Hopp til innhold

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Kanskje det blir en ekstra skål i årets lutefiskmiddag. Rundt Kongens bord onsdag satt det nemlig tre statsråder som har vært med i samme lutefisklag i 20 år.

Foto: Scanpix/skjermdump Facebook

Vidar Helgesen

Det var en blid Vidar Helgesen som hilste de fremmøtte bak Slottet i dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Elisabeth Aspaker

Elisabeth Aspaker på vei ut fra Slottet etter ekstraordinært statsråd onsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Tine Sundtoft og Bård Vegar Solhjell

Tine Sundtoft mottar blomster fra sin forgjenger Bård Vegar Solhjell.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

André Støylen, tidligere finansbyråd for Høyre i Oslo og nåværende økonomidirektør i Røde Kors, var raskt ute med å gratulere vennene i lutefisklaget.

For onsdag ble det klart at tre av fem i lutefisklaget er blitt statsråder.

«Ein stor dag for lutefisklaget! Gratulerer så mykje til Vidar Helgesen, Elisabeth Aspaker og Tine Sundtoft. Gratulerer også til øvrige statsrådar,» skrev Støylen på Facebook.

Det kan altså bli en topptung lutefiskmiddag i år.

– Det har vært en årlig middag for dem det passer for av oss fem, siden tidlig på 90-tallet, da vi var aktive i Unge Høyre. Vi må prøve å få det til i år også - selv om jeg har en mistanke om at det kan bli vanskeligere for alle å rekke det i år, sier Støylen til NRK.no.

Onsdag offentliggjorde statsminister Erna Solberg at Vidar Helgesen er blitt statsråd ved Statsministerens kontor, Elisabeth Aspaker er blitt fiskeriminister og Tine Sundtoft klima- og miljøvernminister.

Kan hende det blir en ekstra skål på lutefiskmiddagen i år.

– Jeg tror nok vi er litt unike når det kommer til andel statsråder i lutefisklaget, sier Støylen.

Sanner: – Fant tonen på 80-tallet

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner husker med et smil da han møtte sin nåværende statssekretær Paul Chaffey på skolemøter for 30 år siden.

– Vi fant tonen allerede godt da, sier Sanner på sin første dag som statsråd i Solberg-regjeringen.

30 år etter at de møttes på skolemøter, skal Sanner og Chaffey jobbe tett sammen i det nye «superdepartementet» - Jan Tore Sanner som kommunal- og moderniseringsminister og Paul Chaffey som statssekretær.

Det er langt fra første gang deres veier krysses.

De to 48-åringene husker godt da de først ble kjent i ungdommen. Sanner var leder i Bærum Unge Høyre, og senere Akershus Unge Høyre, mens Chaffey, som også er oppvokst i Bærum, tilhørte Sosialistisk Ungdom.

– Jeg husker vi satt ved siden av hverandre på et skolemøte på Valler, og så lente vi oss litt tilbake, og så sa vi til hverandre: «Skal vi dele salen oss imellom?» Og så gjorde vi det, sier Sanner leende i Dagsnytt18.

– Så har vi holdt kontakten senere, og jeg må si jeg har utrolig respekt for den jobben Paul har gjort. Det var viktig for meg å få hans kompetanse med på laget.

Jan Tore Sanner har vært aktiv i Høyre helt siden ungdommen, og har representert Høyre på Stortinget i 20 år etter først å ha vært vara i fire år. Paul Chaffey har gått fra å være stortingsrepresentant for SV i åtte år fra 1989 til 1997, til å bli Høyre-mann.

– Det er jo 16 år siden jeg gikk ut av Stortinget, så jeg har i og for seg forandret syn for en stund siden, sier Chaffey om sin SV-fortid.

Da er det kanskje også godt å ha en sjef du kjenner godt?

– Ja, ikke så veldig privat, men vi har møtt hverandre.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og statssekretær Paul Chaffey møttes til skoledebatter på 80-tallet. Se dem fortelle om det i Dagsnytt18.

Sanner: – Vi fant tonen allerede på 80-tallet

Flere aktive i «broilerfabrikken»

Sanner og Chaffey er ikke de eneste i det nye regjeringsapparatet som kan mimre om fortiden. Foruten at flere av Høyres utvalgte var aktive i Unge Høyre på samme tid, er også noen organisasjoner blant fellesnevnerne.

Chaffey var med i Norsk Gymnasiastsamband (NGS), som i dag er Elevorganisasjonen, samtidig som den nå nye statsministeren Erna Solberg var sekretær i Operasjon Dagsverk, som har sitt utspring fra NGS, midt på 80-tallet.

Solberg har også vært leder for Operasjon Dagsverk i 1979 og medlem i sentralstyret i NGS i 1979-1980.

NGS er blitt kalt en broilerfabrikk, og det er flere av dem vi nå finner i regjeringsapparatet som har sin fortid der.

Vidar Helgesen, statsråd ved Statsministerens kontor, var sentralstyremedlem i NGS siste halvdel av 80-tallet og leder av Operasjon Dagsverk i 1987-1988.

Også Jon Gunnar Pedersen (H), statssekretær i Finansdepartementet, kan se tilbake på en tid i NGS, som generalsekretær.

Fortrolig støttespiller

Europabevegelsen er en annen organisasjon som har huset flere av Norges nye statsråder. Utenriksminister Børge Brende var nestleder i Europabevegelsen fra 1991 til 1992 og ble etterfulgt i stillingen av kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey.

Børge Brendes statssekretær Ingvild Næss Stub har vært informasjonsleder i Europabevegelsen, og også Vidar Helgesen har bakgrunn i organisasjonen.

Thorhild Widvey har lenge tilhørt Erna Solbergs krets av fortrolige støttespillere. Da både Solberg og Widvey, sammen med Kristin Clemet (H), kom inn i rikspolitikken i 1989, dannet de et uformelt nettverk for å støtte hverandre, skriver Aftenposten.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.