Hopp til innhold
Rettsak mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Philip Manshaus

Oppsummert

Philip Manshaus (22) er dømt til forvaring i 21 år med en minstetid på 14 år etter å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen, før han dro til Al-Noor-moskeen 10. august 2019. Han dømmes også til å betale erstatning til de pårørende.

 • Minnesenter åpnes tre år etter Manshaus-angrep i moské

  For tre år siden drepte 21 år gamle Philip Manshaus stesøsteren sin og gikk til angrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum. Nå skal skuddskadene han forårsaket, være med på å skape dialog om forebygging av ekstremisme.

  Tre år senere står kulehullene fortsatt boret inn i veggene i bønnerommet på Al-Noor-moskeen.

  Men skuddskadene skal ikke forbli her. Snart skal de fortelle historien om den skjebnesvangre sommerdagen i Bærum på et eget minnesenter i moskeen.

  En visuell tidslinje skal brette seg gjennom rommet. Gjennom bilder, video, lydklipp, meldinger og fysiske bevis skal historien om 10. august fortelles.

  Minne- og læringssenteret har fått statsstøtte og utarbeides av Stiftelsen 10. august i samarbeid med 22. juli-senteret, Utøya- og Holocaust-senteret.

  Det er arkitekten Atle Aas som har det kunstneriske ansvaret for utformingen av senteret. Han har tidligere vært med på utformingen av blant annet 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet og har gjennom årene blitt en fagekspert når det gjelder formidling av steder hvor bearbeiding av traumer står i sentrum.

  Minne- og læringssenteret 10. august skal ferdigstilles i løpet av senhøsten, og skal etter planen åpne for publikum 24. november. (NTB)

  Al-Noor Islamic Centre Bærum moske
  Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
 • Skar ut kulehull fra moské

  I går, nesten tre år etter terroren mot Al Noor-moskeen i Bærum, ble kulehullene skåret ut av veggen.

  De skal stilles ut i et eget museum, skriver Budstikka.

  Stiftelsen 10. august skal opprette et minnes- og kunnskapssenter for å forhindre at terroren i Bærum blir glemt.

  Moskeen på Skui ble angrepet av Philip Manshaus etter at han allerede hadde skutt og drept sin egen adoptivsøster i deres hjem.

  Og helgas hendelser preger arbeidet:

  – Hendelsen i Oslo i helgen var for oss en påminnelse om hvor viktig dette arbeidet kan være, sier prosjektleder for den nye kunnskapssenteret, Maria Christina Vibe, til avisa.

  Kulehull i al-Noor-moskeen i Bærum
  Foto: Tore Linvollen / NRK
 • Manshaus får ikke tilbake mobiler

  Det har Asker og Bærum tingrett bestemt, ifølge Budstikka.

  24-åringen ble i 2020 dømt til 21 års forvaring for drapet på stesøsteren Johanne Zhangija Ihle-Hansen, og terrorangrepet mot Al Noor Islamic Centre i Bærum.

  Politiet ba i september om å få beholde telefonene, fordi de mener det kan være beviser der for at andre som vil begå terror har hatt kontakt med ham.

  Manshaus' forsvarer hadde bedt om at han skulle få telefonene tilbake.

  Domsavsigelse mot Philip Manshaus
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • – For dårlig sikkerhet i moskeer

  Islamsk Råd Norge mener at sikkerheten i norske moskeer er for dårlig.

  – Mange går rundt med en bekymring om at det kan skje noe. Ikke alle våger å sende barna sine i moskeen. Flere ønsker en bekreftelse på at moskeene har iverksatt sikkerhetstiltak for å beskytte medlemmene, sier informasjonsansvarlig Mustafa Mahmood ved Islamsk Råd Norge (IRN) til Klassekampen.

  Tirsdag, 10. august, er det to år siden terrordømte Philip Manshaus skjøt seg inn i Al Noor-moskeen i Bærum.

  IRN vil sende en åpen søknad til Justisdepartementet der de ber om midler til å opprette en stilling som sikkerhetsrådgiver.

 • Årlig minnemarkering for Johanne

  Sandvika Videregående skole skal minnes Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i morgen.

  Dette skal de gjøre ved å sette opp et bord med en duk, et bilde av Johanne og et tent lys på et synlig sted på skolen. De skal også fortsette med dette i årene fremover, sier rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve.

  Det er også planlagt å sette opp en minnetavle på skolens område.

  – Vi synes det er fint å minne hverandre på hendelsen. Det er viktig å ikke glemme og bruke dette inn i dialog med elevere og andre som en opplæring for å forebygge radikalisering og ekstremisme, sier rektoren til NRK.

  Det er to år siden høyreekstreme Philip Manshaus skjøt og drepte sin stesøster Johanne før han angrep Al-Noor moskeen 10. august 2019.

  Johanne Zhangjia Ihle-Hansen
  Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no