Hopp til innhold

Trodde Jens var telefonselger

Hadia Tajik trodde Jens Stoltenberg var telefonselger og droppet å ta telefonen. Hun er ikke den eneste som har blitt tatt på senga av statsrådspørsmål.

Jens Stoltenberg (Ap) og Hadia Tajik på slottsplassen

OVERRASKELSE: Hadia Tajik vinker til de frammøtte på slottsplassen i fjor høst. Under to dager før fikk hun spørsmålet om hun ville bli kulturminister.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jeg og mannen min hadde planer om å få barn, så jeg måtte få lov til å få barn mens jeg satt i regjering, og det sa Jens ja til.

Helga Pedersen (Ap)

Jeg var aktuell som statsråd i 2005, men sa til Kristin at jeg ikke ville det.

Audun Lysbakken (SV)

Man føler nesten at man er litt kriminell. Jeg ville ikke at noen skulle spørre hva jeg skulle bruke den svarte drakten til.

Hadia Tajik (Ap)

I disse dager er det en god del politikere fra Frp og Høyre som skvetter litt ekstra når telefonen ringer. Er Erna Solberg på tråden for å spørre om de vil bli statsråd?

Men langt fra alle har ventet spente ved telefonen.

Måtte gruble en time

19. september i fjor sitter Arbeiderpartiets Hadia Tajik i sminkerommet hos NRK og gjør seg klar til skoledebatt i Aktuelt. Telefonen ringer fra skjult nummer, men hun lar den ringe.

– Men så kom det en sms fra sjefen. Og da skjønte jeg at det ikke var snakk om en telefonselger, likevel, sier hun til NRK.no.

Sjefen er statsminister Jens Stoltenberg. Tajik tror han vil diskutere partiprogrammet når han inviterer henne ned til statsministerboligen etter debatten.

I stedet spør han henne om hun kan tenke seg å bli kulturminister. Etter en timeslang samtale sier hun ja.

– Jeg hadde jo ikke tenkt på det i det hele tatt. Så sjefen og jeg måtte ha en ordentlig samtale. Og jeg fikk lov til å ringe en venn, sier hun i dag.

Ville ikke slippe Huitfeldt

For mens alle nå vet at regjeringen skal byttes ut, var det få som visste at Stoltenberg skulle gjøre omrokeringer i statsrådene sine i fjor høst. Da Tajik gikk ut av statsministerboligen den kvelden var hun plutselig påtroppende kulturminister. Torsdagen brukte hun til å avlyse avtaler og kjøpe en svart drakt som var presentabel nok for Kongen.

– Man føler nesten at man er litt kriminell. Jeg ville ikke at noen skulle spørre hva jeg skulle bruke den svarte drakten til, og ville helst unngå å møte noen jeg kjente i frykt for å måtte komme med halvsannheter, forteller Tajik.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik nøkkeloverrekkelse

HOLDT SEG FAST: Hadia Tajik glemmer aldri klemmen hun fikk fra avtroppende kulturminister Anniken Huitfeldt. Den ferske statsråden var så nervøs at hun ikke ville at klemmen skulle ta slutt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Dagen etter sto hun på slottsplassen som Norges yngste statsråd noen sinne. Nervene var i høyspenn. Da avstroppende kulturminister Anniken Huitfeldt ga henne en klem etter nøkkeloverekkelsen, hadde hun ikke lyst til å slippe taket.

– Jeg hadde bare lyst til å holde meg fast, for jeg var så nervøs, sier Tajik og ler.

Hun er ikke den eneste Ap-politikeren som har blitt overrasket over at Jens Stoltenberg ville ha dem i regjering.

Pedersen stilte mamma-krav

Helga Pedersen, som da var fylkesordfører i Finnmark, satt barnevakt for nevøen sin og spiste sjokoladekake da hun ble oppringt fra et skjult nummer lørdag 15.oktober i 2005.

Helga Pedersen

KJAPP AVGJØRELSE: Helga Pedersen forteller at samtalen med Jens Stoltenberg var over på fem minutter. – Så var det bare å pakke. Det var en følelse av skrekkblandet fryd.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Lysbakken på slottsplassen 2009

ALVOR: Her har Audun Lysbakken fått blomster etter at han ble Barne-, likestillings- og inkluderingsminister i 2009. I 2012 måtte han trekke seg på grunn av tvil om habilitet og journalføring.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / NTB scanpix
Samarbeidsregjeringen slottsplassen 2001

FERSK MINISTER: Bakerst til venstre står Erna Solberg som fersk kommunalminister da samarbeidsregjeringen ble presentert i 2001.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Pedersen var sikker på at det var en journalist som ringte og maste. Men det var ikke det. Det var påtroppende statsminister Jens Stoltenberg som ville vite om hun ville bli fiskeriminister i hans nye, rødgrønne regjering.

– Det hadde jeg absolutt ikke trodd. Spesielt siden jeg hadde gitt beskjed til fylkespartiet mitt om at jeg ikke var aktuell som statsråd fordi jeg mente jeg kunne gjøre en minst like god jobb hjemme i Finnmark, sier Pedersen til NRK.no.

Likevel sa hun ja. Men først måtte hun forsikre seg om at Stoltenberg syntes det var greit om hun fikk barn i regjeringsperioden.

– Jeg og mannen min hadde planer om å få barn, så jeg måtte få lov til å få barn mens jeg satt i regjering, og det sa Jens ja til.

I desember året etter kom datteren Anna til verden.

Etter fødselspermisjonen bar det tilbake til regjeringskontoret der hun fortsatte som fiskeriminister fram til hun ble parlamentarisk leder i Ap i 2009.

Pedersen har aldri angret på at hun sa ja da Stoltberg ringte.

– Hvis man får den telefonen, så bør man jo si ja. Det er ikke mange i det norske samfunnet som får sjansen til å sitte i regjering der man hver eneste dag kan ta beslutninger som forandrer Norge, sier Pedersen.

Lysbakken sa nei i 2005

En som ikke sa ja er SV-leder og tidligere likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Etter den rødgrønne valgseieren i 2005 snakket mange om at den unge og fremadstormende bergenseren burde bli statsråd. Men selv syntes han at det var en dårlig idé.

– Jeg var aktuell som statsråd i 2005, men sa til Kristin (Halvorsen, journ. anm) at jeg ikke ville det. Det var rett og slett fordi jeg følte meg for ung. Jeg ville helst skaffe meg litt mer erfaring først, sier Lysbakken som den gang var 28 år.

Men fire år senere følte han seg klar. Og da Jens Stoltenberg ringte og spurte om han ville bli sjef for Barne- og likestillingsdepartementet ble han ikke overrasket.

Han var nestleder i partiet og hadde allerede diskutert sin egen statsrådpost med daværende leder Kristin Halvorsen.

– Men det pleier å være slik at få personer er involvert i den diskusjonen. Det er nok mange som sitter rundt og er veldig spente, og som ikke vet så mye før telefonen kommer. Jeg merker det i gangene nå, at det er mange fra de nye regjeringspartiene som er spente på hvordan det blir, sier Lysbakken til NRK.no.

Petersen overrasket Solberg i 2001

Også påtroppende statsminister Erna Solberg vet hvordan det er å sitte på utsiden mens andre legger regjeringskabalen.

I 2001 hadde hun avfunnet seg med at hun kom til å bli værende på Stortinget. Så kom telefonen fra daværende Høyre-leder Jan Petersen der han lurte på om hun ville bli kommunalminister.

– Det var litt overraskende. Jeg hadde kanskje forsonet meg med det en del hadde begynt å skrive i media, om at jeg skulle bli på Stortinget og sitte i Finanskomiteen og få budsjettene igjennom. Men det var hyggelig å få telefonen, sier Solberg til NRK.no.

Etter at Petersen ringte, fikk hun også en telefon fra påtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Nå er det Solbergs tur til å ringe rundt. Etter det NRK kjenner til har ingen sagt nei så langt.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.