Her er kofte kleskode

På Finnmarksvidda stiller politikerne i eksklusiv samekofte.

Video aff9c51d-4633-47bb-81bd-3346f8babaff.jpg

LYD/BILDER: Kvinnene inntar kommunestyret. Foto: Johan Mathis Gaup (kommunestyre)/Kenneth Hætta.

– Kofte? Det er ikke noe valg! sier Susanne Vars Buljo.

Da den høytidelige konstitueringen gikk av stabelen torsdag, var møtelokalet i Kautokeino verdt sin vekt i edelt metall - med rekordmange kvinner i stolene.

19-åringen Ann-Catharina Lango er yngste maktkvinne inn - og bærer et antrekk til 20 000 kroner når både sølv, klede og lue tas med.

På Finnmarksvidda er det politisk ukorrekt å være antrukket i mørk dress for en folkevalgt. Utenfor hadde et tynt lag av frost senket seg, men inne vil ingen være grå eminense når nyvalgte skal møtes for første gang.

19 av 19 representanter i Kautokeino kommunestyre stilte i samekofte på det første kommunestyremøtet torsdag.

Ikke ordførerkjede

Aldri før har så mange kvinner vært innvalgt til kommunestyret i Kautokeino.

Og når mannsbastionen i samekommunen står for fall, går verdien på salen i været - når det er kutyme med kofte som kostyme.

– Det er nok noe dyrere å kle opp en kvinne enn en mann, sier Inger Marit Bongo.

Hun er både kommunestyrerepresentant og innehaver av Maritex, en butikk som spesialiserer seg på koftetekstiler. Arbeiderpartipolitikeren antar at kommunestyret i Kautokeino har landets mest eksklusive møteantrekk.

Møtekofte

Representantene er ikledd alt fra ullkofter hvor det ikke spares på noe, til de enklere møtekoftene - hvor debatter kan føres uten svettetokter.

I denne Finnmarkskommunen har velgerne stemt på Fastboendes liste, Flyttsamelista og Samefolkets parti i tillegg til de mer landsdekkende alternativene. Men du kjenner ikke partitilhørigheten på kofta.

Susanne Vars Buljo

Susanne Vars Buljo og Johan Anders Somby.

Foto: Kenneth Hætta

Venstremedlemmet Ann-Catharina Lango vurderte et grønt tørkle som kunne matche ideologien - men endte opp på fersken.

I nabokommunen Karasjok var antrekkene mer blandet under konstitueringen tidligere i høst. Der stilte også samiske representanter i blazer.

Kan bli dyrt

– Man er såpass heldig at man har slekt og venner, men skal du få sydd kofte hos en syerske, koster det endel, sier Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta. Han er klar for fire nye år med klubba.

Ordføreren i Norges største kommune i areal har ikke noe kjede rundt halsen. Istedet glitrer det fra topp til nå når lokalpolitiske avgjørelsene skal tas.

– Ofte når man blir invitert til høytideligere anledninger blir vi bedt om å ta med ordførerkjede - som vi ikke har. Vi er ganske fargerik i kofte, og det skinner fra søljene.

Mykere

Ann-Catharina Lango har overhodet ikke tenkt å være til pynt i de fire neste årene. Torsdag ble debutanten valgt rett inn i formannskapet og tror hun kan bidra med å se utfordringene med nye unge kvinnelige øyne.

Ann-Catharina A. Lango

Ann-Catharina Lango.

Foto: Kenneth Hætta

– Det blir litt mykere saker. Kanskje kan det bli mer snakk om helse og omsorg og noe mindre om gruvedrift og barmarkskjøring i årene framover, tror Lango.

– Tror du at menn i Kautokeino er klar for flere kvinner i styringen?

– De har stemt meg inn og må bare forberede seg på at det nå blir girl power i kommunestyret, sier Susanne Vars Buljo (Samefolkets parti). Hun er 22 år og nest yngste kvinne.

En annen generasjon

– Vi er ikke oldiser. Jeg håper at vi får Kautokeino til å bli mer barne- og ungdomsvennlig, sier Buljo, som studerer juss og ser for seg å arbeide med urfolksrettigheter i framtiden.

De har stemt meg inn og må bare forberede seg på at det nå blir girl power

Susanne Vars Buljo

– Vi kommer til å få en mer nyansert politikk når begge kjønn blir representert. Det er ikke alltid at menn og kvinner mener det samme. Jeg tror kanskje at politikken kan bli litt sprekere, sier Buljo.

Hun vil jobbe for å få etablert et samlingssted for den forsømte ungdommen i Indre Finnmark. Det er også Langos hjertesak.

Korte nyheter

 • Truet med budsjettkutt – Får penger

  For andre gang på to år foreslo bydel Grünerløkka i Oslo fjerne en lederstilling i den samiske barnehagen i Tøyenparken i sitt budsjettforslag. Dette skapte uro blant foreldre og andre. De mente at ved å blant annet fjerne den samiske daglige lederen kunne den samiske barnehagen bli mer norsk. Men nå får den samiske barnehagen 800.000 kroner i øremerket driftstilskudd.

 • Mikkel Isaks rein blir påkjørt

  Loga dán sámegillii. Ifjor ble 416 rein påkjørt i Troms og Finnmark og i hele landet er tallet nærmere 800 rein, viser tall. Reineier i Fávrrosorda Mikkel Isak Eira er plaget med reinpåkjørsler da det er bygd bilvei gjennom vinterbeitet deres, og reinbeitedistriktet har hittil i høst mistet allerede 15 rein. – Nå har jeg lagd et skilt med blinkende lys for å forhindre, sier Eira. Han mener at Statens Vegvesen burde gjøre mer for å hindre reinpåkjørsler. Vegvesenets Brede Thomassen sier at de vurderer å sette opp flere skilt og strø mer sand slik at stopplengden blir kortere. Se hele videoen her.

  Tromssa - ja Finnmárkku fylkkas vuojáhalle mannan jagi 416 bohcco ja olles Norggas lahka 800, čajehit logut. Mikkel Isak Eira oaivvilda Geaidnodoaimmahat sáhtášii eanet bargat eastadan dihte vuojahallamiid. 
 • Áigot eanet ovttasbargat

  Davviriikkain áigot lasihit ovttasbarggu sámeoahpahusáššiin. Otne leat suokkardallan sámeoahpahusbarggu čuolmmaid ja ohcan daidda čovdosiid. Čovdosat galget leat davviriikkalaččat ja guoskkat boahtteáiggis buot golmma davviriikkas. – Nu ahte mis lea dakkár sohppojuvvon vuohki das, ahte mo mii bargat ovttas, okta ovdamearka lea mo oktasaš dilálašvuođain mii basttit hábmet dan oppalaš gova ja soahpat, ahte mo mii ovdánit, lohka Anni Koivisto
  Suoma Sámedikke 1. várreságajođiheaddji.

  Anni Koivisto
Sámedikke 1. várreságajođiheaddji
  Foto: Yle Sapmi