Hopp til innhold

Hun overtar makta i Karasjok

Anne Toril Eriksen Balto (34) skal styre Karasjok de neste fire årene.

Anne Toril Eriksen Balto

Anne Toril Eriksen Balto blir ny ordfører.

Foto: Privat

– Vi hadde et godt møte i går der vi skrev under en samarbeidsavtale. Vi er enige om formannskapets sammensetning og det er vi svært fornøyd med, sier Senterpartiets Anne Toril Eriksen Balto til NRK Sápmi.

34-åringen blir ny ordfører i Karasjok etter at Arbeiderpartiet og Kjell H. Sæther har sittet i ordførerstolen i kommunen de siste 24 årene.

Under årets kommunevalg gjorde Senterpartiet et brakvalg og har fått inn fem representanter til kommunestyret. Også samarbeidspartiet Karasjoklista gjorde et godt valg , og fikk inn tre representanter.

I tillegg til Karasjok lista har Senterpartiet inngått et politisk samarbeid med Flyttsamelista og Høyre. 20. oktober vil den nye ledelsen i kommunen konstituere seg.

– Politisk sett enige

Sissel Gaup fra Karasjok lista blir ny varaordfører, fast medlem i formannskapet blir Høyres representant Torgrim Fredeng Kemi og 1. varamannsplass går til Flyttsamelistas kandidat Kirsten G. A. Appfjell-Eira.

– Politisk sett er vi ganske enig om mange saker. Vi utfyller hverandre på en god måte og vi har mange av de samme hjertesakene, sier Eriksen Balto.

For henne og Senterpartiet er det skole, barnehage, helse, eldre og næringsutvikling, samt ungdomstilbud, som er blant de viktigste sakene.

Økonomisk fokus

Likevel er det penger og økonomi som vil prege hverdagen til den nye politiske ledelsen.

– Den første utfordringen vil være å rydde opp i kommunens økonomiske situasjon . Vi har et stort underskudd som vi får rett i fanget, og er ikke økonomien i orden så kan man heller ikke drive med politikk, sier hun.

Den nye ordføreren sier at det ikke finnes kjappe løsninger og det å drive brannslukking er ingen god idé, tror hun.

– Vi vet at det er store forventninger til oss og vi vil forsøke å innfri disse. Jeg håper folket er litt tålmodige da vi nå først har en ryddejobb å gjøre, sier hun.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK