NRK Meny
Glade griser
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bønder og landbrukspolitikk

Oppsummert

Jordbruket sysselsetter 45.000 årsverk i Norge i 2015. Av hele landarealet er knapt 3 % jordbruksareal.

 • Dyrt å bli bonde

  Priseksplosjonen på landbruksjord hindrar mange unge bønder i å kjøpe eller leige tilleggsjord. Mange greier ikkje å kome inn i næringa fordi dei ikkje har råd, seier fylkesleiar i Bondelaget, Oddvar Mikkelsen. No etterlyser Bondelaget oppfølging frå kommunane som har ansvar for priskontroll men ikkje gjer denne kontrollen.

  Oddvar Mikkelsen
  Foto: Gunnar Sandvik / NRK
 • Har ikkje klart å felle jerv

  I morgon er årets jervejakt over. Til saman er det gitt løyve til å felle fire dyr i Møre og Romsdal, men hittil er ingen dyr felt. Jerven har dei siste åra vore skulda for store sauetap, og sauebønder i Eidsdal er fortvilte over at dei ikkje klarer å redusere talet på jerv. – Det er heilt umogleg å livnære seg på sauedrift når det er så mykje jerv her i område. Kostnaden blir for stor når ein taper så mange dyr kvart år, seier Bjørn-Helge Rønneberg.

  Bjørn Helge Rønning forklarer
  Foto: Haavard Jangaard Strand / NRK
 • Tyske grisebønder i alarmberedskap

  Tyskland fryktar eit større utbrot av afrikansk svinepest etter at det er meldt om fleire tilfelle i Polen og Tsjekkia, melder nyheitsbyrået DPA. Sjukdommen har gradvis komme vestover gjennom Russland og Georgia, før den no er påvist i seks EU-land.

 • Bønder kreves for 25 millioner

  Bønder over hele landet har fått krav om å tilbakebetale penger etter at de har produsert for mange dyr og dermed brutt konsesjonsregelverket, melder Nationen. Kravene fra på nærmere 25 millioner kroner er fordelt på 286 saker mellom 2010 og 2017

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no