Hopp til innhold

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Vararepresentanter som rykker opp

Nye vararepresentanter som rykker opp til fast plass: Øverst fra venstre: Regina Alexandrova, Erik Skutle, Solveig Sundbø Abrahamsen, Hårek Elvenes, Heidi Nordby Lunde, Helge Thoresen, Kristian Norheim, Sveinung Stensland, Tom E. B. Holthe og Mazyar Keshvari.

– Jeg er faktisk på vei til flyplassen nå, sier han når NRK.no ringer onsdag formiddag.

Nå som Erna Solberg går inn i regjering som statsminister, kommer han til på Stortinget. Skutle var inntil 1. oktober byrådssekretær i Bergen. På twitter beskriver 23-åringen seg selv som «Stolt medlem av Hordaland Unge Høyre. Avdanket politisk rådgiver. Arbeidsløs. Useriøs. NHH.»

– Jeg må nok skifte den biografien nå, sier Skutle.

Nå venter harde arbeidsdager på Stortinget, og Skutle sier hans viktigste politiske sak er å sørge for å styrke arbeidslinjen.

– Jeg er opptatt av at våre barn og barnebarn skal ha det minst like godt som oss, sier han.

Lunde får plass

Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde

Foto: Høyre
Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari

Foto: Frp

Ni andre får drømmen om stortingsplass oppfylt på etterskudd.

Heidi Nordby Lunde (40) sto som nummer sju på Oslo Høyres liste til stortingsvalget. Etter en thriller av en valgnatt ble det klart at hun akkurat ikke fikk nok stemmer til å komme inn på Stortinget.

Men nå blir det stortingsplass på Lunde likevel. Årsaken er at Ine Eriksen Søreide fra Oslo Høyre blir forsvarsminister. Da blir hennes stortingsplass ledig, og nestemann på listen «rykker opp».

Lunde er en ivrig blogger, kjent under navnet Vampus. Hun har blant annet engasjert seg som motstander av legers rett til å nekte å henvise kvinner til abort.

Lunde har også engasjert seg kraftig i spørsmålet om fosterdiagnostikk og kvinners rett til å velge abort, blant annet i en kronikk på NRK Ytring. Der går hun til angrep på den offisielle helsepolitikken til eget parti.

Keshvari på tinget

Nå som Frp-leder Siv Jensen blir finansminister, skal Mazyar Keshvari (32) bli én av to Frp-representanter fra Oslo. Han har møtt som vara på Stortinget før, da partileder Siv Jensen var sykmeldt med brukket rygg i 2011.

Keshvari har tidligere vært en forkjemper for Oslo-trafikken, men sier nå at det er skatt og innvandring blir viktigst.

– Å få til bedre integrering og sørge for god utdanning, er på topp på listen min, sier han.

Han har vært heltidspolitiker i Oslo bystyre siden 2008, og ler når han hører at bystyrekolleger sier på Twitter at møtene blir kjedeligere uten ham.

– Jeg prøver jo så godt jeg kan å spre litt latter og godt humør der det hører hjemme. Det kan lyse opp lange dager, som jeg regner med at det kan bli en god del av på Stortinget, sier Mazyar Keshvari til nrk.no

Hårek Elvenes kommer inn for Akershus Høyre etter at Jan Tore Sanner i dag ble kommunalminister.

Sveinung Stensland, fra Rogaland Høyre, blir stortingsrepresentant etter at Bent Høie blir helseminister.

Regina Alexandrova fra Troms Høyre kommer inn for Elisabeth Aspaker, som blir fiskeriminister.

Helge Thorheim kommer inn for Rogaland Frp siden Solveig Horne blir barne- og familieminister.

Tom Eberhartt Bergitonn Holthe blir representant for Vestfold Frp etter at Anders Anundsen blir justisminister.

Kristian Norheim fra Skien kommer inn på Stortinget for Telemark Frp etter at Bård Hoksrud ble statssekretær i samferdselsdepartementet.

Solveig Sundbø Ambrahamsen rykker opp og blir stortingsrepresentant så lenge Torbjørn Røe Isaksen sitter ved kongens bord.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.