Hopp til innhold

Faren sier Manshaus truet med å drepe broren sin

Faren til Philip Manshaus sier sønnen truet med å drepe broren sin om han fikk seg utenlandsk kjæreste. – Det var som et jagerfly føk gjennom rommet, forteller faren i retten.

Rettsak mot terror- og drapstiltalte Philip Manshaus

Philip Manshaus med sine forsvarere, Unni Fries og Audun Beckstrøm.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Onsdagen er satt av til vitnemålene til 22-åringens far og stemor. Begge har fått fritak fra smittevernreglene for å kunne møte ham ansikt til ansikt.

Etter at stemoren hadde forklart seg på formiddagen, var det farens tur. Han ble spurt om en spesiell hendelse rundt påsken 2019. Både aktor og forsvarer tok opp dette.

Manshaus skal ha truet med å drepe broren sin dersom han fikk utenlandsk kjæreste.

– Jeg satt på kjøkkenet, og husker det godt. Det var som et jagerfly føk gjennom rommet. Jeg stusset over at det var mulig å si noe slikt til sin bror. Det var en sterk uttalelse, sier faren.

Stesøsteren Johanne skal ikke ha vært til stede under diskusjonen.

Broren til Philip Manshaus skal ha fortalt stemoren om uttalelsen broren kom med.

– Jeg tok ikke det alvorlig, jeg kunne ikke tro at det var alvor i det, sa stemoren i retten.

Forsvarer Unni Fries lurer på hvordan Philip Manshaus fremstod da han kom med dette.

– Jeg tror han var opprørt, så kom dette som et uttrykk for det. Jeg så på NN (broren) og vi så uforstående på hverandre. Så gikk Philip, sier faren, og legger til at det ikke ble noe videre diskusjoner om det.

Både faren og stemoren sier Manshaus endret seg sommeren 2019.

Vurderte å kontakte politiet

Manshaus har selv forklart at han ble inspirert av New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, som angrep en moské i New Zealand i mars 2019.

Stemoren forteller at hun fant utklipp fra aviser om New Zealand-angrepet og flere liknende hendelser på rommet til Manshaus, i tillegg til et utklipp om 22. juli-minnesmerket med hakekors over.

Hun mener dette var den siste uken før angrepet.

– Jeg sa til broren hans at det hadde gått for langt, og at vi trengte hjelp. Men jeg tenkte ikke at han skulle gjøre noe voldelig, for han har aldri vært voldelig. Men jeg tenkte at han trengte hjelp. Jeg søkte på radikalisering og kom til politiets tipstelefon. Jeg hadde lyst til å ringe, det var sterkt for meg å se at han hadde hengt opp disse tingene, sier hun.

Stemoren sier hun diskuterte saken med Manshaus' far, som skal ha tatt det opp med sønnen. Dagen etter var utklippene borte, og stesønnen hadde endret atferd.

– Etter dette var Philip veldig blid, det var påfallende. Jeg opplevde det som foruroligende og rart, sier hun.

Faren ble også spurt om avisutklippene

– Jeg oppfattet det mest som at han var opptatt av noen saker han interesserte seg for.

– Men stemor sa hun var redd for at han hadde blitt høyreekstrem. Tok du opp det med at han hadde hakekors og flagg på rommet, med ham?

– Nei, ikke direkte, svarer faren.

Den skuddsikre vesten Manshaus bestilte på nett, kom på døra fem dager før drapet, da stemoren og Johanne var på vei ut. De tok den imot og la den på rommet hans. Hun forteller at hun trodde han samlet på slike ting (militæreffekter).

– Det var ikke vesten som gjorde at jeg ble veldig usikker, det var utklippene, sa stemoren i retten.

Faren sier han diskuterte vesten med Philip, men at han ikke ville si hva han skulle bruke den til.

– Jeg fikk inntrykk av at det var for å ha en kul gjenstand i huset, mer enn at han hadde en plan med det, sier faren.

Oppfattet ham som sint

Det var først det siste året stemoren ble klar over at Manshaus hadde sterke meninger om politikk. Han ville diskutere innvandring og holocaust, og skal ha kommet med flere rasistiske kommentarer til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

– Han hadde begynt å bli sint. Jeg var bekymret, fordi jeg ikke syntes det så ut som han hadde det noe godt. Jeg følte at den gamle Philip var i ferd med å forsvinne litt, sier hun.

Manshaus' stemor forteller at det først var sommeren 2019, etter at Philip Manshaus hadde vært et år på folkehøgskole, at hun oppfattet ham som sint. Ifølge stemoren fikk Philip Manshaus et stadig mer innbitt uttrykk, med en «konstant sinnarynke» i pannen.

Stemoren sier hun ble sjokkert da Manshaus forklarte at han mente holocaust var en løgn og at muslimene ville overta Norge. Han mente også at andre var hjernevasket, snakket om «den hvite rase» og var opptatt av at mediene feilsiterte Donald Trump.

– Det er én gang jeg husker godt, da det var en argumentasjon rundt muslimer og innvandring. Han sa «skjønner dere ikke at jeg bare vil redde dere, eller vil deres eget beste?» Så ble han sint og gikk ut.

17-åringen ble funnet drept inne i dette huset på Eiksmarka i Bærum.

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept hjemme i familiens hus i Bærum.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det har han tydeligvis gjort

Faren, som vitnet etter lunsj, startet med å si at han var enig med stemorens beskrivelse av Philip Manshaus som en stille og sjenert gutt i oppveksten.

Han fortalte at sønnen hadde begynt å interessere seg mer for religion i tiden på folkehøgskolen. Faren hadde ikke reagert så mye på dette. Han forklarer i retten at det ikke er unaturlig at folk får nye interesser.

Faren forteller at Philip Manshaus etter hvert diskuterte mer med brødrene.

Under forklaringen spørres faren om våpenskapet. I avhør skal faren ha sagt at han viste våpenskapet til Philip og kjæresten til Johanne. Dette vil faren korrigere, for han mener det ikke var Philip likevel.

Etter litt om og men med hvem faren viste våpenskapet til, sier han:

– Men han visste jo at jeg hadde våpen der.

Faren viser til at nøklene var på et skjult sted i huset.

– Jeg har ikke fortalt Philip hvor nøklene er. Men jeg har andre ting i våpenskapet, andre verdisaker, og er ut og inn av det skapet. Nøkkelen ligger sentralt i huset, så det er ikke så vanskelig å få med seg hvor den ligger.

– Så du tror han visste det? spør aktor.

– Det har han jo tydeligvis gjort, svarer faren.

– Har prøvd å være et godt forbilde

Mot slutten av vitnemålet ble faren spurt om han hadde noen bekymring rundt sønnen.

– I ettertid har jeg lurt på om det var noe jeg burde skjønne. Men det gjorde jeg egentlig ikke. Jeg var opptatt av andre ting. Jeg har bare prøvd å være et godt forbilde for barna, sier faren.

Han viser også til at barna på et tidspunkt mistet moren sin, og at det var en stor omveltning.

Vernevesten til Manshaus
Foto: Politi / Politi
Nye bilder av utstyret Philip Manshaus hadde på seg under angrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum.

AKTUELT NÅ