Hopp til innhold

Sakkyndige: Manshaus er tilregnelig

De sakkyndige som har vurdert draps- og terrorsiktede Philip Manshaus mener han er strafferettslig tilregnelig.

Philip Manshaus

Philip Manshaus i Oslo tingrett.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Erklæringen er på 70 sider, og bygger på elleve samtaler med Manshaus.

Konklusjonen er enstemmig.

Den rettsmedisinske kommisjon skal nå gjennomgå erklæringen og vurdere den, skriver politiet i en pressemelding.

– Politiet tar med seg de vurderinger og konklusjoner de sakkyndige har gjort i det videre arbeidet med saken. Politiet er nå i avsluttende fase av etterforskningen. Vi tar sikte på å sende vår innstilling til statsadvokaten før jul, sier politiadvokat Hilde Strand til NRK.

– Lettet

Bistandsadvokat Elisabeth Hagen, som representerer moren til avdøde Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, forteller at hennes klient er lettet.

– Min klient er lettet over konklusjonen som de sakkyndige har kommet med. En annen konklusjon ville vært vanskelig å forstå, sier Hagen til NRK.

Vibeke Hein Bæra, som er bistandsadvokat for faren til Manshaus, sier hun har orientert ham om konklusjonen, og at de skal gå gjennom rapporten før de tar stilling til den.

John Christian Elden er bistandsadvokat for den terrorrammede moskeen i Bærum.

– De er glade for at det er kommet en konklusjon, slik at denne saken nå kommer videre. Vi noterer oss da at de konkluderer med at her er det ondskap og ikke sykdom som ligger bak, og det er tatt til etterretning, sier Elden.

Hvor viktig for dem er det at han nå kan dømmes til fengsel?

– Det viktige for dem er naturligvis at så lenge han er farlig må han holdes inne. Så lenge han truer med å gjenta å ta liv, er det klart at han ikke kan bevege seg ute blant folk flest, sier Elden.

Manshaus gjorde igjen nazihilsen da han ankom retten

Philip Manshaus gjorde igjen nazihilsen da han ankom retten mandag.

Rettssak neste år

Manshaus har gitt sitt samtykke til en fullstendig psykiatrisk undersøkelse.

De tre sakkyndige som er oppnevnt er overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud.

Rapporten skulle etter planen være klar i november, men ble utsatt fordi sakkyndige ba om mer tid til sine undersøkelser.

– Konklusjonen om siktede er tilregnelig eller ikke er jo sentralt når det gjelder valget av straffereaksjon. Er han tilregnelig, kan han straffes med fengsel eller forvaring. Er han utilregnelig, er jo alternativet tvungent psykisk helsevern, det vil si behandling og oppfølging, sier Strand.

Manshaus' forsvarer Unni Fries sier til NRK at de skal bruke de neste dagene på å gå grundig gjennom rapporten sammen med siktede, og at de foreløpig ikke har noen ytterligere kommentarer.

Rapporten fra de sakkyndige var ventet mandag, samme dag som Manshaus ble varetektsfengslet i fem nye uker.

Han har sittet i varetekt siden 10. august, da han drepte sin 17 år gamle stesøster og angrep moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

I avhør har han erkjent de faktiske forholdene, men nekter straffskyld og har begjært seg løslatt.

Politiet har tidligere opplyst at de regner med å være ferdige med etterforskningen i løpet av desember. Planen er å få rettssaken berammet til første halvår neste år.

AKTUELT NÅ