Hopp til innhold

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

Folk sto i kø for å gratulere den nye regjeringen

Det var blomster, blå ballonger og politiske stunt fra ideelle organisasjoner.

I høstløvet bak Slottet hadde flere hundre journalister og «folk flest» møtt fram for å hylle Erna Solberg og hennes nye regjering.

– Siv er smart

Ann Sandem hadde kledd seg selv, sønnen og mannen I matchende mariusgensere for anledningen.

– Vi ville pynte oss for å feire den store dagen. Det var veldig koselig at Norge har skiftet regjering, sier en entusiastisk Sandem, som har Siv Jensen som personlig favoritt.

– Hun er veldig smart og gjør det hun sier. Det er ikke bare prat. Hun kommer til å levere over 100 prosent, sier Sandem.

– På tide at damene slipper til

Astrid Valberg har tidligere vært aktiv politiker i Fremskrittspartiet. For henne var det en stor dag å se partiet hennes endelig komme i regjering.

– Jeg har blomster til statsministeren og Siv Jensen. Dette er «once in a lifetime», sier Valberg som hadde skrevet noen ord til både Solberg og Jensen i anledning dagen.

Solberg har delt statsrådspostene likt mellom kjønnene, og at det også på nytt blir kvinnelig statsminister var viktig for en venninnegjeng fra Sunnmøre:

– Jeg heier på alle som er kompetente til å styre Norge. Det er på tide at damene slipper til. Bare de ønsker å gjøre noe godt for Norge, men de trenger visdom fra Gud, var rådet fra damene.

«Lobbyvirksomhet»

Flere organisasjoner ville også benytte anledningen til å markere seg og bedrive lobbyvirksomhet overfor den ferske regjeringen.

Det falt mange tungt for brystet at Erna Solberg valgte å droppe en egen statsråd for bistand. Care Norge hadde derfor med seg en bistandsguide til utenriksminister Børge Brende.

– Likestilling er en kamp han må ta tak i videre. 70 prosent av verdens fattigste er kvinner. Dette er noe han må holde høyt når han representerer Norge, sier Jon Ragne Bolstad i Care til NRK.no.

Også Redd Barnas' ungdomsgruppe Press hadde gjort seg flid med sitt politiske budskap.

– Vi har en liten startpakke til barneministeren som inneholder en liten barnevennlig barnepolitisk plattform, forteller Andrea Sjøvold og holdt frem en rosa eske prydet med engler.

– Vi håper at barneministeren skal oppføre seg som en engel overfor barna, sier Sjøvold.

Klemmer og klemsel

Da den nye regjeringen omsider kom ut fra slottet var det tilløp til kaos på stien ned til Parkveien.

Alle vil ha en bit av statsrådene og politiet måtte sette inn hester og sperrebånd for å holde publikum på avstand.

Erna Solberg var naturlig nok stjerna og ble eskortert smilende ned til sin nye hverdag med privatsjåfør.

Resten av statsrådene tok seg god tid til å stoppe og snakke med folk som var kommet for å hylle dem. Blomster ble utdelt og klemmer ble utvekslet.

Så bar det rett på jobb i svartlakkerte biler for fire år med regjeringsmakt.

Les mer om stortingsvalget

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.