Samarbeidet sprekker

Det forteller Karasjoklistas Sissel Gaup, og Venstres Nils Nilsen Gaup, i en felles pressemelding etter lørdagens rådslagninger med Senterpartiet.

Sissel Gaup og Nils Nilsen Gaup: SP har brutt samarbeidet

Sissel Gaup fra Karasjoklista.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Pressemeldingen tyder på at begge enten har innsett at grunnlaget for videre samarbeid ikke er til stede, eller så har de fått klar beskjed om at deres partier er uønsket som samarbeidspartnere for Senterpartiet.

– Vil ha et nytt alternativ

– Vi beklager på det sterkeste at Sp nå valgte å kaste kortene, til tross for at man hadde et flertall bak seg. Vi i Karasjoklista har helt siden starten gitt uttrykk for at vi ønsket et flertallssamarbeid med Sp.

– Når vi har kommet i denne beklagelige situasjonen, så velger vi å ta ansvar for å stable på beina et styringsdyktig alternativ, for derigjennom å få gjennomslag for vår politikk, uttaler Karasjoklistas Sissel Gaup.

Mister status

Gurotbellodaga Nils Nilsen Gaup

Venstres Nils Nilsen Gaup.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi i Venstre ønsker å få gjennomslag for vår politikk, og det får vi ved å sitte i posisjon. Vi har forsøkt å være løsningsorientert under forhandlingene med Sp, men de valgte ikke å ta i mot vår utstrakte hånd.

Det skriver Nils Nilsen Gaup i pressemeldinga. Nils Nilsen Gaup har i inneværende periode vært varaordfører i Karasjok.

Korte nyheter

 • Niehkostipeandda evttohas

  Nuorra sámi artista okta 400 nuoras Norggas gii dán jagi niehkostipeandda, Drømmestipendet 2022 sáhttá vuoitit. Guovdageaidnulaš Elina Ijäs lea nuorra sámi artista ja lávllačálli, gii lea evttohas gilvvus mas kulturdoaimmaheaddjit miehtá Norgga leat mielde. 50 evttohasa fidnejit niehkostipeandda mas galget fuomášuvvon lágašguovllus ja olles rikkas, dasa lassin fidne juohke stipeanddavuoiti 30.000 kruvnna. Lea Norsk kulturskoleråd ja Norsk Tipping mat juhket stipeandda mas boahttemánus árvvoštallagohtet evttohasaid. De miessemánus ja geassemánus álmmuhit dan 50 vuoiti.

  Drømmestipendet
  Foto: Skjermdump
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK
 • Ådå vanntsaj Buks-Bereta namáv vaddi

  Råmså universitiehta ådå vanntsa Buks-Bereta namáv oadtju - «Buks-Berret». – Hiebalasj lij merragátkujna namáv vanntsaj vaddet, javllá prorektor Camilla Brekke (gåvån).

  Beret Johanna Paulsdatter Dypvand lij merrasábme Giehtavuonas, ja jådij Ufuohttaj. Sån lij oajvve guollárijda gå Lofåhtan lidjin guollimin. Riegádij jagen 1794, jámij jagen 1868.

  Lågå aj: Lip åvddåla ássjev tjállám kujna birra gut ietjas Buks-Beretijn buohtastahttá. Lågå dánna.

  Camilla Brekke
  Foto: UiT