Hopp til innhold

– Aspaker blir fiskeriminister

Etter det NRK får opplyst blir Elisabeth Aspaker fra Høyre ny fiskeriminister.

Aspaker

SKAL STYRE FISKEPOLITIKKEN: Kilder forteller til NRK at Elisabeth Aspaker fra Høyre blir landets nye fiskeriminister.

Foto: Dan Henrik Klausen

Elisabeth Aspaker er i dag skolepolitisk talsperson for Høyre. Den tidligere læreren fra Harstad i Troms har representert Høyre på Stortinget siden 2005.

Skole, ikke fisk

Nå bekrefter flere kilder overfor NRK at hun blir fiskeriminister i Erna Solbergs kommende regjering. Selv vil hun ikke kommentere nyheten.

– Det er Erna Solberg som kommenterer dette, og svarene får du ikke før på onsdag, sier hun til NRK.no.

51-åringen har ikke vært spesielt profilert i den fiskeripolitiske debatten.

På slutten av 1980-tallet jobbet hun som personlig sekretær i Justis- og politidepartementet. Aspaker var politisk rådgiver Utdannings- og forskningsdepartementet fra 2001 til 2004. Fra 2004 til 2005 var hun statssekretær under daværende helseminister Ansgar Gabrielsen (H).

– Røe Isaksen blir utdanningsminister

Fra 2005 til 2009 var hun medlem av Justiskomiteen på Stortinget, mens hun i forrige stortingsperiode representerte Høyre i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

De siste årene har Aspaker vært en profilert skolepolitiker for Høyre. Flere har nevnt henne som mulig utdanningsminister. Men tidligere i kveld meldte TV2 at Erna Solberg skal ha valgt Torbjørn Røe Isaksen (35) som kunnskapsminister i sin nye regjering.

Med Aspaker som fiskeriminister får Norge en ny, nordnorsk kvinne som leder av Fiskeridepartementet.

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fra Nordland har styrt departementet fra 2009 og fram til i dag. Hennes forgjenger, Helga Pedersen fra Finnmark, var fiskeriminister fra 2005 til 2009.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.