Hopp til innhold

Her er kofte kleskode

På Finnmarksvidda stiller politikerne i eksklusiv samekofte.

Video aff9c51d-4633-47bb-81bd-3346f8babaff.jpg

LYD/BILDER: Kvinnene inntar kommunestyret. Foto: Johan Mathis Gaup (kommunestyre)/Kenneth Hætta.

– Kofte? Det er ikke noe valg! sier Susanne Vars Buljo.

Da den høytidelige konstitueringen gikk av stabelen torsdag, var møtelokalet i Kautokeino verdt sin vekt i edelt metall - med rekordmange kvinner i stolene.

19-åringen Ann-Catharina Lango er yngste maktkvinne inn - og bærer et antrekk til 20 000 kroner når både sølv, klede og lue tas med.

På Finnmarksvidda er det politisk ukorrekt å være antrukket i mørk dress for en folkevalgt. Utenfor hadde et tynt lag av frost senket seg, men inne vil ingen være grå eminense når nyvalgte skal møtes for første gang.

19 av 19 representanter i Kautokeino kommunestyre stilte i samekofte på det første kommunestyremøtet torsdag.

Ikke ordførerkjede

Aldri før har så mange kvinner vært innvalgt til kommunestyret i Kautokeino.

Og når mannsbastionen i samekommunen står for fall, går verdien på salen i været - når det er kutyme med kofte som kostyme.

– Det er nok noe dyrere å kle opp en kvinne enn en mann, sier Inger Marit Bongo.

Hun er både kommunestyrerepresentant og innehaver av Maritex, en butikk som spesialiserer seg på koftetekstiler. Arbeiderpartipolitikeren antar at kommunestyret i Kautokeino har landets mest eksklusive møteantrekk.

Møtekofte

Representantene er ikledd alt fra ullkofter hvor det ikke spares på noe, til de enklere møtekoftene - hvor debatter kan føres uten svettetokter.

I denne Finnmarkskommunen har velgerne stemt på Fastboendes liste, Flyttsamelista og Samefolkets parti i tillegg til de mer landsdekkende alternativene. Men du kjenner ikke partitilhørigheten på kofta.

Susanne Vars Buljo

Susanne Vars Buljo og Johan Anders Somby.

Foto: Kenneth Hætta

Venstremedlemmet Ann-Catharina Lango vurderte et grønt tørkle som kunne matche ideologien - men endte opp på fersken.

I nabokommunen Karasjok var antrekkene mer blandet under konstitueringen tidligere i høst. Der stilte også samiske representanter i blazer.

Kan bli dyrt

– Man er såpass heldig at man har slekt og venner, men skal du få sydd kofte hos en syerske, koster det endel, sier Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta. Han er klar for fire nye år med klubba.

Ordføreren i Norges største kommune i areal har ikke noe kjede rundt halsen. Istedet glitrer det fra topp til nå når lokalpolitiske avgjørelsene skal tas.

– Ofte når man blir invitert til høytideligere anledninger blir vi bedt om å ta med ordførerkjede - som vi ikke har. Vi er ganske fargerik i kofte, og det skinner fra søljene.

Mykere

Ann-Catharina Lango har overhodet ikke tenkt å være til pynt i de fire neste årene. Torsdag ble debutanten valgt rett inn i formannskapet og tror hun kan bidra med å se utfordringene med nye unge kvinnelige øyne.

Ann-Catharina A. Lango

Ann-Catharina Lango.

Foto: Kenneth Hætta

– Det blir litt mykere saker. Kanskje kan det bli mer snakk om helse og omsorg og noe mindre om gruvedrift og barmarkskjøring i årene framover, tror Lango.

– Tror du at menn i Kautokeino er klar for flere kvinner i styringen?

– De har stemt meg inn og må bare forberede seg på at det nå blir girl power i kommunestyret, sier Susanne Vars Buljo (Samefolkets parti). Hun er 22 år og nest yngste kvinne.

En annen generasjon

– Vi er ikke oldiser. Jeg håper at vi får Kautokeino til å bli mer barne- og ungdomsvennlig, sier Buljo, som studerer juss og ser for seg å arbeide med urfolksrettigheter i framtiden.

De har stemt meg inn og må bare forberede seg på at det nå blir girl power

Susanne Vars Buljo

– Vi kommer til å få en mer nyansert politikk når begge kjønn blir representert. Det er ikke alltid at menn og kvinner mener det samme. Jeg tror kanskje at politikken kan bli litt sprekere, sier Buljo.

Hun vil jobbe for å få etablert et samlingssted for den forsømte ungdommen i Indre Finnmark. Det er også Langos hjertesak.

Korte nyheter

 • Bistevaš gulahalli TILas

  Diibmá lei Sigbjørn Skåden vuosttaš geardde gulahalli dahje speaker sámegillii ruovttučiekčamis ja dán jagi galgga son maid gullot bistevaš sámegielat gulahallin Romssa Arenas:

 • Lágidit beassášdoaluid Sirpmás

  Sirpmá gilisearvi lágida vuosttas háve beassášdoaluid Sirpmá giliviesus lávvardagas gitta boahtte duorastahkii. Doaluid gohčodit sii Gákšu filbma- ja dáiddafestiválan. Okta lágideaddjin Tormod Varsi muitala, ahte olbmot leat váillahan sin guvlui beassášdoaluid.

  Guldal olles jearahallama:

 • Evakuerer flere steder i Troms

  Politimesteren i Troms har besluttet å evakuere innbyggere i deler av områder på Breivikeidet, i Oldervik og på Vasstrand i Troms, opplyser politiet i en pressemelding.

  Evakueringen skjer på grunn av økende snøskredfare, og gjelder i alt 13 boenheter.

  I pressemeldingen opplyser politiet at de tror evakueringen vil stå seg de kommede 48 timene, på grunn av værprognosene.