– Samisk går i søpla

Frp dropper samisk i valgprogrammet. Partiet er ikke alene om det.

Ivar Simonsen, Grethe Anita Andersen og Vibeke Larsen

Frps Ivar Simonsen har ikke ressurser til å skrive programmet på samisk. Frps 2. kandidat Grethe Anita Andersen (i midten) og Vibeke Larsen på folkemøtet i Skånland torsdag.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi har norsk som et samhandlingsspråk, sier Ivar M. Simonsen - toppkandidat for Frp i valgkrets 5.

GULDAL: Eai vuorut sámegiela

Derfor er også partiets mål i forhold til samepolitikken skrevet kun på norsk.

– Vi har rett og slett ikke ressurser til å skrive det på samisk. Programmet er noe som sjelden leses, og som går rett i søppelbøtta hos folk, sier Simonsen til NRK Sámi Radio.

LES OGSÅ: Skriver på norsk for å spare tid

Ikke penger og kompetanse

Det ble mye fokus på samisk språk under folkemøtet i Skånland torsdag kveld som NRK Sámi Radio arrangerte. I valgkretsen brukes lulesamisk og pitesamisk, men også en del nordsamisk.

Publikum var svært opptatt av hva partiene ville gjøre for å bevare og styrke samisk. Samtlige toppolitikere i valgkretsen lovte å gjøre noe med det. I valgprogrammene for neste fire års periode har språket en sentral plass.

"Informasjon som angår den samiske befolkning må være tilgjengelig både på norsk og samisk", heter det i valgprogrammet til Samenes Folkeforbund (SFF) - på norsk.

– Økonomien strakk ikke til. Derfor klarte vi ikke å oversette programmet til samisk. Vi kan ikke annet enn å beklage overfor de som bare leser samisk. Dette er ikke holdbart. Vi prioriterte bort det samiske, og vi kan ikke annet enn å beklage det, sier SFF-leder og toppkandidat Odd-Roar Strømme .

Ann-Mari Thomassen og Odd-Roar Strømme

Ann-Mari Thomassen og Odd-Roar Strømme.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I valgkrets 5 hvor Vibeke Larsen er Aps toppkandidat, har partiet oversatt valgprogrammet til to samiske hoveddialekter. Partiets hovedprogram er imidlertid oversatt til nordsamisk.

– Vi har ikke fått tak i oversettelsesressurser, sier Larsen til NRK Sámi Radio.

LES OGSÅ: Etterlyser samisk hos politikere

LES OGSÅ: – Sámepolitihkkárat eai čále sámegillii

– Bare fine ord

Norske Samers Riksforbund (NSR) er det eneste partiet som har skrevet sitt valgprogram både på nord-, lule- og sørsamisk, i tillegg til norsk. Førstekandidat Ann-Mari Thomassen i valgkrets 5 sier dette viser at NSR selv gjør det partiet vil at andre skal gjøre.

Hun synes ikke de øvrige partienes løfter i valgprogrammene er troverdige.

– At de andre prioriterer bort samisk, viser deres språkpolitikk i praksis. Programløftene deres blir bare fine ord, og ikke noe mer.

Thomassen sier det gjør vondt å høre Frps Ivar Simonsen si at program på samisk går rett i søpla.

– Vi har i lang tid jobbet for å styrke samisk i alle sammenhenger, sier hun.

Folkemøte i Skånland

Publikum var opptatt av hva politikerne ville gjøre for det samiske språket.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK