Hopp til innhold

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Erna og Siv

Etter det NRK erfarer vil ikke den nye regjeringen, ledet av Høyres Erna Solberg, ha et eget Fiskeri - og kystdepartement. Her er hun sammen med Siv Jensen i forbindelse med regjeringsforhandlingene på Sundvolden.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Elisabeth Aspaker

Høyres Elisabeth Aspaker blir etter det NRK erfarer ny fiskeriminister.

Foto: Høyre

Sentrale kilder i regjeringsprosessen sier til NRK at Fiskeri- og kystdepartementet, som Lisbeth Berg-Hansen (Ap) nå leder, forsvinner.

Den nyutnevnte fiskeriministeren skal være statsråd i det som da blir et Nærings- og fiskeridepartement. Som NRK fortalte mandag kveld, blir Høyres Elisabeth Aspaker fiskeriminister.

Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H), blir ny næringsminister, ifølge TV 2.

Den påtroppende regjeringen mener dette synliggjør at fiskeri er en betydelig eksportrettet næring, og vil få større politisk gjennomslag ved å bli slått sammen med næringspolitikken.

Ikke uvanlig

Monica Mæland

Monica Mæland blir ifølge TV2 ny statsråd i Næringsdepartementet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det er ikke uvanlig at to statsråder har kontor i samme departement. I UD er det lang tradisjon for at utenriksministeren og utviklingsministeren deler på ansvaret.

I Kunnskapsdepartementet har den rødgrønne regjeringen samtidig hatt både kunnskapsminister og forsknings- og høyere utdanningsminister.

NRK får også vite at alle saker som gjelder kirken vil flyttes fra Fornyings - og administrasjonsdepartemenetet - som nå legges ned - til Kulturdepartementet.

Dagens Fiskeri- og Kystdepartement har også ansvar for "havner og farleder", det vil si havnepolitikken og sikring av farvann, for eksempel fyrlykter.

Dette ansvaret flyttes til Samferdselsdepartementet hvor Ketil Solvik-Olsen (Frp) blir statsråd, slik NRK meldte tirsdag formiddag.

Samferdselsdepartementet får dermed også Kystverket lagt under seg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lisbeth Berg-Hansen

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) må forlate statsrådposten i Fiskeri - og kystdepartementet onsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Presenteres onsdag

De fleste kortene i statsrådskabalen til den nye regjeringa er allerede på plass, skal man tro lekkasjene. I morgen blir det imidlertid slutt på spekulasjonene.

I et ekstraordinært statsråd på Slottet kl. 12.00 vil ansvarsområdene til de nye statsrådene bli vedtatt. Etter statsrådsmøtet 12.00 vil den nye regjeringen bli presentert på Slottsplassen.

Etter dette blir det nøkkeloverrekkelser i departementene utover dagen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.