Fritidstilbud en økomisk hengemyr

Renovering av slalombakken, det kommunale bassenget og drift av kulturskolen tilfører årlige merutgifter på rundt 8 millioner kroner. Det akkumulerte underskuddet i Karasjok kommune er nå på minst 20 millioner kroner.

Slalombakken i Karasjok

Slalombakken i Karasjok er blitt et økonomisk pengesluk for kommunen.

Foto: Piera Balto / NRK

– Man kan trygt si at situasjonen er veldig alvorlig fordi vi har et stort underskudd som er samlet opp over flere år. Nå må vi bruke tid og krefter på å få ryddet opp i økonomien, sier rådmann Hilda Vuolab.

Kommuneadministrasjonen har ennå ikke fått full oversikt over hvor stort underskuddet egentlig er, men det er snakk om minst 20 millioner kroner.

I Robek-registeret

Økonomien i Karasjok kommune er så dårlig at de nå er i ferd med å havne i det såkalte Robek-registeret, det vil si at kommunen blir under Fylkesmannens administrasjon.

Nylig fikk kommunen advarsel fra Fylkesmannen fordi regnskapet ikke var klart til fristen 1. august.

– For oss er ikke dette en særlig tilfredsstillende situasjon, forklarer Vuolab.

Kommunen har årlige merutgifter på grunn av forskjellige investeringer på rundt 8 millioner kroner. For å bygge svømmehallen ble det tatt opp et lån på 30 millioner kroner. De årlige rente- og driftsutgiftene er på 5 millioner kroner. For å renovere slalombakken har kommunen lånt 8 millioner kroner. Rente- og driftsutgiftene er på 1,5 millioner kroner i året. Drift av den kommunale kulturskolen betyr en årlig netto merutgift på rundt 1,6 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hilda Vuolab

Rådmann Hilda Vuolab må snart ta i bruk den spisseste sparekniven i den kommunale spisebordskuffen for å få endene til å møtes.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Vuolab forklarer forsinkelsen med at økomisjefen i kommunen har vært sykmeldt i flere måneder, og at kommunen ikke har klart å skaffe en vikar.

Kommunen vil først og fremst kutte i kommunale tilbud som ikke er lovpålagt. Da vil det først og fremst dreie seg om diverse kulturtilbud og blant annet kulturskolen.

– Vi må se på mulige kutt blant annet fritidstilbud og tilbud i forskjellige kommunale sektorer som ikke er lovpålagt, forklarer Vuolab.

Porsanger ut av Robek-registeret

Kåre Olli

Varaordfører Kåre Olli i Porsanger kommune.

Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Nabokommunen Porsanger har også vært i det såkalte Robek-registeret, men kom seg ut av denne tidligere i år etter en skikkelig økonomisk hestekur.

– Vi måtte skjære utgiftene ned til beinet. Vi kuttet midlertidig i tilbud som den kommunale kulturskolen, ungdomsklubben, busstilbud for skolebarn, kulturbudsjettet og vi måtte legge ned en skole, forklarer varaordfører Kåre Olli.

Olli sier at innbyggerne i Karasjok nå må forberede seg på økonomisk trange tider.

– Karasjok må forberede seg til den samme kuren som vi har gjennomgått. Det er slike krav som staten stiller, sier Kåre Olli.

Korte nyheter

 • Norggas preassakonferánssa boahtte vahkku

  Guovvamánu 1. beaivvi dii. 19 doallá stáhtaministtar Jonas Gahr Støre, finánsaministtar Trygve Slagsvold Vedum ja dearvvašvuođa- ja fuolahusministtar Ingvild Kjerkol preassakonferánssa koronadili birra.

  Dan dieđiha stáhtaministara kantuvra preassadieđáhusas. Dearvvašvuođadirektoráhta ja Álbmotdearvvašvuođainstituhtta leat maid mielde dán konferánssas.

 • Oljofoanddas nubbin eanemus vuoitu goassege

  Norgga Oljofoanddas lei nubbin eanemus vuoitu goassege diibmá, ja lasihii 1.580 miljárdda ruvnnuin. Nu čájehit logut maid ikte ovdanbukte, ja vuoiti lei 14,5 proseantta.

  BANKPLASSEN: Norges banks lokaler i Oslo, hvor Oljefondet har lokaler.
  Foto: NTB Scanpix
 • «Koftepolitiet» čájehuvvo Finnmárkkus

  «Koftepolitiet»-nammasaš filbma galgá dál čájehuvvot Finnmárkkus, maŋŋel go geahččit Romssa internationála filbmafestiválas nu liikojedje filbmii. – Lei reaškkas álggus gitta lohppii, čállá filmma produseanta, Mathis Ståle Mathisen preassadieđáhusas.

  • Áltá: Guovvamánu 3. beaivvi
  • Čáhcesullo: Guovvamánu 5. beaivvi
  • Oslo: Guovvamánu 6. beaivvi

  Leat plánejuvvon ain eanet čájáhusat sihke Norggas ja olgoriikkas.

  Koftepolitiet
  Foto: Pressefoto