Hopp til innhold

Sanner: – Det er begrenset hvor mye en ny regjering kan endre

Høyres Jan Tore Sanner sier at det statsbudsjettet de rødgrønne har lagt frem i dag, i realiteten vil prege Norge frem til 1. januar 2015.

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner, mangeårig finanspolitisk talsmann i Høyre, sier det er begrenset hvor mye den nye regjeringen kan endre i statsbudsjettet for neste år på den korte tiden de har til rådighet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den påtroppende blå regjeringen må i stor grad arve budsjettet de rødgrønne har satt sammen for neste år.

– Det er begrenset hva man kan gjøre. Den nye regjeringen vil ha forholdsvis kort tid, rundt tre uker, å gjøre endringer på, sier Sanner, mangeårig finanspolitisk talsmann i Høyre, til NRK.

Den sittende regjeringen bruker 54 milliarder kroner mindre i neste års statsbudsjett enn handlingsregelen tilsier.

Det gir også den nye Solberg-regjeringen mindre armslag i sitt første regjeringsår.

– Den nye regjeringen vil ha forholdsvis kort tid på å gjøre endringer, om lag bare tre uker, så det er nok begrenset hva man kan bruke. Realiteten er at det budsjettet som legges frem i dag, vil i stor grad prege Norge frem til 1. januar 2015, sier Sanner.

– Men det er kvalifiserte og dyktige folk som skal inn i apparatet, så jeg er helt sikker på at en ny regjeringen også vil sette sitt preg på budsjettet. Det vi vil være opptatt av, er hvordan vi bruker pengene. Det er mulig å foreta tydelige omprioriteringer, slik at regjeringens prosjekter kommer klart frem.

Tror kultur og bistand lever i usikkerhet

Magnus Takvam

– Det er et begrenset handlingsrom, og det er små endringer de borgerlige kan gjøre, sier Magnus Takvam.

Foto: NRK

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam peker også på de begrensede mulighetene den påtroppende, borgerlige regjeringen har til å gjøre endringer.

– De står fritt til å omprioritere budsjettet som de selv vil, men det er likevel begrenset handlingsrom, og det er nok små endringer de kan gjøre, sier Takvam.

Han tror vi kan komme til å se endringer på skatteområdet.

– Der har de varslet at de vil starte med noe skattelette på prioriterte områder. Da vil de nok prioritere ned noe den rødgrønne regjeringen har satset på. Det er da ikke sikkert at kultur- og bistandsbudsjettene blir stående slik at man oppnår én prosent av bruttonasjonalprodukt, sier Takvam.

– Jeg tror det vil bli gradvis mer blått, men først fra 1. januar 2015 vil man ha et genuint budsjett med Høyre/Frp-stempel, legger han til.

Sanner mener systemet må endres

Nettopp fordi en ny regjering må i stor grad må arve den avtroppende regjeringens budsjett og tilhørende politiske stempel, tar Sanner nå til orde for en endring.

– Jeg mener vi må ha en ny debatt i Norge om hvordan overgangen fra en avgående til en ny regjering skal skje. Når budsjettet den avgående regjeringen legger frem, vil prege landet i over ett år til, er en diskusjon om overgangen fra en gammel til en ny regjering på høy tid, sier Sanner.

Økonomer har tatt til orde for at den påtroppende regjeringen kan pøse langt flere oljemilliarder inn i statsbudsjettet for neste år på grunn av redusert prispress og rentespøkelse i det blå.

Sanner synes det er for tidlig å si noe konkret om den nye regjeringen synes det er en god idé å bruke mer penger.

– Det er hyggelig å kunne bruke mer penger, men det er viktig å unngå at vi for en fornyet kostnadsvekst, sier Sanner.

Økonom: – Handlingsrommet er veldig lite

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1-gruppen, har liten tro på at den nye regjeringen kan gjennomføre store grep hvis de ikke skal bruke mye mer oljepenger. Hun peker på at handlingsrommet i utgangspunktet er lite.

– Budsjettene er veldig mye bundet opp i rettighetsutgifter som trygd, pensjon og lignende utgifter. Handlingsrommet er derfor veldig lite, sier Holvik.

– Lønnsveksten i offentlig sektor tar også mye av budsjettet, og også kommunene må få mer på grunn av lønn og pensjon. Jeg tror det blir symbolske omprioriteringer før de borgerlige lanserer sin versjon av budsjettet. Det er veldig vanskelig å gjøre noe med den enorme kostnadsveksten som ligger der knyttet til forpliktelser staten har.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.