Hopp til innhold
Glade griser
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bønder og landbrukspolitikk

Oppsummert

Jordbruket sysselsetter 45.000 årsverk i Norge i 2015. Av hele landarealet er knapt 3 % jordbruksareal.

  • Bondelaget: – Svært skuffa

    Nestleder i Møre og Romsdal Bondelag, Kjersti Fløystad Ellingsgård, er svært skuffet over Stortingets behandling av opptrappingsplanen for jordbruket.

    – Som næring er vi veldig skuffa over at det ikke ble en enighet om denne stortingsmeldinga.

    Regjeringa fikk ikke med seg flertallet på Stortinget for målet om å tette inntektsgapet for bøndene innen 2027. Og utgangspunktet for forhandlingene er dårlig, sier Ellingsgård.

    – Allerede nå går det en diskusjon på om vi skal forhandle på dette tallgrunnlaget eller om vi skal utsette forhandlingene. For dette er ikke noe godt grunnlag å forhandle på.

    Bonde Kjersti Fløystad Ellingsgård tør satse
    Foto: Gunnar Sandvik/NRK / Gunnar Sandvik/NRK
  • Regjeringen får ikke med seg Stortinget på nytt inntektsmål for bøndene

    Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) håpet å få flertall for et mål om å tette inntektsgapet for bøndene innen 2027, men flertallet stemte mot.

    Regjeringen fikk som ventet kun støtte for sitt kompromissforslag om å redusere timetallet for bøndenes årsverk til 1750 timer.

  • Høyre: Regjeringen bryter enigheten med oss om landbruket

    Det er ikke lenger flertall i Stortinget for regjeringens forslag til inntektsberegning i landbruket, opplyser Høyre.

    I enigheten med Høyre og Venstre la man til grunn 1845 timer i året for bøndene, mens regjeringen i siste liten foreslo 1750 timer.

    – Regjeringen har opptrådt uredelig og lite tillitsvekkende i denne saken. De har jobbet med denne meldingen i halvannet år og fått flertall for sitt eget forslag. Når de nå plutselig snur samme dag saken skal voteres over, viser det tydelig at dette ikke er en regjering man kan stole på, sier Lene Westgaard-Halle, landbrukspolitisk talsperson i Høyre.

  • Vestlandsbønder sterkt kritiske til nytt forslag – aksjonar over heile Noreg

    Bøndene i Noreg aksjonerer i dag mot forslaget om ny inntektsberekning i landbruket, og akkurat no er det markeringar framfor Stortinget.

    Der deltek mellom anna Kari Sigrunn Lysne, styremedlem i Vestland bondelag.

    – Dette er innmari viktig, for dette er jo den verste tida for oss uansett. Det er midt i lamminga, og midt i våronna for mange. Likevel vel dei å reise til Oslo. Dette er ikkje noko som vi tar lett på. Det kjem folk frå heile landet. I går kveld møtte eg ein frå Troms. Vi har mange frå Møre og Romsdal og frå Trøndelag. Heile landet er representert her, seier ho til NRK.

    Også på Nordfjordeid var det demonstrasjon mot forslaget.

    – Om dette blir vedteke, så vil vi på sikt få det verre og verre. Og om 20 år er vi tilbake der vi er i dag. Bøndene gir opp i fleire og fleire kommunar, og mange kommunar står utan landbruk. Den trenden må snuast, seier Tom Even Langø, leiar i Eid bondelag.

    Tom Even Langø, leiar i Eid bondelag.
    Foto: Henning Levold / NRK
  • Flertall på Stortinget for timetall for bønder

    Det er flertall på Stortinget for regjeringens forslag om 1750 timer i året for bønder. SV, Rødt, MDG og KrF er villige til å støtte regjeringens forslag om et timetall på 1750 per årsverk i landbruket. Men ikke resten av inntektsberegningen.

    – Vi registrerer at regjeringspartiene har lagt inn et forslag om å senke timetallet i årsverket for jordbruket til 1750. Det er en ørliten forbedring, og langt fra godt nok. Vi kan vurdere å stemme for å senke timetallet isolert sett, men vi gir ikke vår velsignelse til helheten, opplyser partiene i en felles uttalelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no