sine statsråder på baksiden av Slottet.

Ine Marie Søreide Eriksen

Kilder til NRK: Søreide blir forsvarsminister

Høyres utenrikspolitiske talskvinne, stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide, blir forsvarsminister i Erna Solbergs nye regjering. Ketil Solvik-Olsen fra Frp blir samferdselsminister.

Jens Stoltenberg (Ap) og Hadia Tajik på slottsplassen

Trodde Jens var telefonselger

Hadia Tajik trodde Jens Stoltenberg var telefonselger og droppet å ta telefonen. Hun er ikke den eneste som har blitt tatt på senga av statsrådspørsmål.

Aspaker

– Aspaker blir fiskeriminister

Etter det NRK får opplyst blir Elisabeth Aspaker fra Høyre ny fiskeriminister.

Jan Tore Sanner

Kilder til NRK: – FAD blir lagt ned

Fornyingsdepartementet (FAD) blir lagt ned når den nye regjeringen overtar styringen av landet, forteller kilder til NRK. Oppgavene flyttes til Jan Tore Sanners «superdepartement».

Skei Grande ankommer møtet med stortingsgruppa

Venstre-lederen: Lite ærerikt med snubletråder i statsbudsjettet

Den avtroppende regjeringen legger mange føringer på hvordan de borgerliges pengebruk blir det neste året. – Budsjettet gjør det vanskelig for den nye regjeringen å flytte penger, sier sjeføkonom.

Tar sikte på ny regjering onsdag

Erna: – Dere som har fått penger i statsbudsjettet: Ikke gled dere for tidlig

Kongen har bedt Erna Solberg peke ut en ny regjering. Hun har svart ja og heller kaldt vann i blodet på dagens budsjettvinnere.

Samtidig som Jens Stoltenberg var på Slottet for å be om kongens godkjennelse til å gå av, møtte NRK velgere på Karl Johan.

Her er folkets «Morna, Jens!»

Noen sier Jens Stoltenberg virker utbrent og sliten, andre at de skulle ønske han kunne fortsette som statsminister. Her er velgernes siste hilsen til Jens.

Steinar Mediaas kommenterer statsbudsjettet 2014 for Ytring.

– Et opposisjonsbudsjett

De rødgrønne presenterer et opposisjonsbudsjett, sier økonomikommentator Steinar Mediaas.

Se finanstalen direkte fra Stortinget fra klokken 10, hvor statsbudsjettet legges frem.

Bruker 135 milliarder oljekroner i neste års statsbudsjett

STORTINGET (NRK.no): Det vil si at den rødgrønne regjeringen bruker 54 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier.

Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen legger mandag frem sitt siste statsbudsjett

Dette betyr statsbudsjettet for deg

Snusen blir dyrere. Flere hestekrefter i bilen blir billigere. Her er budsjettendringene som vil påvirke husholdningenes økonomi i 2014.

Sigbjørn Johnsen

Dette sier statsbudsjettet om ditt fylke

Sigbjørn Johnsen (Ap) la frem sitt siste budsjett som finansminister. Dette har han gitt til ditt fylke.

Jan Tore Sanner

Sanner: – Nå får vi noen svært arbeidskrevende uker

De rødgrønne har brukt nesten ett år på å lage statsbudsjettet som Sigbjørn Johnsen la fram i dag. Jan Tore Sanner (H) sier at de nå ser for seg stressende uker for å sette sitt preg på budsjettet.

Leder i Norsk studentorganisasjon Ola Magnussen Rydje er svært fornøyd med at studiestøtten utvides til 11 måneder. - Dette har vi kjempet for lenge.

Norsk studentorganisasjon om statsbudsjettet: – Helt fantastisk!

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener studentene er budsjettets store vinner. – Vi har fått en gjennomslagsliste nå som er så lang at jeg blir andpusten av å snakke om den, sier NSO-leder Ola Magnussen Rydje.

Vibeke Madsen

Virke: – Tidenes rødgrønne budsjett for næringslivet

Hovedorganisasjonen Virke er svært positiv til både skattegrepene og investeringene i samferdsel fra de rødgrønne. Samtidig har både de NHO enda større forventninger til Erna Solbergs regjering.

Jan Tore Sanner

Sanner: – Det er begrenset hvor mye en ny regjering kan endre

Høyres Jan Tore Sanner sier at det statsbudsjettet de rødgrønne har lagt frem i dag, i realiteten vil prege Norge frem til 1. januar 2015.

Bakgrunn

Slik var veien til regjeringskontorene

Onsdag 16. oktober fikk Norge en ny regjering bestående av Høyre og Frp. Tidslinjen over forteller hvordan regjeringsdannelsen gikk til.

Litteraturhusets partilederforedrag

Se partiledernes foredrag

I samarbeid med NRK har Litteraturhuset utfordret partilederne i de ni største partiene i Norge til å snakke i inntil én time om partiets ideologi og visjoner for framtida.

Lurer du på hvordan valgsystemet fungerer? Her kan du få en enkel innføring med NRKs grafikk. Av Ronny Brede Aase, Renate Rognan og Ola Nymo Trulsen.

Slik blir stemmene våre fordelt

Blir du forvirret av sperregrenser og utjevningsmandater, eller lurer du på hvorfor bitte lille Oslo fylke har hele 19 stortingsplasser?

Under Demokratifestivalen på Eidsvoll møttes ungdomspartilederne til debatt. De som deltok var Paul Joakim Sandøy, leder Unge Høyre, Eskil Pedersen, leder AUF, Andreas Halse, leder SU, Seher Aydar, leder Rød Ungdom, Sandra Borch, leder Senterungdommen, Tord Hustveit, sentralstyremedlem Unge Venstre, Elisabeth Løland, leder KrFU, Hallvard Surlien, nasjonal talsperson Grønn Ungdom, Himanshu Gulati, leder FpU.

Ungdomspolitikerne bestemmer agendaen

– Nå håper jeg vi kan senke skuldrene og diskutere de store linjene i stedet for å hakke hverandre i hjel, som vi har gjort i så mange andre debatter, sier FpU-leder Himanshu Gulati.

Partilederne

Landsmøtevåren 2013

På partienes landsmøter vedtas politikken som de stiller til valg på. NRK fulgte landsmøtene direkte, fra SV først ut i mars til Frp som avsluttet i slutten av mai.