Hopp til innhold

Solberg valgte selv baksiden

Erna Solberg vil at den nye regjeringen skal feires av flest mulig. Derfor velger hun å vise fram sine statsråder på baksiden av Slottet.

slottsplassen byggearbeid

FINPUSS: Slik så det ut på Slottsplassen i sommer. Området er mer ryddet nå, men er ennå ikke åpnet for publikum.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Klokken 09 skal Høyre-leder Erna Solberg møte Kongen for å presentere navnene på statsrådene.

Les også: Her er alle lekkasjene så langt

Hilser folket på baksiden

Men der tidligere statsråder har offentliggjort navnene på Slottsplassen, skal Solberg lese opp listen over statsråder i Vandrehallen på Stortinget.

erna solberg vandrehallen

STORTINGET: Erna Solberg holdt pressekonferanse i Vandrehallen mandag. Onsdag er hun tilbake for å presentere sin regjering.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Slottsplassen er under renovering og åpner først for publikum 24. oktober, men Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen får likevel lov til å presentere sine statsråder for fotografene utenfor Slottet.

Når de skal møte folket velger de imidlertid gå ut baksiden i Dronningparken.

– Hun kunne gått ut på fremsiden, men valgte selv å gjøre det på baksiden der det vil bli adgang for flere som ønsker å hilse på den nye regjeringen, sier kommunikasjonsrådgiver og trolig påtroppende statssekretær ved SMK, Sigbjørn Aanes, til NRK.

Erna Solberg skal ha vært tydelig på at hun ønsker å treffe folket denne dagen, blant annet er det ventet flere bergensere til hovedstaden som ønsker å hilse på den første bergenske statsministeren på 80 år. Hun vil ikke risikere at noen festglade bergensere har dratt helt fra vestlandshovedstaden uten å få treffe henne.

Fra rødgrønt til blått på slaget 12

Men før hun kan hilse på sine venner fra vest, skal hun altså lese opp navnene på statsrådene i Vandrehallen klokken ti. Samtidig blir den rødgrønne regjeringens avskjedssøknad innvilget i ekstraordinært statsråd. Avskjeden gjelder fra klokken 12, da møter Solberg Kongen for utnevnelsen av sin regjering.

Etter at den blå regjeringen har fått blomster og gitt intervjuer i Dronningparken, bærer det videre nøkkeloverrekkelser i departementene.

Den første skjer ved Statsministerens kontor rundt klokken 13.15.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.