Hopp til innhold

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Sylvi Listhaug (Frp)
Foto: Frp

Viserne på klokken har tikket inn 11:21 og kalenderen står på 4. juni 2010. På finansnettstedet E24 publiserer daveærende byråd i Oslo kommune Sylvi Listhaug en kronikk om norsk landbruk.

Kronikken heter: «Kommunisme på norsk» og er et massivt angrep på norsk landbrukspolitikk og de gjennomslagene blant annet Bondelaget har fått hos den rødgrønne regjeringen i jordbruksforhandlingene.

Listhaug 2010: – På tide med ny medisin

I kronikken skriver Listhaug blant annet:

«I landbrukssektoren har vi et slikt system som alle politiske partier, unntatt FrP, støtter. Også Høyre har latt seg knekke av landbrukslobbyen til å ville videreføre jordbruksavtalen.»

Lenger nede beskriver hun landbruksoppgjøret samme år slik:

«Vi får høre at et kommunistisk system som ikke har vært endret noe særlig de siste 60 årene er den eneste måten å redde norsk landbruk på. (...) Fremskrittspartiet mener det er på tide med en ny medisin (...)»

Etter det NRK erfarer overtar hun landbruksdepartementet i dag.

Bondelaget skuffet over Høyre

Én av bondeorganisasjonene som nevnes i kronikken er Bondelaget. Leder Nils Bjørke sier han ble skuffet da ryktene om at Frp skulle ha ansvar for jordbrukssektoren i den nye regjeringen til Erna Solberg.

– Jeg er overrasket over at Høyre skal gi Frp ansvaret for det feltet de er minst interessert i. Det er Frp som har foreslått mest kutt i vår sektor, og det står i kontrast til at Høyre har sagt de skal styrke norsk matproduksjon, sier Bjørke til NRK.

Nå håper Bondelaget at Listhaug står på målsetningene i den nye regjeringsplattformen til tross for den personlige oppfatningen hun flagget i kronikken for tre år siden.

– Også regner jeg med at hun setter seg grundig inn i norsk jordbruk og hvordan dette feltet fungerer. Deretter vil vi invitere henne til dialog, sier Bjørke.

Til tross for flere forsøk har det ikke lykkes NRK å få en kommentar fra Sylvi Listhaug.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.