Hopp til innhold

Muhammad Rafiq overmannet Manshaus: – Om jeg slapp ham, ville det bli min død

66 år gamle Muhammad Rafiq reagerte lynraskt da Philip Manshaus gikk inn i bønnerommet i Al-Noor-moskeen med to geværer. Rafiq kan ha blitt reddet av at Manshaus hadde glemt å ta ladegrep på våpenet sitt.

Muhammad Rafiq ankom Asker og Bærum tingrett og rettssaken mot Philip Manshaus.

Muhammad Rafiq ble den store helten da Philip Manshaus angrep moskeen i august i fjor. Her ankommer han tingretten.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

10. august i fjor, klokken 16.00. Philip Manshaus har kjørt fra familiens hjem på Eiksmarka i Bærum, der han har skutt og drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen med fire skudd.

Manshaus kjører til en parkeringsplass ved Al-Noor-moskeen i Bærum. Med to geværer og GoPro-kamera festet til en hjelm skyter og sparker terroristen seg inn sidedøren til moskeen.

I Manshaus' egne video, som ble avspilt i retten i går, fremgår det tydelig at 22-åringen sliter med å komme seg inn glassdøren.

Sekundene som gikk ga Muhammad Rafiq, som var i moskeens bønnerom, tid til å forberede seg.

– Han kom inn og drev og veivet med våpnene. Han hadde begge henda oppe, så skrek han høyt, sa Rafiq i retten fredag.

Blod på teppet inne i Bærums-moskeen

Blod på teppet i Al-Noor-moskeen etter basketaket mellom Muhammad Rafiq og Philip Manshaus.

Foto: Nadir Alam / NRK

Slåss på gulvet i 25 minutter

66-åringen var tydelig på at han trodde sin siste time hadde kommet.

– Jeg tenkte om han bare slapp unna en gang, så var det min død.

På videoen som ble spilt av i retten i går, ser man hvordan 66-åringen gjemmer seg bak en vegg, og resolutt kaster seg fram mens den langt yngre terroristen sikter på et annet moskémedlem, Mohammad Iqbal.

I basketaket som fulgte ble det avfyrt to skudd, uten at noen ble truffet. Manshaus mistet de to geværene ned på bakken.

Den andre moskégjengeren, Iqbal, brukte et av Manshaus' egne geværer til å slå terroristen gjentatte ganger i hodet. Deretter forlot Iqbal rommet for å hente hjelp, mens Rafiq ble liggende igjen på gulvet i bønnerommet med Manshaus.

Rafiq ble liggende og slåss med terroristen i over 25 minutter.

Philip Manshaus i retten med forsvarer

12. august, to dager etter moskéangrepet, hadde Philip Manshaus tydelige skader etter basketaket med Iqbal.

Foto: Cornelius Poppe

– Så døden i øynene tre ganger

Den første samtalen til politiet kom syv minutter etter at Manshaus løsnet første skudd, men språkproblemer og noe kjøretid for politiet var en årsak til at ventetiden ble lang for Rafiq.

Han forteller at Manshaus blant annet stakk fingeren inn i øyet hans, sparket og spyttet. Etter basketaket var det tydelige blodspor på teppet i moskeen.

– Det var merker etter hvor vi beveget oss på teppet. Det var bevegelse rundt, og han angrep mye hele veien.

– Det var tre ganger jeg ikke hadde overtaket, og da følte jeg at han skulle ta våpenet og drepe meg. Jeg så døden i øynene tre ganger og tenkte «nå skjer det», sa Rafiq i retten.

Rafiq, som kom til Norge i 2017, forteller at han pleide å besøke moskeen fem ganger om dagen – før angrepet.

I tiden etter angrepet ble det også færre besøk til moskeen, blant annet fordi han har fryktet å bli kidnappet på veien.

– Det er naturlig at man kan få dødsfrykt. Man skal egentlig ikke ha dødsfrykt, men når man har hatt det så nært, døden, er det ikke så rart at man begynner å tvile.

Knust glass i al-Noor-moskeen i Bærum

Terroristen løsnet fire skudd og brukte lang tid på komme seg gjennom denne glassdøren i moskeen. Da han endelig kom inn, ble han overmannet.

Foto: Tore Linvollen / NRK

– Svært uheldig

Riflen Manshaus brukte til å skyte opp moskédøren, hadde plass til fem skudd. Fire av disse brukte Manshaus på å skyte mot glassdøren.

Olle Nohlin, som er bistandsadvokat for Mohammad Iqbal, påpekte at Manshaus ikke hadde tatt et nytt ladegrep før han gikk inn i moskeen.

– Du tok aldri ladegrep etter at du avfyrte det fjerde skuddet mot døren. Derfor fikk du ikke skutt da du prøvde å avfyre våpenet. Hva tenker du om det var så lite som skilte? spurte bistandsadvokat Olle Nohlin.

– Det er svært uheldig. Etter alt å dømme hadde dette fått et annet utfall om jeg hadde ladet om først, svarte Manshaus, som torsdag sa at målet var å ta livet av så mange som mulig.

Lite planlegging av aksjonen

I retten fredag fortalte Manshaus også at det bare tok åtte dager fra han leste manifestet til New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, til han bestemte seg for å gjennomføre aksjonen sin.

Dette til tross for at han hadde sett Tarrants angrepsvideo fra New Zealand kort tid etter at angrepet skjedde, i mars 2019.

Forsvarer Unni Fries var opptatt av å få frem hvorfor Manshaus mente det hastet sånn med å gjennomføre angrepet. Manshaus svarte gjentatte ganger at han var inspirert og pekt av Tarrant, og at han ville føle seg uvel om han ikke gjorde noe, etter å ha lest manifestet.

– Det var sterkt stress i forbindelse med at jeg planla å aksjonere, forklarte Manshaus.

Manshaus fortalte blant annet at han egentlig hadde tenkt til angripe moskeen søndag 11. august, fordi dette var starten på Eid-feiringen. Men fordi han var alene hjemme, bestemte Manshaus for å fremskynde angrepet med én dag.

I Manshaus' egen angrepsvideo er det tydelig at Manshaus er svært skuffet når han ser hvor få bilder som var parkert foran Al-Noor-moskeen denne lørdagen.

I retten i dag ble det også tydelig at Manshaus ikke hadde brukt mye tid til å forberede seg på angrepet.

Han hadde blant annet ikke testet våpnene, før han stjal dem fra et våpenskap i familiens hjem samme dag. Han hadde heller ikke testet om han kunne operere GoPro-kameraet han skulle bruke til å filme hendelsen.

Flere eksperter NRK har snakket med, har påpekt at Manshaus' amatørmessige forsøk på å angripe moskeen i Bærum er en årsak til at han har blitt latterliggjort i høyreekstreme og nasjonalistiske miljøer på nettet.

Straffesak mot draps- og terrorsiktet Philip Manshaus

Philip Manshaus fortalte i retten i dag at han ikke ladet geværet da han gikk inn i moskeen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Rcanpix

Banket i bordet

Politiet har tidligere sagt at stesøsteren ble drept fordi hun hadde asiatisk opprinnelse – noe Manshaus bekreftet i retten tidligere fredag.

Manshaus svarte at hun «representerer en gruppe som utgjør en trussel».

– Hun har ikke valgt å komme hit til landet, sa bistandsadvokat Elisabeth Hagen.

– Det spiller ingen rolle hvordan disse menneskene har kommet hit. Jeg setter mitt folk foran andre, svarte Manshaus, som hevet stemmen og slo i bordet to ganger.

De sakkyndige har konkludert med at Manshaus var strafferettslig tilregnelig da han drepte sin egen stesøster og gikk til angrep mot moskéen.