Hopp til innhold

– Samisk går i søpla

Frp dropper samisk i valgprogrammet. Partiet er ikke alene om det.

Ivar Simonsen, Grethe Anita Andersen og Vibeke Larsen

Frps Ivar Simonsen har ikke ressurser til å skrive programmet på samisk. Frps 2. kandidat Grethe Anita Andersen (i midten) og Vibeke Larsen på folkemøtet i Skånland torsdag.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi har norsk som et samhandlingsspråk, sier Ivar M. Simonsen - toppkandidat for Frp i valgkrets 5.

GULDAL: Eai vuorut sámegiela

Derfor er også partiets mål i forhold til samepolitikken skrevet kun på norsk.

– Vi har rett og slett ikke ressurser til å skrive det på samisk. Programmet er noe som sjelden leses, og som går rett i søppelbøtta hos folk, sier Simonsen til NRK Sámi Radio.

LES OGSÅ: Skriver på norsk for å spare tid

Ikke penger og kompetanse

Det ble mye fokus på samisk språk under folkemøtet i Skånland torsdag kveld som NRK Sámi Radio arrangerte. I valgkretsen brukes lulesamisk og pitesamisk, men også en del nordsamisk.

Publikum var svært opptatt av hva partiene ville gjøre for å bevare og styrke samisk. Samtlige toppolitikere i valgkretsen lovte å gjøre noe med det. I valgprogrammene for neste fire års periode har språket en sentral plass.

"Informasjon som angår den samiske befolkning må være tilgjengelig både på norsk og samisk", heter det i valgprogrammet til Samenes Folkeforbund (SFF) - på norsk.

– Økonomien strakk ikke til. Derfor klarte vi ikke å oversette programmet til samisk. Vi kan ikke annet enn å beklage overfor de som bare leser samisk. Dette er ikke holdbart. Vi prioriterte bort det samiske, og vi kan ikke annet enn å beklage det, sier SFF-leder og toppkandidat Odd-Roar Strømme .

Ann-Mari Thomassen og Odd-Roar Strømme

Ann-Mari Thomassen og Odd-Roar Strømme.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I valgkrets 5 hvor Vibeke Larsen er Aps toppkandidat, har partiet oversatt valgprogrammet til to samiske hoveddialekter. Partiets hovedprogram er imidlertid oversatt til nordsamisk.

– Vi har ikke fått tak i oversettelsesressurser, sier Larsen til NRK Sámi Radio.

LES OGSÅ: Etterlyser samisk hos politikere

LES OGSÅ: – Sámepolitihkkárat eai čále sámegillii

– Bare fine ord

Norske Samers Riksforbund (NSR) er det eneste partiet som har skrevet sitt valgprogram både på nord-, lule- og sørsamisk, i tillegg til norsk. Førstekandidat Ann-Mari Thomassen i valgkrets 5 sier dette viser at NSR selv gjør det partiet vil at andre skal gjøre.

Hun synes ikke de øvrige partienes løfter i valgprogrammene er troverdige.

– At de andre prioriterer bort samisk, viser deres språkpolitikk i praksis. Programløftene deres blir bare fine ord, og ikke noe mer.

Thomassen sier det gjør vondt å høre Frps Ivar Simonsen si at program på samisk går rett i søpla.

– Vi har i lang tid jobbet for å styrke samisk i alle sammenhenger, sier hun.

Folkemøte i Skånland

Publikum var opptatt av hva politikerne ville gjøre for det samiske språket.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.