Det er artikkel seks i avtalen som angår menneske- og urfolksrettigheter som enn så lenge er ute av teksten.
Fra før understrekte avtalen at landene bør respektere menneskerettigheter og urfolk i deres klimatiltak.
Utover dette har det ikke vært mer konkrete formuleringer knyttet til urfolks rettigheter.
– Det er helt meningsløst at man ikke skal ha en klar og tydelig referanse til menneske- og urfolksrettigheter i en tekst som dette, sier seniorrådgiver i Regnskogfondet Truls Gulowsen til NRK.
Selv om forhandlingene er langt fra ferdig, ser det dystert ut for urfolkspunktet.
Det overordnede målet med Parisavtalen er å holde økningen i gjennomsnittlig global temperatur godt under 2 grader. Samtidig arbeides det for å begrense temperaturøkningen ytterligere til 1,5 grader.
Frustrasjon blant urfolk
Ungdomsdelegat Sofie Nordvik, som representerer barn og unge i Norge, forsikrer at de har prøvd sitt for å få med punktet videre i forhandlingene.
– Jeg sitter igjen med en kjip følelse. Vi vet at dette blir å påvirke hvordan urfolk blir konsultert når man skal bli enig om hvordan man skal kjøpe og selge utslippskutt, sier Nordvik.
JOBBER PÅ: Sofie Nordvik (bildet) håper at Norge fortsatt skal prøve å forhandle inn urfolkspunktet i avtalen.
Foto: Eivind Molde / NRKFrustrasjonen blant urfolk er nå til å ta og føle på i Madrid. Dette gjelder også inne på FNs områder.
Onsdag ettermiddag demonstrerte rundt 300 personer utenfor klimatoppmøtets plenumssal. Demonstrantene krevde at rike land skal høyne ambisjonene og ta ansvar for å takle klimakrisen.
Det ble til tider knuffing mellom politi og demonstranter. Ifølge flere medier skal rundt 200 personer ha mistet adgangskortet, blant disse skal det være et titalls norske personer. Torsdag skal samtlige fått tilbake adgangskortet, ifølge FN.
- Se mer fra demonstrasjonen i videoen under:
Her skal rundt 200 personer mistet adgangskortet.
– Råkjør mot rettighetene
– Det er viktig å få inn urfolksperspektivet i artikkel seks. Denne referansen vil legge press på de landene som ikke respekterer sine urfolk på en skikkelig måte, sier Gulowsen.
Urfolket i Brasil trekkes frem som de mest sårbare. I Amazonas blir urfolksledere og miljøforkjempere drept av ulovlige tømmerhoggere.
Brasils president Jair Bolsonaro har blant annet gitt landets landbruksdepartement ansvar for å håndtere krav på land som har tilhørt urfolk. Bolsonaro lovet i valgkampen å bruke landområder satt av til urfolk til landbruk og gruvedrift.
Avskogingstall fra Amazonas viser at nesten 10.000 kvadratkilometer med skog har forsvunnet fra regnskogen i Brasil fra august 2018 til juli i år.
– I Brasil er det et råkjør mot de rettighetene og her på konferansen så hjelper man ikke til, det er forferdelig trist, sier Gulowsen fra Regnskogfondet.
Slik det ser ut nå blir det kun en kort referanse til urfolk i starten av teksten til Parisavtalen.
– Vi håper at det blir værende i teksten gjennom siste del av uken. Dette er en tøff kamp og det er mange interesser. Vi skal gjøre vårt og Norge skal kjempe videre i forhandlingene rundt dette, sier Nordvik.
- Parisavtalen skal etter planen være ferdigforhandlet til fredag klokken 18.