NRK Meny
Glade griser
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Bønder og landbrukspolitikk

Oppsummert

Jordbruket sysselsetter 45.000 årsverk i Norge i 2015. Av hele landarealet er knapt 3 % jordbruksareal.

 • Prisøkning rammer bøndene

  Dieselprisen har økt med 2,07 kroner per liter siden 2016, ifølge Budsjettnemnda for jordbruket. Det får konsekvenser for bøndene. Prishoppet gir ifølge Nationen bøndene en samlet kostnadsøkning på 253 millioner, eller nær 5900 kroner per årsverk.

 • Bøndene får stadig lavere inntekter

  Gjennomsnittsbonden må forvente en inntektsnedgang på 14.500 kroner fra 2016 til 2018, ifølge tallene Budsjettnemnda for jordbruket la fram torsdag. Bondeorganisasjonene spår nå tøffe forhandlinger i jordbruksoppgjøret.

 • Dale: Tilskudd gir overproduksjon

  Økte tilskudd til jordbruket gir overproduksjon og lavere inntekter for bonden, sier landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) til NTB før det kommende jordbruksoppgjøret. Dale mener problemet er størst for bønder som driver med sau, svin, egg og melk.

 • Vil øke kjøttproduksjonen

  Møre og Romsdal har gode forutsetninger for å bli større på kjøttproduksjon sier fylkesleder i Bondelaget, Oddvar Mikkelsen. Men vi er blant de fylkene med størst nedgang i kjøttproduksjonen siden årtusenskiftet. Storfeproduksjon har vekstmuligheter som er lønnsomt på store gårdsbruk, som det er få av i fylket. Derfor vil Mikkelsen ta opp dette i de kommende jordbruksforhandlingene

  Oddvar Mikkelsen på garden
  Foto: Roar Strøm / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no