Hopp til innhold

Kilder til NRK: Søreide blir forsvarsminister

Høyres utenrikspolitiske talskvinne, stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide, blir forsvarsminister i Erna Solbergs nye regjering. Ketil Solvik-Olsen fra Frp blir samferdselsminister.

Ine Marie Søreide Eriksen

SJEF FOR FORSVARET: Kilder forteller til NRK at Ine Eriksen Søreide blir forsvarsminister.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

Det bekrefter kilder overfor NRK tirsdag formiddag.

Ketil Solvik-Olsen under stortingsvalget 2013

SAMFERDSEL: Ketil Solvik-Olsen blir etter det NRK forstår ny samferdselsminister.

Foto: Siri Wichne Pedersen
Vidar Helgesen

NØKKELFUNKSJON: Vidar Helgesen er tiltenkt en viktig rolle ved SMK.

Foto: Nejad, Arash A. / NTB scanpix

37-åringen fra Lørenskog i Akershus har vært stortingsrepresentant for Høyre siden 2001. Hun har også vært leder av Unge Høyre.
Hun er utdannet jurist, og har jobbet som trainee i advokatfirma.

Solvik-Olsen til samferdsel

Ketil Solvik-Olsen, stortingspolitiker fra Frp, blir etter det NRK erfarer ny samferdselsminister. Han var av mange utpekt som olje- og energiminister, men adressa.no melder tirsdag at den posten går til Frp-politiker Tord Lien.

Ketil Solvik-Olsen er 41 år og fra Time i Rogaland. Han har representert Frp på Stortinget siden 2005, men tok ikke gjenvalg i år. I mai ble han valgt som andre nestleder på Fremskrittspartiets landsmøte. Han har master i sosialøkonomi fra University of Toledo i USA, og har vært Frps finanspolitiske talsperson.

Helgesen statsråd ved SMK

Vidar Helgesen blir statsråd ved Statsministerens kontor, forteller kilder til NRK.

Helgesen var statssekretær i Utenriksdepartementet under Jan Petersen (H) fra 2001 til 2005. Etter det NRK forstår skal Helgesen ha ansvaret for Europa-spørsmål på tvers av alle departementer. Han skal også ha en koordinerende rolle.

Helgesen er utdannet jurist og var spesialrådgiver i Det internasjonale Røde Kors fra 1998 fram til han ble statssekretær i 2001. I Utenriksdepartementet var han involvert i det norske arbeidet med å skape fred på Sri Lanka, skriver Store norske leksikon. Fra 2005 har han vært generalsekretær i Det internasjonale institutt for demokrati og valgassistanse (IDEA).


Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.