Hopp til innhold

Terrorangrepet i Bærum

Dette er saken
Hva

22 år gamle Philip Manshaus er tiltalt for drap på stesøsteren sin og terror i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum 10. august i fjor.

Hvorfor

I avhør skal Manshaus ha forklart at han drepte stesøsteren Johanne Ihle-Hansen fordi hun ikke var etnisk norsk. Ifølge tiltalen var formålet med moskéangrepet «å drepe så mange muslimer som mulig».

Hvor

Slik blir rettssaken mot Philip Manshaus

Rettssaken mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus (22) starter i Asker og Bærum tingrett torsdag 7. mai.

Det er satt av 12 rettsdager. På grunn av koronatiltak må presse og publikum følge saken på videolink.

Det kalt inn rundt 30 vitner. Torsdag morgen skal aktor Johan Øverberg og Manshaus' forsvarer Unni Fries holde innledningsforedrag. Deretter starter Manshaus på sin forklaring.

Etter Manshaus skal Muhammad Rafiq, Mohammad Javed Iqbal og et tredje moské-medlem i vitneboksen. De stoppet terroristen i moskeen.

Ansatte fra Oslo politidistrikt skal forklare seg om pågripelse og avhør. PST-tjenestemenn skal vitne om hvilke inspirasjonskilder Manshaus hadde.

Et tidligere medlem skal forklare seg om kontakten Manshaus hadde med nynazist-gruppa Den nordiske motstandsbevegelsen.

Faren til Manshaus og moren til avdøde  Johanne Zhangija Ihle-Hansen skal også vitne i saken.

Overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Ann Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud har konkludert med at Philip Manshaus var tilregnelig på gjerningstidspunktet. De vitner 19. mai.

Manshaus har erkjent de faktiske forhold. Han nekter straffskyld, fordi han påberoper seg nødrett. Aktor Johan Øverberg har tatt forbehold om at det legges ned påstand om forvaring.

Straffesaken mot draps- og terrorsiktede Philip Manshaus

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Dette har skjedd

Lørdag 10. august klokken 14.15

Dette er siste gang Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) blir observert i live, ifølge politiets etterforskning

Drap og angrep på Al-Noor Islamic Center.

Huset der Johanne Zhangija Ihle-Hansen blir skutt og drept.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lørdag mellom 14.45 og 15.00

Johanne Ihle-Hansen (17) blir drept hjemme på Eiksmarka i Bærum. Ifølge tiltalen skal Manshaus ha skutt stesøsteren fire ganger med en rifle. 

Minneprotokoll for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Venninner av Johanne beskriver henne som ærlig, omsorgsfull og engasjert.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Lørdag kl. 15.56

En nettbruker med samme navn som Philip Manshaus legger ut en melding på nettforumet EndChan. Brukeren skriver at han vil bidra til en rasekrig, og lenker til en pressepakke med 46 bilder. Han er irritert over at han ikke får en live-stream til å fungere. Meldingen avsluttes med «Dette har vært gøy. Valhall venter». Manshaus sitter da trolig i en hvit Nissan Leaf elbil på utsiden av Al-Noor-moskeen.

Klokken 16.00 iverksetter Manshaus' sin aksjon mot moskeen, etter først å ha forberedt seg på en nærliggende parkeringsplass.
Manshaus tar seg inn en sideinngang til moskeen. Han har med seg en jaktrifle og et haglegevær. Manshaus sparker og skyter i glassdøren, noe som gir de tre moskémedlemmene på innsiden tid til å forberede seg.
Manshaus går deretter inn i bønnerommet. Der står Muhammad Rafiq (da 65) allerede klar bak en vegg. Rafiq løper raskt mot Manshaus, og overmanner angriperen, som mister ett av geværene. Mohammad Javed Iqbal (76) bistår også.
Det blir avfyrt to skudd i basketaket, uten at noen blir truffet. De to eldre mennene slår Manshaus flere ganger i hodet, mens et tredje moskémedlem henter hjelp

Heltene

Da 65 år gamle Mohamed Rafiq (til venstre i bildet) og Mohamed Iqbal (76) stoppet terroristen inne i moskeen. Rafiq er tidligere offiser i det pakistanske luftvåpenet.

Angrep mot moské i Bærum.

De to eldre mennene som stoppet Manshaus ble takket av politiet.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lørdag kl. 16.07

Politiet får den første nødtelefonen. De klarer ikke spore mobilen fordi den er uten SIM-kort. I tillegg er det språkproblemer. Det tar fire minutter før politiet slår full alarm.

Kl. 16.11

Operasjonssentralen skjønner at angrepet mest sannsynlig er rettet mot Al-Noor-moskeen i Bærum. De sender først åtte biler til stedet. I løpet av de neste minuttene blir det sendt flere politipatruljer, en rekke ambulanser, legebiler og helikoptre fra luftambulansen.

Kl. 16.27

De to første politipatruljene kommer frem til moskeen samtidig. De hører flere smell som de tror kan være skyting, men finner etter kort tid ut at det er bygningsarbeid i området.

Kl. 16.29

Politiet pågriper Manshaus i moskeen. Han må først til sykehus for behandling for skadene han pådro seg i basketaket med Iqbal og Rafiq, før han blir ført til arresten. 

Blod på teppet inne i Bærums-moskeen

Blodspor på stedet der Manshaus barket sammen med medlemmer av moskeen.

Foto: Nadir Alam / NRK

Kl. 22.02

Politiet i Oslo skriver på Twitter at de har funnet en død kvinne i en bolig på Snaret i Bærum. På en pressekonferanse klokken 23 sier politiet at Johanne Zhangjia Ihle-Hansen er funnet drept i huset der hun bodde. Politiet sier avdøde er i familie med mannen som er pågrepet for moskéangrepet, og at han er siktet for drapet.

Kriminalteknikere undersøker hus på Eiksmarka i Bærum etter funn av død kvinne

Kriminalteknikere undersøker hus på Eiksmarka i Bærum etter funn av død kvinne.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mandag 12. august kl. 12.00

Philip Manshaus blir ført inn til fengslingsmøtet i Oslo tingrett, der han gjør en nazihilsen. Manshaus har fortsatt tydelige blåmerker i ansiktet. Manshaus erkjenner ikke straffskyld og ønsker heller ikke å forklare seg, sier forsvarer Unni Fries

Terrorsiktet fremstilt for varetektsfengsling

Philip Manshaus i det første fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Torsdag 15. august, ca. 18.25

Manshaus sier seg likevel villig til å la seg avhøre av politiet dagen etter. Manshaus sitter varetektsfengslet på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Ila fengsel og Forvaringsanstalt i Bærum utenfor Oslo

Ila Fengsel og forvaringsanstalt.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Lørdag 17. august

Politiets første avhør av Manshaus er ferdig. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier siktede erkjenner de faktiske forhold, men at han formelt ikke har tatt stilling til straffskyld. Kraby sier forklaringen er et viktig bidrag til den videre etterforskningen.

Her blir Manshaus kjørt til avhøret

Bil med Manshaus kjører ut fra Ila fengsel - og forvaringsanstalt.

22. august

Kronprins Haakon besøker Al-Noor-moskeen i Bærun. Moskeens bønnerom er fortsatt ikke i bruk, men andre rom i bygget benyttes til bønn. Kronprinsen sier det gjør sterkt inntrykk å se stedet der angrepet skjedde.

Kronprins Haakon besøker  al-Noor Islamic Center

Kronprins Haakon besøker den terrorrammede moskéen, to uker etter angrepet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

30. august

Det blir klart at danske Anja Dalgaard-Nielsen skal lede evalueringen av politiets og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen. Evalueringen skal blant annet se på PSTs håndtering av et tips om Manshaus ett år før angrepet. Tipset, som gikk på at Manshaus hadde «konservativt tankegods» ble videreformidlet til Oslo-politiet, som fant ut at det ikke var grunn til å gå videre med det. Evalueringen blir ikke klar før rettssaken, på grunn av koronasituasjonen.

4. september

Johanne Zhangija Ihle-Hansen bisettes fra Haslum krematorium i Bærum. Mor til avdøde inviterer medlemmer av Al-Noor-moskeen til å delta i den livssynsåpne seremonien. – Vi vet at Johanne som den kloke, gode og reflekterte jenta hun var ville ha vært enig i våre valg med seremonien, sier morens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, i en pressemelding.

Bisettelse av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen bisettes fra Haslum krematorium.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

21. september

Politiet bekrefter overfor TV 2 at Manshaus hadde kontakt med nynazist-organisasasjonen Den nordiske motstandsbevegelse (DNM) før angrepet. Senere skriver forfatter Harald Klungtveit at Manshaus var på rekrutteringsmøte med DNM-medlemmer én måned før angrepet. Politiet har tidligere sagt at Manshaus ble radikalisert to år før angrepet. NRK har også fortalt at meddelever på folkehøgskolen Manshaus gikk på fra august 2018 til mai 2019 reagerte på oppførselen hans.

4. november

Manshaus møter i et nytt fengslingsmøte. For første gang får han snakke til pressen, uten restriksjoner. Manshaus holdt en flere minutter lang tale om høyreekstrem ideologi. 

Manshaus i fengslingsmøte 11. november

Manshaus sammen med sin forsvarer Audun Beckstrøm.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

3. desember

Det blir klart at de tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus konkluderer med at han var tilregnelig da han utførte drapet og terrorhandlingen. Om dommeren hører på de sakkyndige, kan Manshaus dømmes til fengsel eller forvaring. Senere skriver VG at de sakkyndige beskriver Manshaus som en lett påvirkelig ung mann, med et «svakt jeg».

2. mars 2020

Oslo tingrett gir politiet medhold i at Manshaus kan holdes fengslet frem til rettssaken starter. For første gang gjorde ikke Manshaus noen hilsen i retten.

Fengslingsmøte for Philip Manshaus

Manshaus forlater det siste fengslingsmøtet før rettssaken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix