NRK Meny
Normal

Han er den nye høvdingen over alle høvdinger

Kritikerne har liten tro på at valget av Perry Bellegarde som nasjonal leder i Assembly of First Nations har noe særlig betydning for organisasjonen.

Perry Bellegarde

Perry Bellegarde har grunn til å smile etter at han ble valgt til ny leder i den canadiske urfolksorganisasjonen Assembly of First Nations.

Foto: DON HEALY / AP

Onsdag valgte The Assembly of First Nations en ny nasjonal leder. Vanligvis er dette en stor nyhet. Men nå betyr det ikke så mye for alle.

– Jeg tror ikke valget av en ny nasjonal leder vil endre på noe, sier Lynn Acoose til CBC. Hun er høvding i Sakimay First Nation i Saskatchewan.

Faktisk møtte ikke Acoose opp da det var valg av ny nasjonal leder i Winnipeg, selv om hun er fra samme provins som nyvalgte nasjonale høvding Perry Bellegarde.

Hun sendte i stedet en stammerådgiver. Selv kunne hun ikke se noe poeng i å være tilstede.

Overraskende avgang

Assembly of First Nations (AFN) er en nasjonal paraplyorganisasjon for alle First Nations (indianere) i Canada.

Den tidligere nasjonale høvdingen, Shawn Atleo, gikk av som leder i mai i år. Hans beslutning overrasket mange.

Shawn Atleo

Tidligere leder Shawn Atleo.

Foto: Fred Chartrand / THE CANADIAN PRESS

Atleo fratrådte etter å ha blitt sterkt kritisert for sin støtte til forslag til endringer i føderal lovgivning knyttet til utdanning for urfolksungdom.

Den føderale regjeringen har siden satt de politiske endringene på vent.

AFN vedtok i midten av juli at den nye nasjonale sjefen vil bli valgt på organisasjons møte i Winnipeg i desember. Den nye høvdingen vil bli valgt til en periode på 3,5 år.

Med dette avsluttet han en turbulent periode som nasjonal høvding. Perioden begynte med store forhåpninger, men ble avsluttet med vaklende støtte og med beskyldninger om at han var altfor snill med Harper-regjeringen.

Tre mannlige kandidater

I 2012 stilte åtte sterke kandidater til valg som ny nasjonal leder for AFN, fire kvinner og fire menn. Da ble Shawn Atleo gjenvalgt. Denne gangen var det bare tre kandidater, og alle disse anses av kritikerne å tilhøre «den eldre garde».

Bellegarde og Ghislain Picard er regionale høvdinger, som allerede er medlemmer av AFN executive. Den tredje, Leon Jourdain, er tidligere storhøvding i traktat tre.

– Jeg tror AFN må gjenskape seg selv som en organisasjon som er mer lydhør overfor vanlige mennesker, til grasrota, til kvinner, til andre mennesker som ønsker større deltakelse i å forme fremtiden, sier Acoose.

Perry Bellegarde uttalte selv etter å ha bli valgt at ting ikke kommer til å være ved det gamle etter at han ble valgt.

Han pekte ut arbeidet med å få til gode avtaler om oljerørledninger og energiutvikling som sine viktigste saker. Målet er at First Nations skal oppnå samme status som resten av Canada.

– Til folket rundt omkring i dette flotte landet, til dere vil jeg si at de verdigene om rettferdighet og toleranse, som Canada skryter av til resten av verden, er en stor løgn når det gjelder vårt folk, uttalte Bellegarde ifølge Global News.